Hajiaghaee R, Rezazadeh S, Ajani Y, Samadi N, Ashoury N, Agha-Mohammadzade S et al . Chemical Compounds of Essensial oil and Antibacterial Effects of
Thymus caucasicus. J. Med. Plants 2009; 8 (32) :132-137
URL:
http://jmp.ir/article-1-356-fa.html
حاجیآقائی رضا، رضازاده شمسعلی، اجنی یوسف، صمدی نسرین، آشوری نسیم، آقامحمدزاده سمیه و همکاران.. بررسی ترکیبات اسانس و اثرات ضدمیکروبی گیاه
Thymus caucasicus. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (32) :132-137
URL: http://jmp.ir/article-1-356-fa.html
1- استادیار پژوهشی، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
2- مربی پژوهشی، گروه کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- استادیار، گروه کنترل دارو و غذا، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دکتری داروسازی, اداره کل آزمایشگاههای غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
5- دکتری داروسازی، دانشگاه آزاداسلامی واحد علوم دارویی
6- استادیار پژوهشی، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، shr.alavi@yahoo.com
چکیده: (7219 مشاهده)
مقدمه: تیموس یکی از جنسهای مهم خانواده نعناعیان2 میباشد و از زمانهای دور تاکنون مورد استفاده سنتی و دارویی بوده است. گونه آویشن قفقازی از گونههای مهم تیموس است که از اطراف خلخال جمعآوری و شناسایی شد. هدف: در این تحقیق اجزای اسانس گیاه Thymus caucasicus مورد شناسایی قرارگرفته و اثرات ضدمیکروبی آن و فراکسیونهای اتردوپترولی، کلروفرمی و ان- بوتانولی بررسی شدند. روش بررسی: آویشن قفقازی Thymus caucasicus از اطراف خلخال جمعآوری و شناسایی شد. اسانسگیری به دو روش تقطیر با آب و تقطیر با بخارآب انجام شد و اجزای هر یک به کمک دستگاه GC/MS مورد شناسایی قرار گرفت. اثر ضدمیکروبی اسانسهای حاصل از روش تقطیر با آب و فراکسیونها با استفاده از روش رقیق سازی در آگار در مقابل 8 سویه باکتریایی سنجیده شد. نتایج: در اسانس حاصل از تقطیر با آب و بخار آب به ترتیب، 44 و 57 ترکیب شناسایی شد. نتایج نشاندهنده اثر ضدمیکروبی قابل توجه این اسانسها و فراکسیونها در مقابل استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیس، باسیلوس سوبتیلیس، پسودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشرشیا کلی و سویههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین میباشد. نتیجهگیری: بخش اصلی اسانس حاصل از تقطیر با آب و بخار آب را Nerolidol تشکیل میدهد. بررسی های ضد میکروبی نشاندهنده کمترین غلظت مهاری برای اسانس و فراکسیون ان- بوتانولی در مقابل باکتری های مختلف می باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1387/12/6 | پذیرش: 1388/7/9 | انتشار: 1388/9/29