[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 72 - ( 8-1398 ) ::
جلد 2 شماره 72 صفحات 81-97 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در پاسخ به کاربرد نیتروژن
مهدی سیف سهندی1، حسنعلی نقدی‌بادی1، علی مهرآفرین*2، فرحناز خلیقی سیگارودی3، محسن شریفی4
1- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران ، A.Mehrafarin@gmail.com
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهمرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایرانشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
4- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (83 مشاهده)
مقدمه: نیتروژن مهم‌ترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاهان است. فراهمی نیتروژن با تأثیر بر توسعه سطح برگ، تثبیت کربن، افزایش غدد ترشحی اسانس و افزایش میزان ATP و NADPH موجب افزایش بیوسنتز ترکیبات ترپنوئیدی و تجمع اسانس می‎شود.
هدف: بررسی تغییرات کمی و کیفی میزان اسانس و اجزای آن تحت تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و ارتباط آن با وضعیت آنتی‌اکسیدانی نعناع فلفلی از اهداف این تحقیق بود.
روش بررسی: این آزمایش مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در دو سال (1394-1393) به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل مصرف سه سطح کود نیتروژن به صورت اوره (0، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. صفات مورد بررسی شامل فعالیت آنزیم‎های آنتی‌اکسیدانی، درصد اسانس و اجزای تشکیل دهنده اسانس بودند.
نتایج: کاربرد کود اوره اثر معنی‎داری (01/0 P ≤) بر میزان پروتئین محلول و فعالیت آنزیم‎های آنتی‌اکسیدانی داشت. مصرف اوره در هر دو سال آزمایش موجب افزایش میزان اسانس نعناع فلفلی شد. همچنین اثر متقابل کود نیتروژن و سال به غیر از میزان
β- Pinene، Myrcene، Limonene، 1,8- Cineole، Z-β-Ocimene و α-Terpineol بر سایر اجزای اسانس نعناع فلفلی تأثیر معنی‎داری داشت.
نتیجه‎گیری: کاربرد نیتروژن موجب افزایش میزان اسانس نعناع فلفلی شد. همچنین، کمبود نیتروژن موجب کاهش میزان پروتئین‎های محلول، درصد اسانس و افزایش فعالیت آنزیم‏های آنتی‌اکسیدانی و میزان Pulegone شد. مصرف 75 کیلوگرم اوره در هکتار در زراعت نعناع فلفلی به دلیل افزایش میزان اسانس و کاهش میزان Pulegone و عدم تاثیر معنیداری بر میزان Menthol، Menthone و Menthofuran توصیه میشود.
واژه‌های کلیدی: آنزیم‎های آنتی‌اکسیدان، اسانس، نیتروژن، نعناع فلفلی، Menthol، Menthone
متن کامل [PDF 839 kb]   (34 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گياهان دارويي
دریافت: ۱۳۹۸/۸/۶ | پذیرش: ۱۳۹۸/۸/۶ | انتشار: ۱۳۹۸/۸/۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seif Sahandi M, Mehrafarin A, Khalighi-Sigaroodi F, Sharifi M. Changes in Essential Oil Content and Composition of Peppermint (Mentha piperita L.) in Responses to Nitrogen Application. J. Med. Plants. 2019; 2 (72) :81-97
URL: http://jmp.ir/article-1-2704-fa.html

سهندی مهدی سیف، نقدی‌بادی حسنعلی، مهرآفرین علی، خلیقی سیگارودی فرحناز، شریفی محسن. تغییرات میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در پاسخ به کاربرد نیتروژن. فصلنامه گياهان دارويي. 1398; 2 (72) :81-97

URL: http://jmp.ir/article-1-2704-fa.html



دوره 2، شماره 72 - ( 8-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3991