Rahzani K, Malekirad A, Shariatzadeh S, Birami M, Fazli D, Baghinia M. A Comparsion of the Effects of
Anethum graveolens and Wheat Germ Oil on the Blood Oxidative Stress in Wistar Rats. J. Med. Plants 2009; 8 (32) :79-83
URL:
http://jmp.ir/article-1-350-fa.html
راهزانی کبری، ملکیراد علیاکبر، شریعتزاده سیدمحمدعلی، بیرامی منصور، فضلی داود، باغینیا محمودرضا. مقایسه تاثیر عصاره آبی شوید و روغن جوانه گندم بر استرس اکسیداتیو خون موشهای صحرایی نر. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (32) :79-83
URL: http://jmp.ir/article-1-350-fa.html
1- عضو هیأت علمی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- عضو هیأت علمی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور مرکز شازند ، AK-malekirad@yahoo.com
3- استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه اراک
4- استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز
5- عضو هیأت علمی، گروه زیستشناسی ، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور مرکزمرند
6- استادیار، گروه اورولوژی، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی اراک
چکیده: (6393 مشاهده)
مقدمه: استرس اکسیداتیو عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و سیستم دفاع آنتیاکسیدانی میباشد، آنتیاکسیدانها موادی هستند که در غلظت بسیار کم به طور قابل ملاحظهای اکسیداسیون اکسیدانها را به تأخیر میاندازند و با مکانیسمهای مختلف رادیکالهای آزاد را خنثی مینمایند و در نتیجه از ابتلاء یا پیشرفت بیماریهای مختلف مانند آلزایمر، پارکینسون و سرطان که اکسیدانها در پاتوژنز آنها دخیل هستند، جلوگیری مینمایند. شوید به طور فراوان در ایران مصرف میشود. هدف: در این مطالعه اثر آنتیاکسیدانی شوید با روغن جوانه گندم به عنوان غنیترین منبع ویتامین E مقایسه میشود. روش بررسی: این مطالعه به صورت تجربی طراحی و تعداد 24 موش نر از نژاد ویستار به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند. به گروه A عصاره آبی شوید با دوز gr/kg 3 وزن موش به صورت دهانی، گروه B مقدار gr/kg 5/0 روغن جوانه گندم – به عنوان غنیترین منبع ویتامین E داده شد. گروه C نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. بعد از دو هفته از قلب موشها cc5 خون گرفته شد و میزان ظرفیت آنتیاکسیدانهای تام سرم توسط روش FRAP با استفاده از معرف TPTZ سنجیده شد و همچنین میزان گروههای تیول سرم با روش Hu و با استفاده از معرف DTNB اندازهگیری شد. در این روش برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار مقایسه میانگین بیش از دو جامعه به روش ناپارامتریک کروسکال والیس استفاده شد. نتایج: نتایج به دست آمده به صورت SD Mean درخصوص ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم در گروه A 045/0 231/0، در گروه B 049/0 161/0 و در گروه C mol/ml 075/0 144/0 بود که استفاده از آنالیز واریانس اختلاف معنیداری بین گروههای C و A نشان داد (035/0 = p) و میزان گروههای تیول سرم در گروه A 68/0 591/0، در گروه B 576/0 29/1 و در گروه C mol/ml 179/0 264/0 بود که استفاده از آزمون آنالیز واریانس اختلاف معنیداری بین گروههای B و C نشان داد (006/0 = p). نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که اثر عصاره شوید بر کاهش استرس اکسیداتیو بیشتر از روغن جوانه بود. بنابراین سیستم دفاع آنتیاکسیدانی با مصرف عصاره شوید تقویت شده است که میتوان از این ماده به عنوان یک ماده غذایی بسیار مفید در رژیم غذایی روزانه استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1387/4/23 | پذیرش: 1388/3/23 | انتشار: 1388/9/29