سال 18، شماره 72 - ( 8-1398 )                   سال 18 شماره 72 صفحات 264-273 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shariatifar N, Pirali-Hamedani M, Moazzen M, Ahmadloo M, Yazdani D. Study of the Antimicrobial Effects of Aqueous Extract of Olea europaea, Solanum nigrum, Artemisia sieberi, Teucrium polium, Glycyrrhiza glabra on some Food-borne Pathogenic Bacteria. J. Med. Plants. 2019; 18 (72) :264-273
URL: http://jmp.ir/article-1-2721-fa.html
شریعتی‌فر نبی، پیرعلی‌همدانی مصطفی، موذن مجتبی، احمدلو مهسا، یزدانی داراب. مطالعه اثر ضد‌باکتریایی عصاره‌های آبی زیتون، تاجریزی سیاه، کلپوره، درمنه و شیرین‌بیان بر برخی باکتری‌های بیماریزای منتقله از غذا. فصلنامه گياهان دارویی. 1398; 18 (72) :264-273

URL: http://jmp.ir/article-1-2721-fa.html


1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، piraliha@tums.ac.ir
3- گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده:   (812 مشاهده)
مقدمه: در ده‌های اخیر تمایل به استفاده از نگهدارنده‌های طبیعی با توجه به نگرانی جامعه از نگهدارنده‌های شیمیایی رو به افزایش است.
هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد‌باکتریایی عصاره‌ی آبی تعدادی از گیاهان بر برخی باکتری‌های بیماریزای منتقله از غذا در محیط آزمایشگاهی انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه، گیاهان مورد بررسی از سطح بازار شهر تهران تهیه و عصاره آبی آنها استخراج شد. غلظت‌های مختلف آنها به صورت سریالی (25/1-80 mg/ml) بر روی محیط کشت‌های مختلف تهیه و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و سپس حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن به دو روش چشمی و کدورت سنجی (OD) تعیین شد. آزمایش دیسک دیفیوژن (DD) نیز در غلظت‌های 10، 20 و 40 mg/ml برای تعیین میانگین قطر بازدارندگی برای باکتری‌های مختلف تعیین شد.
نتایج: نتایج به دست آمده نشان داد که اثر بازدارندگی وکشندگی عصاره آبی میوه تاجریزی سیاه بر روی باکتری‌های مختلف بیشتر تر از سایر عصاره‌های آبی بود (در استافیلوکوکوس اورئوس MIC=10 mg/ml) و از طرفی باکتری استافیلوکوکوس ارئوس حساس‌ترین باکتری و سالمونلاتیفی موریوم مقاوم‌ترین باکتری نسبت به عصاره‌های آبی بودند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج فوق می‌توان امیدوار بود عصاره میوه تاجریزی در درمان بعضی از باکتری‌های بیماریزا مانند استرپتوکوکوس ارئوس مؤثر باشد همچنین در صنایع غذایی نیز به عنوان محافظت‌کننده قابل استفاده می‌باشند. توصیه می‌شود با استخراج مواد مؤثر عصاره این گیاه و سایر گیاهان، تحقیقات بیشتری روی انواع ترکیبات عصاره این گیاهان صورت گیرد.
متن کامل [PDF 859 kb]   (265 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1397/9/24 | پذیرش: 1398/5/6 | انتشار: 1398/8/6
* نشانی نویسنده مسئول: دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

فهرست منابع
1. Abouhosseini Tabari M, Youssefi M R, Moghaddas E, Ebrahimi M A, Nabavi Mousavi N and Naseri A. Antileashmanial activity of Artemisia sieberi essential oil against Leishmania infantum in vitro. Advanced Herbal Medicine 2016; 2 (2): 40 - 6.
2. Fereshteh Sedighinia A S A, Saman soleimanpour, Reza zarif, Javad Asili and Ghazvini K. Antibacterial activity of Glycyrrhiza glabra against oral pathogens: an in vitro study. AJP. 2012; 2 (3): 118 - 24.
