Goli Movahhed G, Mehraban SangAtash M. Comparison of Antioxidant and Anti-radical Activities of Methanolic Extract of Edible Leafy Vegetables. J. Med. Plants 2009; 8 (29) :64-71
URL:
http://jmp.ir/article-1-385-fa.html
گلیموحد غلامعلی، مهربان سنگآتش معصومه. مقایسه خواص آنتیاکسیدانی و ضدرادیکالی عصاره متانلی سبزیهای برگی خوراکی. فصلنامه گياهان دارویی. 1387; 8 (29) :64-71
URL: http://jmp.ir/article-1-385-fa.html
1- مربی پژوهش، عضو هیات علمی گروه پژوهشی فرآوری مواد غذایی، جهاددانشگاهی واحد مشهد ، qgoli@yahoo.com
2- مربی پژوهش، عضو هیات علمی گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، جهاددانشگاهی واحد مشهد
چکیده: (6756 مشاهده)
مقدمه: هر چند موجودات زنده هوازی سیستمهای آنتیاکسیدانی کارآمدی دارند اما رژیم غذایی قادر است با تامین آنتیاکسیدان، نقش موثری در کاهش آثار تنش اکسایشی ایفا نماید. تنش اکسایشی در بروز سرطان، تصلب شرائین و پیری موثر است. هدف: در این پژوهش فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدرادیکالی سبزیجات برگی که به صورت تازهخوری مصرف میشوند (تره، شاهی، نعناع، ریحان، ترخون و گشنیز) بررسی و مقایسه شد. روش بررسی: از برگهای خشکشده نمونهها، عصاره متانلی تهیه و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در سیستم مدل اسیدلینولئیک بررسی شد. فعالیت ضدرادیکالی عصارههای به دست آمده نیز با استفاده از سیستم مدل حاوی رادیکال DPPH ارزیابی شد. نتایج: نتایج نشان داد شاهی بیشترین (62/11 درصد) و ریحان کمترین (42/4 درصد) بازده استخراج را داشتند. همچنین در سیستم مدل امولسیون اسیدلینولئیک مشخص شد عصاره متانلی ترخون بیشترین کارایی را در پیشگیری از اکسایش از خود بروز داد. (طول دوره القاء معادل 3/60 ساعت در مقایسه با 4/13 ساعت برای نمونه شاهد). در سیستم حاوی DPPH، نعناع و ترخون بالاترین فعالیت را از خود نشان دادند به طوری که کمترین مقدار IC50 (219 میکروگرم در میلیلیتر) به نعناع تعلق داشت. این مقدار حتی از میزان IC50 ترکیب سنتزی BHT نیز کمتر بود هرچند بین نعناع، BHT و ترخون اختلاف معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری: در مجموع مشخص شد عصاره متانلی ترخون و نعناع بالاترین میزان فعالیت ضدرادیکالی و آنتیاکسیدانی را دارا بود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1386/10/1 | پذیرش: 1387/8/24 | انتشار: 1387/12/28