[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 72 - ( 8-1398 ) ::
جلد 2 شماره 72 صفحات 46-65 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری جامع بر جنس گیاه وکسینوم (قره‌قاط ایرانی)
طاهره حسنلو*1، مریم جعفرخانی کرمانی2، یدالله دالوند3، شمسعلی رضازاده4
1- استادیار بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، thasanloo@yahoo.com
2- دانشجوی دکترا، بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
3- دانشیار بخش کشت بافت و سلول، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاوزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده:   (84 مشاهده)
امروزه استفاده از داروهای گیاهی در طی سال‌های اخیر برای درمان بیماری‌ها رو به افزایش بوده و مهم‌ترین علت استفاده آن اثبات اثرات مخرب و جانبی داروهای شیمیایی است. جنس دارویی وکسینوم از گیاهان پرطرفدار می‌باشد که هر روز بر ارزش دارویی، غذایی و صنعتی این گیاه افزوده می‌شود، 100 گونه از این جنس در دنیا پراکنش دارد و قره‌قاط با نام علمی Vaccinium arctostaphlyus تنها گونه موجود در ایران می‌باشد که در 6 نقطه از ایران گزارش شده است. مهم‌ترین متابولیت‌های موجود در برگ و میوه قره‌قاط را فنل‌ها بویژه سیانوزیدها تشکیل می‌دهند که دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی می‌باشند. میوه‌های قره‌قاط حاوی 30 درصد قند، 5/15 درصد پروتئین، 5/1 درصد چربی و سرشاخه‌ها حاوی هگزا دکانوئیک اسید، تیس پیرن، بتا یونن و ساندراکوپیمارادینن می‌باشد. در طب سنتی ایران دم کرده میوه در کاهش قند خون و فشار خون توصیه و مصرف می‌شود. قره‌قاط اثر آنتی‌باکتریال دارد و در درمان عفونت مثانه به کار می‌رود. به علت داشتن ترکیبات آنتی سیانوسیدی به تشکیل مویرگ‌های قوی‌تر کمک می‌کند و کاهش چسبندگی پلاکت خون را سبب می‌شود. امروزه با پیشرفت چشمگیر علوم بیوتکنولوژی از جمله کشت بافت، دسترسی به کیفیت و کمیت بالا در محصولات این جنس افزایش یافته است. جنس وکسینوم و گونه دارویی قره‌قاط در ایران دارای ارزش اقتصادی بوده و نیازمند مطالعه و پژوهش بیشتر برای افزایش سطح کشت، تولید محصولات دارویی و غذایی از این گیاه دارویی می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: وکسینوم، آنتی‌اکسیدان، ایران، قره‌قاط
متن کامل [PDF 926 kb]   (23 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: ۱۳۹۸/۸/۶ | پذیرش: ۱۳۹۸/۸/۶ | انتشار: ۱۳۹۸/۸/۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanloo T, Jafarkhani Kermani M, Dalvand Y, Rezazadeh S. A Complete Review on the Genus Vaccinium and Iranian Ghareghat. J. Med. Plants. 2019; 2 (72) :46-65
URL: http://jmp.ir/article-1-2702-fa.html

حسنلو طاهره، مریم جعفرخانی کرمانی ، دالوند یدالله، رضازاده شمسعلی. مروری جامع بر جنس گیاه وکسینوم (قره‌قاط ایرانی). فصلنامه گياهان دارويي. 1398; 2 (72) :46-65

URL: http://jmp.ir/article-1-2702-fa.html



دوره 2، شماره 72 - ( 8-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3991