3. Ahmadloo M, Shariatifar N, Mahmoudi R, Qajarbeygi P, Moazzen M, Akbarzadeh A, Nazmara S and Dobaradaran S. Assessment of Polychlorinated Biphenyls Concentration in Egg Using GC-MS Method. JMUMS. 2019; 28 (168): 69 - 81.
4. Gorji M E h, Ahmadkhaniha R, Moazzen M, Yunesian M, Azari A and Rastkari N. Polycyclic aromatic hydrocarbons in Iranian Kebabs. Food Control 2016; 60: 57 - 63. [DOI:10.1016/j.foodcont.2015.07.022]
5. Kiani A, Ahmadloo M, Shariatifar N, Moazzen M, Baghani A N, Khaniki G J, Taghinezhad A, Kouhpayeh A, Khaneghah A M and Ghajarbeygi P. Method development for determination of migrated phthalate acid esters from polyethylene terephthalate (PET) packaging into traditional Iranian drinking beverage (Doogh) samples: a novel approach of MSPE-GC/MS technique. ESPR. 2018: 1 - 11. [DOI:10.1007/s11356-018-1471-y]
6. Moazzen M, Khaneghah A M, Shariatifar N, Ahmadloo M, Eş I, Baghani A N, Yousefinejad S, Alimohammadi M, Azari A and Dobaradaran S. Multi-walled carbon nanotubes modified with iron oxide and silver nanoparticles (MWCNT-Fe3O4/Ag) as a novel adsorbent for determining PAEs in carbonated soft drinks using magnetic SPE-GC/MS method. Arabian Journal of Chemistry 2019; 12 (4): 476 - 88. [DOI:10.1016/j.arabjc.2018.03.003]
7. Moazzen M, Mahvi A H, Shariatifar N, Jahed Khaniki G, Nazmara S, Alimohammadi M, Ahmadkhaniha R, Rastkari N, Ahmadloo M and Akbarzadeh A. Determination of phthalate acid esters (PAEs) in carbonated soft drinks with MSPE/GC-MS method. Toxin Reviews 2018; 37 (4): 319 - 26. [DOI:10.1080/15569543.2017.1378234]
8. Abu-Shanab B, ADWAN G M, Abu-Safiya D, Jarrar N and Adwan K. Antibacterial activities of some plant extracts utilized in popular medicine in Palestine. Turkish J. Biology 2005; 28 (2 - 4): 99 - 102.
9. Arora P, Wani Z A, Nalli Y, Ali A and Riyaz-Ul-Hassan S. Antimicrobial Potential of Thiodiketopiperazine Derivatives Produced by Phoma sp., an Endophyte of Glycyrrhiza glabra Linn. Microbial Ecol. 2016; 72 (4): 802 - 12. [DOI:10.1007/s00248-016-0805-x]
10. Dar K, Bhat A, Amin S, Zargar M and Masood A. Evaluation of Antibacterial, Antifungal and Phytochemical Screening of Solanum nigrum. Biochem Anal Biochem 6: 309. doi: 10.4172/2161-1009.1000309 Volume 6• Issue 1• 1000309 Biochem Anal Biochem, an open access journal ISSN: 2161-1009 Page 2 of 6 drugs. It is estimated that there are about. 2017; 2.
11. Shariatifar N, Shoeibi S, Sani M J, Jamshidi A H, Zarei A, Mehdizade A and Dadgarnejad M. Study on diuretic activity of saffron (stigma of Crocus sativus L.) Aqueous extract in rat. JAPTR. 2014; 5 (1): 17. [DOI:10.4103/2231-4040.126982]
12. Thielmann J, Kohnen S and Hauser C. Antimicrobial activity of Olea europaea Linné extracts and their applicability as natural food preservative agents. International Journal of Food Microbiol. 2017; 251: 48 - 66. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2017.03.019]
13. Yazdi F T and Behbahani B A. Antimicrobial effect of the aqueous and ethanolic Teucrium polium L. extracts on gram positive and gram negative bacteria "in vitro". JPS. 2013; 4 (4): 55 - 61.
14. Zendehdel M, Fallah R, Baghbanzadeh A, Pourrahimi M, Shariatifar N and Garavand S. Effect of intracerebroventricular injection of aqueous extract and essential oil of Pulicaria gnaphalodes on PTZ-induced seizures in male rat. Physiology and Pharmacol. 2013; 17 (1): 94 - 100.
15. Gandomi H, Abbaszadeh S, Rahimikia E and Shariatifar N. Volatile Organic Compound from Pulicaria gnaphalodes and the Antibacterial and Antifungal Properties of Its Essential Oil and Aqueous, Ethanolic and Methanolic Extracts. J. Food Processing and Preservation 2015; 39 (6): 2129 - 34. [DOI:10.1111/jfpp.12456]
16. Gandomi Nasrabadi H, Azami Sarokelaei L, Misaghi A, Abbaszadeh S, Shariatifar N and Tayyar Hashtjin N. Antibacterial effect of aqueous and alcoholic extracts from petal of saffron (Crocus sativus L.) on some foodborne bacterial pathogens. JMP. 2012; 2 (42): 189 - 96.
17. Talaei Gh R and Delfan B. A study on the antibactrial effect of extracts of Annona seneglaensis, Chrysanthemum, Rhus coriria on a number of gram positive and negative bacteria. Herbal Medicines J. 2013; 3 (3): 19 - 23.
18. Hosein motamedi s m s n, esmaeil darabpour. A study on the antibactrial effects of ethanolic and methanolic extracts of Saffron (Crocus sativus L.) on some food borne pathogens. J. Food Microbiol. 2016; 2 (4): 15 - 27.
19. Kamkar A, Ardekani M R S, Shariatifar N, Misagi A, Nejad A S M and Jamshidi A H. Antioxidative effect of Iranian Pulicaria gnaphalodes L. extracts in soybean oil. South African Journal of Botany. 2013; 85: 39 - 43. [DOI:10.1016/j.sajb.2012.12.001]
20. Shariatifar N, Rezaei M, Sayadi M, Moshafi M, Saeedi M, Mohammadhosseini N, Moghimi S and Foroumadi A. In-vitro antibacterial evaluation of some fluoroquinolone derivatives against food borne bacteria. J. Sci. I. R. Iran. 2016; 27 (2): 129 - 33.
21. Sudjana A N, D'Orazio C, Ryan V, Rasool N, Ng J, Islam N, Riley T V and Hammer K A. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. International J. Antimicrobial Agents 2009; 33 (5): 461 - 3. [DOI:10.1016/j.ijantimicag.2008.10.026]
22. Kamkar A, Tooryan F, Basti A, Misaghi A and Shariatifar N. Chemical composition of summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil and comparison of antioxidant activity with aqueous and alcoholic extracts. Journal of Veterinary Research. 2013; 68 (2): 183 - 90.
23. Lokesh Kirad S S. In-vitro Antibacterial Activity of Licorice Root on Food-Borne Pathogens. IJRMBS. 2016; 2 (5): 30 - 40.
24. Malki S, Abidi L, Hioun S and Yahia A. Variability of phenolic contents in ethanolic extracts of Teucrium polium L. populations and effect on antioxidant and antimicrobial activities. J. Microbiology and Biotechnology Res. 2017; 5 (4): 21 - 7.
25. Modi V, Mahendrakar N, Sachindra N and Rao D N. Quality of nuggets prepared from fresh and smoked spent layer chicken meat. J. Muscle Foods 2004; 15 (3): 195 - 204. [DOI:10.1111/j.1745-4573.2004.tb00684.x]
26. Mohammadzadeh Moghaddam M, Elhamirad A, Shariatifar N, Saidee Asl M and Armin M. Anti-bacterial effects of essential oil of Cardaria draba against bacterial food borne pathogens. The Horizon of Medical Sciences. 2014; 19 (5): 9 - 16.
