[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 32 - ( 9-1388 ) ::
جلد 4 شماره 32 صفحات 84-90 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات فصلی اسانس گیاه اکلیل کوهی (L. Rosmarinus officinalis)
خدیجه کیارستمی1، مریم بهرامی2، زهرا طالب‌پور3، زهرا ناظم بکایی1، مهناز خانوی *4، عباس حاجی‌آخوندی5
1- استاديار، استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا، تهران
2- دانشجوي کارشناسي ارشد، دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا، تهران
3- استاديار، استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا، تهران
4- استاديار، استادیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران ، khanavim@tums.ac.ir
5- استاد، استاد، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران
چکیده:   (1801 مشاهده)
مقدمه: گیاه اکلیل کوهی یکی از گیاهان واجد اسانس خانواده نعناعیان2 است. این گیاه بومی منطقه مدیترانه و خاور نزدیک بوده و در حال حاضر تقریباً در همه کشورها به عنوان گیاه دارویی و زینتی کشت می‌شود. این گیاه از زمان‌های قدیم به عنوان ادویه و دارو استفاده می‌شد. هدف: با توجه به اینکه عوامل محیطی و ژنتیکی بر نوع و میزان اسانس این گیاه اثر می‌گذارند، هدف این پژوهش بررسی تغییرات فصلی اسانس گیاه اکلیل کوهی می‌باشد. روش بررسی: نمونه‌های گیاهی پس از جمع‌آوری از منطقه اوین تهران، خشک شده و به روش تقطیر با آب توسط طرح کلونجر به مدت 90 دقیقه اسانس‌گیری شدند. اسانس حاصل از هر گیاه توسط دستگاه GC و GC-MS آنالیز شد. نتایج: نتایج حاصل نشان داد در مجموع 52 ترکیب در اسانس اکلیل کوهی وجود دارد که 31 ترکیب بین فصول مختلف مشترک هستند. اجزای اصلی اسانس را آلفا- پینن، لیمونن، کامفون، کامفور، 1، 8- سینئول و بورنیل استات تشکیل می‌دادند. بیشترین میزان بورنیل استات در فصل بهار (49/5) و بیشترین میزان 1، 8- سینئول در فصل تابستان مشاهده شد (15/14). بیشترین میزان آلفا- پینن و لیمونن درماه بهمن به ترتیب به میزان 28/28 و 29/17 درصد مشاهده شد. به طور کلی ترکیب‌های عمده اسانس این گیاه در فصول مختلف سال در ماه‌های اردیبهشت، مرداد، آبان و بهمن به ترتیب برای آلفا- پینن (5/18، 7/24، 20 و 3/28 درصد)، ترکیب لیمونن (11، 1/6، 6/8 و 3/17 درصد)، ترکیب کامفون (5/7، 3/8، 3/7 و 1/8 درصد) و کامفور (4/7، 4/13، 3/8 و 7/4 درصد) محاسبه شدند. نتیجه‌گیری: به جز برخی ترکیب‌ها از جمله آلفا- پینن، لیمونن، بورنیل استات و 1، 8- سینئول، سایر ترکیب‌های سازنده اسانس تحت تاثیر تغییرات فصلی قرار نگرفتند. بعضی از آن‌ها به مواد دیگر تبدیل شدند و لذا غلظت آن‌ها در فصل تابستان کاهش و در فصل زمستان افزایش یافت.
واژه‌های کلیدی: اکلیل کوهی، اسانس، فصل، آلفا- پینن، لیمونن، کامفور، 1، 8- سینئول، بورنیل استات
متن کامل [PDF 289 kb]   (651 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكوگنوزي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kiarostami K, Bahrami M, Talebpour Z, Nazem-Bokaee Z, Khanavi M, Hadjiakhoondi A. Seasonal Variation of Rosmarinus officinalis L. Essential oils. JMP. 2009; 4 (32) :84-90
URL: http://jmp.ir/article-1-351-fa.html
کیارستمی خدیجه، بهرامی مریم، طالب‌پور زهرا، ناظم بکایی زهرا، خانوی مهناز، حاجی‌آخوندی عباس. بررسی تغییرات فصلی اسانس گیاه اکلیل کوهی (L. Rosmarinus officinalis). فصلنامه گياهان دارويي. 1388; 4 (32) :84-90

URL: http://jmp.ir/article-1-351-fa.html

دوره 4، شماره 32 - ( 9-1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.053 seconds with 806 queries by yektaweb 3509