Ranjzad M, Khayyami M, Asadi A. Measuring and Investigation of Omega 3 and 6 Fatty acids in Species of
Linum ssp.. J. Med. Plants 2009; 8 (32) :25-32
URL:
http://jmp.ir/article-1-344-fa.html
رنجزاد معصومه، خیامی مسعود، اسدی اسدلله. اندازهگیری و بررسی میزان اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 در گونههای مهم جنس کتان (
Linum spp.). فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (32) :25-32
URL: http://jmp.ir/article-1-344-fa.html
1- کارشناس ارشد زیستشناسی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه ، m.ranjzad@gmail.com
2- استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه
3- استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (6349 مشاهده)
مقدمه: اسیدهای چرب لینولنیک اسید (امگا 3) و لینولئیک اسید (امگا 6) جزء اسیدهای چرب ضروری میباشند که بدن قادر به سنتز آنها نبوده و باید از طریق غذاهای مصرفی تامین شوند. علاوه بر این ویژگیهای دارویی به ویژه ضدسرطانی این اسیدهای چرب چندین بار توسط محققین به اثبات رسیده است. هدف: این تحققیق با هدف تعیین میزان اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 گونههای وحشی و زراعی جنس کتان (L. nodiflorum L.، L. mucronatum Bertol.، L. bienne Mill.، L. austriacum L.، strictum L.، L. usitatissimum L.) انجام گرفت. روش بررسی: دانهها به صورت محدود از مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان آذربایجان غربی تهیه و کشت شدند. برای استخراج و اندازه گیری چربی از روش Leiboritz و برای آنالیز اسیدهای چرب از کروماتوگرافی گازی استفاده شد. نتایج: میزان اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و امگا 6 در اغلب گونههای وحشی و زراعی مورد مطالعه جنس کتان بسیار بیشتر از (چندین برابر) مقدار این اسیدهای چرب حیاتی در دانههای روغنی رایج کشت شده نظیر کلزا و آفتابگردان بود، همچنین میزان اسید چرب امگا 6 در همه گونههای وحشی مورد مطالعه جنس کتان بیشتر از میزان این اسید چرب ضروری در گونه زراعی کتان مشاهده شد. نتیجهگیری: در این بررسی برتری کمی و کیفی روغن کتان روغنی نسبت به روغن سایر دانههای روغنی به دلیل میزان قابل ملاحظه روغن و اسیدهای چرب امگا 3 آن به اثبات رسید که براساس تحقیقات بیوتکنولوژیکی و با استفاده از گونههای وحشی کتان میتوان با افزایش میزان اسیدهای چرب امگا 6 روغن کتان روغنی بر کیفیت آن افزود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1387/4/24 | پذیرش: 1387/11/9 | انتشار: 1388/9/29