27. Naz S, Jabeen S, Ilyas S, Manzoor F, Aslam F and Ali A. Antibacterial activity of Curcuma longa varieties against different strains of bacteria. Pak. J. Bot. 2010; 42 (1): 455 - 62.
28. Pereira A P, Ferreira I C, Marcelino F, Valentão P, Andrade P B, Seabra R, Estevinho L, Bento A and Pereira JA. Phenolic compounds and antimicrobial activity of olive (Olea europaea L. Cv. Cobrançosa) leaves. Molecules 2007; 12 (5): 1153 - 62. [DOI:10.3390/12051153]
29. Sedighinia F, Safipour Afshar A, Asili J and Ghazvini K. Antibacterial activity of Glycyrrhiza glabra against oral pathogens: an in vitro study. AJP. 2012; 2 (3): 118 - 24.
30. )Kouhpayeh A, Moazzen M, Jahed Khaniki G R, Dobaradaran S, Shariatifar N, Ahmadloo M, Azari A, Nazmara S, Kiani A and Salari M. Extraction and Determination of Phthalate Esters (PAEs) in Doogh. JMUMS. 2017; 26 (145): 257 - 67.
31. Seyyednejad S, Maleki S, Damabi N M and Motamedi H. Antibacterial activity of Prunus mahaleb and Parsley (Petroselinum crispum) against some pathogen. Asian. J. Biol. Sci. 2008; 1: 51 - 5. [DOI:10.3923/ajbs.2008.51.55]
32. Shahba S, Bokaeian M, Mozafari-Sabet N A, Saeidpour-Parizi A, Bameri Z and Nikbin M. Antibacterial effect of Teucrium polium on the bacteria causing urinary tract infections. Zahedan J. Research in Medical Sciences 2014; 16 (3): 44 - 9.
33. Shariatifar N, Jahed G R, Tooryan F and Rezaei M. Stabilization of Soybean oil by Rosmarinus officinalis L. extracts during accelerated storage. International J. PharmTech Research. 2014; 6 (5): 1724 - 1730.
34. Shariatifar N, Kamkar A, Shamse Ardekani M R, Misagi A, Akhonzade A and Jamshidi AH. Composition and antioxidant activities of Iranian Pulicaria gnaphalodes essential oil in Soybean oil. PJPS. 2014; 27 (4): 807 - 812.
35. Shariatifar N, Rahimnia R, Jamshidi A, Pirali Hamedani M and Shoeibi S. Effect of Ethanolic Extract of Mespilus germanica on Cutaneous Leishmaniasis in BALB/c Mice. JMP. 3 (39): 76-81.
36. Zubair M, Rizwan K, Rasool N, Afshan N, Shahid M and Ahmed V U. Antimicrobial potential of various extract and fractions of leaves of Solanum nigrum. International J. Phytomedicine 2011; 3 (1): 63.
37. Jamehdor S, Zarabi M, Mehrnejad F and Yavar poor kordestani V. In vitro Evaluation of antibacterial efficacy of aqueous extracts of Iranian Native Plants on the Standard Strains of Pseudomonas aeruginosa (Short Communication). Iranian Journal of Medical Microbiol. 2014; 8 (2): 51 - 4.
38. Sattari M, Shahbazi N and Najar Peeryeh S. An assessment of antibacterial effect of alcoholic and aquatic extracts of Eucalyptus leaves on Pseudomonas aeruginosa. Pathobiology Res. 2006; 8 (1): 19 - 23.
39. Barani Karbasaki F, Hossenzadeh (H, Fazli Bazzaz B S, Hoda V, Ghazvini K and Ajami B - a - m. Evaluation of Antimicrobial effects of Aqueous and Alcoholic Extracts of Saffron on Oral Pathogenic Microbes (Streptococcus Mutans, Lactobacillus, Candida Albicans). J. Mashhad Dental School 2016; 40 (3): 203 - 12.
40. Safahani A, Ataie M, Rabie M, Dadgar T and Ghaemi E. Comparison of antibacterial activity of some of the medical plants extracts of Golestan province against Staphylococcus aureus. JHD. 2011; 1 (4): 41 - 51.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb