Mahboubi M, Feizabadi M. The Antimicrobial Activity of Thyme, Sweet Marjoram, Savory and Eucalyptus oils on
Escherichia coli,
Salmonella typhimurium,
Aspergillus niger and
Aspergillus flavus. J. Med. Plants 2009; 8 (30) :137-144
URL:
http://jmp.ir/article-1-374-fa.html
محبوبی محدثه، فیضآبادی محمدمهدی. بررسی اثر ضدمیکروبی اسانسهای آویشن، مرزنجوش، مرزه و اکالیپتوس بر باکتریهای اشریشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم و قارچهای آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (30) :137-144
URL: http://jmp.ir/article-1-374-fa.html
1- کارشناس ارشد میکروبیولوژی، بخش میکروبشناسی، شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان ، mahboubi@barijessence.com
2- دانشیار، گروه میکروبشناسی، دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران، تهران
چکیده: (9846 مشاهده)
مقدمه: حضور پاتوژنهای بیماریزا در مرغداری، سلامت طیور و انسان را تهدید مینماید. گیاهان آویشن ، مرزنجوش2، مرزه3 و اکالیپتوس4 از گیاهان دارویی با اثرات درمانی فراوان هستند. هدف: بررسی اثرات ضدمیکروبی هریک از این اسانسها به صورت جداگانه و یا به صورت ترکیبی بر سوشهای مختلف اشیریشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم، آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاه میباشد. روش بررسی: در ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانسهای گیاهی بر سوشهای میکروبی از دو روش انتشار در آگار و رقیق سازی لولهای استفاده شد. نتایج: نشان داد اسانسهای آویشن، مرزنجوش و مرزه از اسانس اکالیپتوس اثر ضدمیکروبی بیشتری دارد. استفاده از اتانول به عنوان پایه حلال در مقایسه با دی متیل سولفوکساید اثر ضدمیکروبی اسانس را افزایش میدهد. نوع حلال، تفاوت معنیداری در اثر بخشی اسانس ایجاد مینماید (001/0>p) و در روش انتشار در آگار، قارچها در مقایسه با باکتریها وآسپرژیلوس نایجر از آسپرژیلوس فلاووس نسبت به اسانسهای گیاهی حساستر بودند. حساسیت باکتریها نسبت به اسانسها به نوع باکتری و نوع اسانس بستگی دارد. اسانسها بر قارچها اثر مهاری دارند و اثر قارچکشی اسانسهای گیاهی از اثر باکتریکشی آنها ضعیفتر است. نتیجهگیری: اثر ضدمیکروبی اسانسهای مرزنجوش، آویشن و مرزه مربوط به جزء تیمول و کارواکرول به ویژه تیمول آن است. با توجه به نتایج به دست آمده و محدودیت استفاده از ترکیبات شیمیایی در مرغداریها، ضرورت جایگزینی مواد شیمیایی با اسانسها میتواند زمینهساز مطالعات آتی، به منظور ساخت ضدعفونیکنندهها و مکملهای غذایی جهت کنترل بیماریهای انسانی و حیوانی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1386/9/11 | پذیرش: 1388/2/7 | انتشار: 1388/3/29