سال 22، شماره 87 - ( 10-1402 )                   سال 22 شماره 87 صفحات 113-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 9311266020
Ethics code: IR.TUMS.TIPS.REC.1400.182


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tofighi Z, Khoshayand M R, Besati M, Pirali Hamedani M, Hadjiakhoondi A, Khorshidi A, et al . The optimization of Fenugreek seeds (Trigonella foenum-graecum L.) extraction by response surface methodology based on β-Sitosterol. J. Med. Plants 2023; 22 (87) :97-113
URL: http://jmp.ir/article-1-3570-fa.html
توفیقی زهرا، خوشایند محمدرضا، بساطی مسعود، پیرعلی همدانی مصطفی، حاجی آخوندی عباس، خورشیدی علی، و همکاران.. بهینه سازی عصاره‌گیری دانه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) به روش سطح-پاسخ بر اساس بتاسیتوسترول. فصلنامه گياهان دارویی. 1402; 22 (87) :97-113

URL: http://jmp.ir/article-1-3570-fa.html


1- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران؛ گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران
2- گروه کنترل دارو و غذا، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران ایران
3- گروه شیمی دارویی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران
5- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران
6- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران؛ مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران، تهران، ایران ، goodarzi_s@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (381 مشاهده)
مقدمه: شنبلیله از نظر خواص درمانی یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی است و در مطالعات مختلف اثرات دارویی متعددی از آن مشاهده شده است. عصاره دانه شنبلیله حاوی بسیاری از مواد موثره از جمله استرول‌ها (عمدتا بتا سیتوسترول) است. هدف: این تحقیق به منظور تعیین روش استخراج بهینه برای بذر شنبلیله بر اساس میزان بتا سیتوسترول ردیابی شده در HPLC با استفاده از روش سطح-پاسخ (RSM) انجام شد. روش بررسی: ابتدا حلال مناسب انتخاب شد. متغیرهای اصلی مؤثر بر بازده استخراج شامل دما، زمان، غلظت حلال و نسبت حلال به پودر برای بهینه‌سازی بهترین روش بررسی شدند. برای بهینه‌سازی تعداد 29 آزمایش مشخص شد که استخراج با استفاده از روش خیساندن دینامیکی انجام شده است. پس از یافتن روش مناسب، عصاره‌ها سه بار به دستگاه HPLC تزریق شد تا میزان بتا سیتوسترول تام آنها مشخص شود. سپس مدل‌سازی شد و فرمول نهایی بدست آمد. نتایج: آنالیز نتایج نشان داد که بهترین عصاره (بر اساس میزان بتا سیتوسترول کل و وزن)، با استفاده از روش استخراج خیساندن دینامیکی با اتانول 96 درصد در دمای 44 درجه سانتی‌گراد، مدت زمان 30 دقیقه، غلظت حلال 70 درصد و نسبت حلال به پودر 7:1 به دست آمد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد که این روش برای حداکثر استخراج ترکیبات بر اساس بتا سیتوسترول از دانه‌های شنبلیله کارآمدترین حالت به نظر می‌رسد.
متن کامل [PDF 1276 kb]   (218 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1402/8/1 | پذیرش: 1402/11/16 | انتشار: 1402/10/10

فهرست منابع
1. Moradi P, Hassan Dokht MR and Kashi AK. Genetic diversity in some characteristics of Iranian fenugreek (Trigonella foenum graceum L.). J. Crop Ecophysiol. 2011; 4(16): 55-70.
2. Tucker AO and DeBaggio T. The encyclopedia of herbs: A comprehensive reference to herbs of flavor and fragrance. Timber Press; 2009.
3. Dini M. Scientific name of medicinal plants used in traditional medicine. Forest and Rangeland Research Institute Publication, Iran. 2006: 299-300.
4. Shahat M. The analytical constants and composition of fatty acids of Egyptian fenugreek oil. In: Proceedings of the 11th Congress in Pure and Applied Chemistry, London. 1947: 569-575.
5. Badami R and Kalburgi G. Component acids of Trigonella foenum-graecum (Fenugreek) seed oil. The Karnatak University Journal Science. 1969; 14: 16-19.
6. Baccou JC, Sauvaire Y, Olle M and Petit J. L'huile de fenugrec: composition, propriétés, possibilités d'utilisation dans l'industrie des peintures et vernis. 1978, pp: 353-367.
7. Wolfram G. ω‐3‐und ω‐6‐Fettsäuren-Biochemische Besonderheiten und biologische Wirkungen. Lipid/Fett. 1989; 91 (12): 459-468. [DOI:10.1002/lipi.19890911202]
8. Sulieman AME, Ali AO and Hemavathy J. Lipid content and fatty acid composition of fenugreek (Trigonella foenum‐graecum L.) seeds grown in Sudan. Inter. J. Food Sci. & Technol. 2008; 43(2): 380-382. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2006.01446.x]
9. Kinsella JE, Lokesh B and Stone RA. Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids and amelioration of cardiovascular disease: possible mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 1990; 52(1): 1-28. [DOI:10.1093/ajcn/52.1.1]
10. Harris WS. n-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am. J. Clin. Nutr. 1997; 65(Supp. 5): 1645-1654. [DOI:10.1093/ajcn/65.5.1645S]
11. Hasanzadeh E, Rezazadeh S, Shamsa S, Dolatabadi R and Zarringhalam J. Review on phytochemistry and therapeutic properties of fenugreek (Trigonella foenum-graceum). J. Med. Plants. 2010; 9(34): 1-18.
12. Varshney I and Sharma S. Saponins XXXII Trigonella foenum graecum seeds. J. Indian Chem. Soc. 1996; 43: 564-567.
13. Diwani N, Fakhfakh J, Athmouni K, Belhaj D, El Feki A, Allouche N, Ayadi H and Bouaziz-Ketata H. Optimization, extraction, structure analysis and antioxidant properties of flavan-3-ol polymers: Proanthocyanidins isolated from Periploca angustifolia using surface response methodology. Industrial Crops and Products. 2020; 144: 112040. [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.112040]
14. "Compound summaray: Beta-Sitosterol." National Library of Medicine. 2022.
15. Chary GHVC and Dastidar MG. Investigation of optimum conditions in coal-oil agglomeration using Taguchi experimental design. Fuel. 2012; 98: 259-264. [DOI:10.1016/j.fuel.2012.03.027]
16. Kostrzewa D, Dobrzyńska-Inger A and Turczyn A. Optimization of supercritical carbon dioxide extraction of sweet paprika (Capsicum annuum L.) using response surface methodology. Chemical Engineering Research and Design. 2020; 160: 39-51. [DOI:10.1016/j.cherd.2020.05.005]
17. Tušek AJ, Benković M, Valinger D, Jurina T, Belščak-Cvitanović A and Kljusurić JG. Optimizing bioactive compounds extraction from different medicinal plants and prediction through nonlinear and linear models. Industrial Crops and Products. 2018; 126: 449-458. [DOI:10.1016/j.indcrop.2018.10.040]
18. "Design-Expert® Software." State-Ease Inc. 2021: https://www.statease.com /software/ downl%0Aoads-updates.html.
19. Massart DL, Vandeginste BGM, Buydens LMC, Jong SDE, Lewi PJ and Smeyers-Verbeke J. Handbook of chemometrics and qualimetrics. J. Chem. Inform. and Computer Sci. 1998; 38(6): 1254. [DOI:10.1021/ci980427d]
20. Swamy Gowda MR, Mahesh HM, Sharada MS and Sudhakar P. Host-pathogen interactions of Tomato and Fusarium oxysporum F. sp. lycopersici pathogen causing wilt and its control through botanical extract. International Journal of Current Research in Life Sciences. 2018; 7(3): 1345-1350.
21. Desai S, Tatke P, Mane T and Gabhe S. Isolation, characterization and quantitative HPLC-DAD analysis of components of charantin from fruits of Momordica charantia. Food Chem. 2021; 345: 128717. [DOI:10.1016/j.foodchem.2020.128717]
22. Wei D, Wang L, Liu C and Wang B. β-Sitosterol solubility in selected organic solvents. Journal of Chemical & Engineering Data. 2010; 55(8): 2917-2919. [DOI:10.1021/je9009909]
23. Busch TP and King AJ. Stability of cholesterol, 7-ketocholesterol and β-sitosterol during saponification: ramifications for artifact monitoring of sterol oxide products. J. Am. Oil Chemists' Soci. 2010; 87(9): 955-962. [DOI:10.1007/s11746-010-1572-3]
24. Majeed M, Hussain AI, Chatha SAS, Khosa MKK, Kamal GM, Kamal MA, Zhang X and Liu M. Optimization protocol for the extraction of antioxidant components from Origanum vulgare leaves using response surface methodology. Saudi Journal of Biological Sciences. 2016; 23(3): 389-396. [DOI:10.1016/j.sjbs.2015.04.010]
25. Lee JW, Mo EJ, Choi JE, Jo YH, Jang H, Jeong JY, Mo EJ, Choi JE, Jo TH, Jang H, Jeong JY, Jin Q, Chung HN, Hwang BY and Lee MK. Effect of Korean red Ginseng extraction conditions on antioxidant activity, extraction yield, and ginsenoside Rg1 and phenolic content: optimization using response surface methodology. J Ginseng Res. 2016; 40(3): 229-236. [DOI:10.1016/j.jgr.2015.08.001]
26. Hammi KM, Jdey A, Abdelly C, Majdoub H and Ksouri R. Optimization of ultrasound-assisted extraction of antioxidant compounds from Tunisian Zizyphus lotus fruits using response surface methodology. Food Chem. 2015; 184: 80-89. [DOI:10.1016/j.foodchem.2015.03.047]
27. Wu X, Yu X and Jing H. Optimization of phenolic antioxidant extraction from Wuweizi (Schisandra chinensis) pulp using random-centroid optimazation methodology. IJMS. 2011; 12(9): 6255-6266. [DOI:10.3390/ijms12096255]
28. Ciftci ON, Przybylski R, Rudzinska M and Acharya S. Characterization of fenugreek (Trigonella foenum‐graecum) seed lipids. J. Am. Oil Chem. Soci.. 2011; 88(10): 1603-1610. [DOI:10.1007/s11746-011-1823-y]
29. Meireles MAA. Extracting bioactive compounds for food products: theory and applications. CRC press; 2008. [DOI:10.1201/9781420062397]
30. Iranmanesh M, Mohebbati R, Forouzanfar F, Roshan MK, Ghorbani A, Nik MJ and Soukhtanloo M. In vivo and In vitro effects of ethanolic extract of Trigonella foenum-graecum L. seeds on proliferation, angiogenesis and tube formation of endothelial cells. Res. Pharm. Sci. 2018; 13(4): 343. [DOI:10.4103/1735-5362.235161]
31. Khalki L, M'hamed SB, Bennis M, Chait A and Sokar Z. Evaluation of the developmental toxicity of the aqueous extract from Trigonella foenum-graecum (L.) in mice. J. Ethnopharmacol. 2010; 131(2): 321-325. [DOI:10.1016/j.jep.2010.06.033]
32. Shailajan S, Menon S, Singh A, Mhatre M and Sayed N. A validated RP-HPLC method for quantitation of trigonelline from herbal formulations containing Trigonella foenum-graecum (L.) seeds. Pharm. Methods. 2011; 2(3): 157-160. [DOI:10.4103/2229-4708.90354]
33. Jasim B, Thomas R, Mathew J and Radhakrishnan EK. Plant growth and diosgenin enhancement effect of silver nanoparticles in Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). Saudi Pharmaceutical Journal. 2017; 25(3): 443-447. [DOI:10.1016/j.jsps.2016.09.012]
34. Bogdanovic A, Tadic V, Ristic M, Petrovic S and Skala D. Optimization of supercritical CO2 extraction of fenugreek seed (Trigonella foenum-graecum L.) and calculating of extracts solubility. The Journal of Supercritical Fluids. 2016; 117: 297-307. [DOI:10.1016/j.supflu.2016.07.010]
35. Yang J, Zhang Z, Wu Q, Ding X, Yin C, Yang E, Sun D, Wang W, Yang Y and Guo F. Multiple responses optimization of antioxidative components extracted from Fenugreek seeds using response surface methodology to identify their chemical compositions. Food Sci. Nut. 2022; 10(10): 3475-3484. [DOI:10.1002/fsn3.2949]
36. Devi UA, Odelu G, Prasad BR, Venkateshwarlu M and Ugandhar T. Enhancement of secondary metabolites in tissue culture of a medicinal plant: Trigonella foenum-graecum L. The Journal of Indian Botanical Society. 2019; 98(1and2): 71-78. [DOI:10.5958/2455-7218.2019.00008.1]
37. Ezzell JL. Pressurized fluid extraction: non-environmental applications. Dionex Corporation, Salt Lake City Technical Center, Salt Lake City, UT, USA. p. 3993-3996. [DOI:10.1016/B0-12-226770-2/02331-0]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb