سال 19، شماره 76 - ( English 1399 )                   سال 19 شماره 76 صفحات 68-59 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Iravani M, Mahinpour R, Zahraei Z, Toluei Z, Asgari F, Haghighipour N. Comparison of cytotoxic and antioxidant activities and phenol content of four Salvia L. species from Iran. J. Med. Plants 2020; 19 (76) :59-68
URL: http://jmp.ir/article-1-2813-fa.html
ایروانی مریم، مهین پور رویا، زهرائی زهره، طلوعی زینب، عسگری فاطمه، حقیقی پور نوشین. مقایسه‌ فعالیت آنتی ‎اکسیدانی و سمیت سلولی و محتوای فنلی چهار گونه مریم‌گلی از ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1399; 19 (76) :59-68

URL: http://jmp.ir/article-1-2813-fa.html


1- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان، ایران
2- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان، ایران ، zahraei@kashanu.ac.ir
3- بانک سلولی ایران، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
چکیده:   (3028 مشاهده)
مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی از زمان‌های قدیم یکی از بهترین روش‌های درمانی محسوب می‌شدند. امروزه نیز گیاهان به علت خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و دیگر پتانسیل‌های زیستی در طب سنتی و مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف: اندام‌های هوایی چهار گونه مریم‌‌‌‌گلی (Salvia شامل دو جمعیت از مریم‌‌گلی اصفهانی (S. reuteriana Boiss.)، دو جمعیت از مریم‌گلی لبه‌دار (S. limbata C.A.Mey.) و یک جمعیت از هر یک از گونه‌های مریم‌گلی سوری (S. syriaca L.) و مریم‌گلی شاخ گوزنی (S. ceratophylla L.) از منطقه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های متانلی نمونه‌های گیاهی به روش مهار رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. محتوای ترکیب‌های فنلی و فالونوئیدی تام با روش فولین سیوکالتیو و آلومینیوم کلرید سنجش شد. همچنین اثر سمیت سلولی عصاره متانلی نمونه‌ها بر رده سلولی HeLa با آزمون MTT بررسی شد. نتایج: در آزمایش DPPH میزان IC50 عصاره‌های متانلی بین 0/15 ± 39/08 تا 0/63 ± 163/77 میکروگرم بر میلی‌گرم متغیر بودند. میزان فنل بین 3/09 ± 42/7 تا 1/15 ± 105/8 میکروگرم بر میلی‌گرم  و میزان فلاونوئید بین 2/52 ± 30/07 تا 2/2 ± 82/46  میکروگرم بر میلی‌گرم متغیر بودند. میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی گونه‌ها، با پلی‌فنل‌های موجود در آنها رابطه مستقیم داشت. عصاره‌های متانلی گونه‌های مریم‌گلی در این مطالعه بر رده سلولی HeLa اثر سمیت سلولی نشان دادند. نتیجه‌گیری: دو جمعیت مریم‌گلی اصفهانی بیشترین اثر سمیت سلولی را در مقایسه با دیگر گونه‌های مریم‌گلی نشان دادند. تمام عصاره‌های مورد بررسی دارای فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی ضعیف تا متوسط بودند. عصاره مریم‌گلی شاخ گوزنی با بالاترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی همراه بود.
 
متن کامل [PDF 725 kb]   (1216 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1398/11/15 | پذیرش: 1399/5/31 | انتشار: 1399/9/11

فهرست منابع
1. Generalic I, Skroza D, Ljubenkov I, Katalinic A, Burcˇul F and Katalinic V. Influence of the phenophase on the phenolic profile and antioxidant properties of Dalmatian sage. Food Chem. 2012; 127: 427-433. [DOI:10.1016/j.foodchem.2011.01.013]
2. Kosar M, Goger F and Baser KHC. In vitro antioxidant properties and phenolic composition of Salvia halophile Hedge. from Turkey. Food Chem. 2011; 129: 374-379. [DOI:10.1016/j.foodchem.2011.04.086]
3. Latte KP and Kolodziej H. Antioxidant properties of phenolic compounds from Pelargonium reniforme. J. Agric. Food Chem. 2004; 52: 4899-4902. [DOI:10.1021/jf0495688]
4. Padmapriya R, Ashwini S and Raveendran R. In vitro antioxidant and cytotoxic potential of different parts of Tephrosia purpurea. Res. Pharm. Sci. 2017; 12(1): 31-37. [DOI:10.4103/1735-5362.199044]
5. Tohma H, Köksal E, Kılıç O, Alan Y, Yılmaz MAand Gülçin İ, Bursal E and Alwasel SH. RP-HPLC/MS/MS HPLC/MS/MS analysis of the phenolic compounds, antioxidant and antimicrobial activities of Salvia L. species. Antioxidants 2016; 10: 3390. [DOI:10.3390/antiox5040038]
6. Ebrahimabadi H.A, Mazoochi A, Jookar Kashi F, Djafari-Bidgoli Z and Batooli H. Essential oil composition and antioxidant and antimicrobial properties of the aerial parts of Salvia eremophila Boiss. from Iran. Food Chem. 2010; 48: 1371-1376. [DOI:10.1016/j.fct.2010.03.003]
7. Tel G, Öztürk M, EminDuru M, Harmandar M and Topçu G.Chemical composition of the essential Oil and hexane extract of Salvia chionantha and their antioxidant and anticholinesterase activities. Food Chem. Toxicol. 2010; 48: 3189-3193. [DOI:10.1016/j.fct.2010.08.020]
8. Campos-Xolalpa N, Alonso-CastroÁJ, Sánchez-Mendoza E, Zavala-Sánchez MÁ and Pérez-Gutiérrez S. cytotoxic activity of the chloroform extract and four diterpens isolated from Salvia ballotiflora. Rev. Bras. Farmacogn. 2017; 27: 302-305. [DOI:10.1016/j.bjp.2017.01.007]
9. Berrington D and Lall N. Anticancer activity of certain herbs and spices on the cervical epithelial carcinoma (HeLa) cell line. eCAM 2012: Article ID 564927. [DOI:10.1155/2012/564927]
10. Zhang T, Wang T and Cai P. Sclareol inhibits cell proliferation and sensitizes cells to the anti proliferative effect of Bortezomib via upregulating thetumor suppressor caveolin-1 in cervical cancer cells. Mol. Med. Rep. 2017; 15: 3566-3574. [DOI:10.3892/mmr.2017.6480]
11. Jemal A, Center MM, DeSantis C and Ward EM. Global patterns of cancer incidence and mortality rates and trends. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010; 19: 1893-1907. [DOI:10.1158/1055-9965.EPI-10-0437]
12. Cenic-milosevic D, Tambur Z, Bokonjic D, Ivancajic S, Stanojkovic T, Grozdanic N and Juranic Z. Anti proliferative effects of some medicinal plants on HeLa cells. Arch. Biol. Sci. 2013; 65: 65-70. [DOI:10.2298/ABS1303885M]
13. Newman DJ and Cragg GM. Natural products as sources of new drugs over the 30 years from 1981 to 2010. J. Nat. Prod. 2012; 75(3): 311-335. [DOI:10.1021/np200906s]
14. Parsaeea H, Asilib J, Mousavic S.H, Soofi H,Emamib S.A and Tayarani-Najaran Z. Apoptosis Induction of Salvia chorassanica root extract on human cervical cancer cell line. Iran. J. Pharm. Res. 2013; 12(1): 75-83.
15. Yıldırım I and KutluT. Anticancer properties of different species of Salvia. J. Biol. & Chem. 2015; 43 (2): 91-97.
16. Jassbi A, Zare S, Firuzi O and Xiao J. Bioactive phytochemicals from shoots and roots of Salvia species. Phytochem. Rev. 2016; 15: 829-867. [DOI:10.1007/s11101-015-9427-z]
17. LoprestiA L. Salvia (Sage): a review of its potential cognitive-enhancing and protective effects. Drugs 2017; 17: 53-64. [DOI:10.1007/s40268-016-0157-5]
18. Rajabi Z, Ebrahimi M, Farajpour M, Mirza M and Ramshini H. Compositions and yield variation of essential oils among and with in nine Salvia species from various areas of Iran. Ind. Crops Prod. 2014; 16: 233-239. [DOI:10.1016/j.indcrop.2014.06.038]
19. Valter R, Lombardi M, Carrera I and Cacabelos R. In vitro screening for cytotoxic activity of herbal Extracts. Evid Based Complement Alternat Med. 2017; Article ID 2675631. [DOI:10.1155/2017/2675631]
20. Jamzad Z. Lamaiceae. In: Assadi M, Maassoumi A. and Mozaffarian V. (Eds). Flora of Iran. Vol. 76. Research Institute of Forests & Rangelands, Tehran (in Persian) 2012.
21. Rechinger KH, Hedge IC, Ietswaart JH, Jalas J, Mennema J. and Seybold S. (Eds). Labiatae. In: Rechinger, K.H. (Ed.). Flora Iranica. Vol. 150. AkademischeDruck-u. Verlagsanstalt. Graz 1982.
22. Mosmann T. Rapid colorimetric assay for cellular grow and survival: application to proliferation andcytotoxicity assays. J. Immunol. Meth. 1983; 65: 55-63. [DOI:10.1016/0022-1759(83)90303-4]
23. Badisa RB, Darling-Reed SF, Joseph P and Cooperwood JS and Latinwo LM. Selective cytotoxic activities of two novel synthetic drugs on human breast carcinoma MCF-7 cells. Anticancer Res. 2009; 29: 2993-2996.
24. Awang N, Aziz ZA, Kamaludin NF and Chan KM. Cytotoxicity and mode of cell death induced by Triphenyltin (IV) compounds in vitro. J. Biol. Sci. 2014; 14: 84-93. [DOI:10.3844/ojbsci.2014.84.93]
25. Sarker SD, Latif Z and Gray AI. Natural Products Isolation, second ed. Humana Press Inc. NJ, USA. (2006) 20p. [DOI:10.1385/1592599559]
26. Slinkard K and Singleton VL. Total phenol analysis: automation and comparison with manual methodsAm. J. Enol. Vitic. 1977; 28(1): 49-55.
27. Kim DO, Lee KW, Lee HJ and Lee CY. Vitamin C equivalent antioxidant capacity (VCEAC) of phenolic phytochemicals. Agric Food Chem. 2002; 50(13): 3713-3717. [DOI:10.1021/jf020071c]
28. Janicsák G, Zupkó I, Nikolovac MT, Forgo P, Vasas A, Mathé I, Blunden G and Hohmann J. Bioactivity-guided study of antiproliferative activities of Salvia extracts. Nat. Prod. Commun. 2011; 6(5): 575-579. [DOI:10.1177/1934578X1100600501]
29. Loizzo MR, Abouali M, Salehi P, Sonboli A, Kanani M, Menichini F and Tundis R. In vitro antioxidant and anti proliferative activities of nine Salvia species. Nat. Prod. Res. 2014; 28: 2278-2285. [DOI:10.1080/14786419.2014.939086]
30. Amirghofran Z, Zand F, Javidnia K and Mirri R. The cytotoxic activity of various herbals against different tumor cells: an in vitro study. IRCMJ. 2010; 12: 260-26.
31. Abu-Dahap R, Affif F, Kasabri V, Majdalavi L and Naffa R. Comparison of the antiproliferative activity of crude ethanol extracts of nine Salvia species grown in Jordan against breast cancer cell line Models. Pharmacogn. Mag. 2012; 8: 319-324. [DOI:10.4103/0973-1296.103664]
32. Firuzi O, Miri R, Asadollahi M, Eslami S and Jassbi AR. Cytotoxic, antioxidant and antimicrobial activities and phenolic contents of eleven Salvia species from Iran. IJPR. 2013; 4: 801-810.
33. Soomro S, and Sangi S and Mashooq A. A. In vitro biological activity of ethanolic extract of maramiyah (Salvia libanotica) and its combination with essential oil. eIJPPR 2019; 9(2): 32-37.‏
34. Cenić-Milošević D, Tambur Z, Bokonjić D, Ivančajić S, Stanoj ković T, Grozdanić N and Juranić Z. Antiproliferative effects of some medicinal plants on HeLa cells. Arch. Biol. Sci,. Belgerade. 2013; 65(1): 65-70.‏ [DOI:10.2298/ABS1303885M]
35. Artun FT, Karagoz A, Ozcan G, Melikoglu G, Anil S, Kultur S and Sutlupinar N. In vitro anticancer and cytotoxic activities of some plant extracts on HeLa and Vero cell lines. J. BUON. 2016; 21(3): 720-752.‏
36. Salehi P, Sonboli A, Dayeni M and Yousefzadi FM. Chemical composition of essential oils of Salvia limbata from two different regions in Iran and their biological activites. Chem. Nat. Compd. 2008; 44(1): 102-105. [DOI:10.1007/s10600-008-0030-z]
37. Nickavar B, Kamalinejad M, Izadpanah HR and Pak J. In vitro free radical scavenging activity in vitro free radical scavenging activity of five Salvia species. Pharm. Sci. 2007; 20(4): 291-294.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb