[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 29 - ( 12-1387 ) ::
جلد 4 شماره 29 صفحات 41-50 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مصرف روزانه یک نمونه از غلات صبحانه آماده مصرف غنی‌سازی شده با آهن همراه با مغز تخمه کدو )‍‍‍‍Cucurbita pepo L.) بر وضعیت آهن سرم در زنان
محمد‌رضا نقی‌ئی* 1، محمود مفید2
1- استاد استاد، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت و عضو مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا... (عج)، تهران ، naghiimr@yahoo.com
2- مربي مربی، گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا... (عج)، تهران
چکیده:   (2721 مشاهده)
مقدمه: کم‌خونی فقر آهن از رایج‌ترین مشکلات تغذیه‌ای در جهان است. هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر مصرف یکی از غلات صبحانه آماده مصرف غنی‌سازی شده با آهن و مغز تخمه کدو به عنوان دو منبع غذایی آهن بر وضعیت تغذیه آهن و شاخص‌های هماتولوژیک زنان در سنین باروری است. روش بررسی: هشت داوطلب زن سالم، مجرد یا متاهل غیرباردار در دامنه سنی 37-20 سال، روزانه 30 گرم (یک سروینگ یا وعده) از یک نوع صبحانه آماده مصرف غنی‌سازی شده با آهن - حاوی 1/7 میلی‌گرم آهن در هر سروینگ به همراه 30 گرم مغز تخمه کدو- حاوی 4 میلی‌گرم آهن به مدت چهار هفته مصرف کردند. نمونه‌های خون در روز بیستم عادت ماهیانه هر کدام از زنان، قبل و بعد از مصرف جمع‌آوری شد و شاخص‌های وضعیت آهن نظیر شمارش گلبول‌های قرمز، هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Ht)، فریتین سرم، آهن سرم، ظرفیت تام اتصال آهن (TIBC)، ترانسفرین، و در‌صد اشباع‌ترانسفرین تعیین شد. نتایج: پس از مصرف پاسخ بهتری در وضعیت آهن مشاهده شد. در آنالیز آماری اختلاف معنی‌دار در افزایش آهن سرم، افزایش درصد ترانسفرین، و کاهش، TIBC در مرحله قبل و بعد به دست آمد. همه افراد پس از مصرف از سطح آهن سرمی بیشتری برخوردار بودند. یک همبستگی مثبت معنی‌دار از اختلاف در سطوح آهن سرم و اختلاف در درصد‌های اشباع ترانسفرین و یک همبستگی منفی معنی‌دار از اختلاف در سطوح آهن سرم و اختلاف در TIBC ها به دست آمد. نتیجه‌گیری: غذا‌ها یا مواد غذایی غنی‌سازی شده در حفظ وضعیت مطلوب تغذیه‌ای و کاهش بروز کمبودهای آهن نقش دارند و استفاده از غلات صبحانه آماده مصرف غنی‌سازی شده به عنوان یک راهبرد رایج محسوب می‌شود. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن یک منبع دیگر غذایی آهن نظیر مغز تخمه کدو باعث بهبودی وضعیت آهن در بدن می‌شود. انجام مطالعات بیشتر و طولانی‌تر با استفاده از این دو فراورده غذایی به منظور تعیین اثر غنی‌سازی آهن بر وضعیت و تغذیه آهن در میان جمعیت‌های هدف، به ویژه در بین کودکان، نوجوانان و زنان در سنین باروری و در دوران بارداری توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: غله صبحانه آماده مصرف، ‌ مغز تخمه کدو، کمبود آهن، کم‌خونی، زنان
متن کامل [PDF 256 kb]   (941 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۱۴ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۱۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naghii M, Mofid M. Impact of Daily Consumption of Iron Fortified Ready-to-Eat Cereal and Pumpkin Seed Kernels (Cucurbita pepo L.) on Serum Iron in Adult Women. JMP. 2009; 4 (29) :41-50
URL: http://jmp.ir/article-1-382-fa.html

نقی‌ئی محمد‌رضا، مفید محمود. اثر مصرف روزانه یک نمونه از غلات صبحانه آماده مصرف غنی‌سازی شده با آهن همراه با مغز تخمه کدو )‍‍‍‍Cucurbita pepo L.) بر وضعیت آهن سرم در زنان. فصلنامه گياهان دارويي. 1387; 4 (29) :41-50

URL: http://jmp.ir/article-1-382-fa.html



دوره 4، شماره 29 - ( 12-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742