سال 19، شماره 75 - ( 6-1399 )                   سال 19 شماره 75 صفحات 222-213 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malakikia Z, Hakimi L, Bahadori F. The qualitative and quantitative analysis of Nepeta eremokosmos Rech.f. in its natural habits (Semnan province) during the phenological stages. J. Med. Plants 2020; 19 (75) :213-222
URL: http://jmp.ir/article-1-2583-fa.html
ملکی‌کیا زهرا، حکیمی لیلا، بهادری فرزانه. بررسی کیفی و کمی اسانس پونه‎سای تاج کرکی (Nepeta eremokosmos Rech.f.) در رویشگاه‎های طبیعی آن (استان سمنان) طی مراحل فنولوژیکی. فصلنامه گياهان دارویی. 1399; 19 (75) :213-222

URL: http://jmp.ir/article-1-2583-fa.html


1- گروه باغبانی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاداسلامی، واحد ساوه، ساوه، ایران
2- گروه باغبانی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاداسلامی، واحد ساوه، ساوه، ایران ، hakimi_l@yahoo.com
3- مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی، سمنان، ایران
چکیده:   (2955 مشاهده)
مقدمه: جنس Nepeta حاوی گونه‌های مختلف یکساله و چندساله می‌باشد که حدود 250 گونه از این جنس از نقاط مختلف جهان گزارش شدند. گونه پونه‌سای تاج کرکی (N. eremokosmos Rech.f.) از گونه‌های انحصاری ایران است که به طور خودرو در استان سمنان می‌روید و هنوز تحقیقی روی اسانس آن در رویشگاه‌های طبیعی این گونه انجام نشده است. هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس این گیاه در دو رویشگاه آن (در محدوده 1700 تا 2100 متر از سطح دریا) طی دو مرحله فنولوژیکی (رویشی و گلدهی) انجام شد. روش بررسی: سرشاخه‌های گلدار در بهار و تابستان 1396 جمع‌آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک شدند و به روش تقطیر با آب اسانس‌گیری شدند. برای شناسایی ترکیب‌های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه‌های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. نتایج: بیشترین درصد اسانس در رویشگاه اروانه و مرحله گلدهی (9/1 درصد) و کمترین مقدار آن در رویشگاه افتر و مرحله رویشی (043/0 درصد) مشاهده شد. بتا- پینن، 8،1- سینئول، ترانس پینوکاروئول و میرتنال ترکیبات اصلی اسانس گیاه بودند. بتا- پینن و میرتنال در طی مرحله رشد کاهش، ولی 8،1- سینئول افزایش یافت. ترانس پینوکاروئول تغییری طی مراحل رشد نداشت. مقدار این ترکیبات در رویشگاه اروانه به طور جزئی بیشتر از رویشگاه افتر بود. نتیجه‌گیری: رویشگاه اروانه به دلیل شرایط خاکی و اقلیمی مناسب‌تر دارای مقدار اسانس بیشتر و همچنین غلظت ترکیبات 8،1- سینئول و ترانس پینوکاروئول بهتری نسبت به رویشگاه افتر بود. از نظر مراحل رویشی، مرحله گلدهی دارای اسانس بیشتر و مقدار 8،1- سینئول بیشتری بود، بنابراین بهترین زمان برای دستیابی به بیشترین مقدار اسانس با حداکثر مقدار 8،1- سینئول دوره گلدهی گیاه است.
متن کامل [PDF 651 kb]   (1009 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1398/4/17 | پذیرش: 1399/2/10 | انتشار: 1399/6/16

فهرست منابع
1. Skendi A, Irakli M, Chatzopoulou P and Papageorgiou M. Aromatic plants of Lamiaceae family in a traditional bread recipe: Effects on quality and phytochemical content. J. Food. Biochem. 2019; 43(11): 20-30. [DOI:10.1111/jfbc.13020]
2. Alim A, Goze I, Cetin A, Atas AD, Cetinus SA and Vural N. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil of Nepeta nuda L. subsp. Albiflora (Boiss.) gams. Afric. J. Microbiol. Res. 2009; 3(8): 463-467.
3. Dabiri M and Sefidkon F. Chemical composition of Nepeta crassifolia Boiss. & Buhse oil from Iran. Flav. Frag. J. 2003; 18(3): 225-227. [DOI:10.1002/ffj.1199]
4. Amirmohammadi FZ, Azizi M, Neamati SH, Memariani F and Murphy R. Nutlet micromorphology of Iranian Nepeta (Lamiaceae) species. Nor. J. Bot. 2019; 37(8): 1-11. [DOI:10.1111/njb.02441]
5. Najaf-Pournavaie M and Mirza M. The evaluation of essential oil composition of Nepeta cephalotes and Nepeta gloeocephala in dry and fresh condition. J. Phytochem. Med. Plant. 2017; 5(3): 39-46.
6. Wen B, Ren S, Zhang Y, Duan Y, Shen J, Zhu X and Fang W. Effects of geographic locations and topographical factors on secondary metabolites distribution in green tea at a regional scale. Food Con. 2020; 110, 106979. [DOI:10.1016/j.foodcont.2019.106979]
7. Mohammadi S and Jamzad Saharkhiz MJ. Changes in essential oil content and composition of catnip (Nepeta cataria L.) during different developmental stages. J Essent.Oil. Bear. Plant. 2011; 14(4): 396-400. [DOI:10.1080/0972060X.2011.10643592]
8. Vanhaelen M, Lejoly J, Hanocq M and Molle L. Climatic and geographical aspects of medicinal plant constituents. In Med. Plant. Ind. Routledge. 2017; 59-76. [DOI:10.1201/9780203736395-5]
9. Batoli H and Safaie Ghomi J. Essential oil of three species of Nepeta L. in Kashan, Iran. Ir. J Med. Aroma. Plant. 2012; 28(1): 161-175.
10. Klute A. Methods of soil analysis, part 1 physical and mineralogical methods, Arnold Klute ed. Agron.1986. 9; (part 1). [DOI:10.2136/sssabookser5.1.2ed]
11. Walkley A and Black IA. An examination of the Degtjareff method for determining soil organic matter, and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil science, 1934; 37(1): 29-38. [DOI:10.1097/00010694-193401000-00003]
12. Bremner M. Nitrogen total, regular kjeldahl method. Methods of Soil Analysis, Part 2: Chemical and MicrobiologicalProperties. 1970.
13. Olsen SR and CV Cole FS. Watenabe, and L.A. Dean. Estimation of available phosphorous in soil bextraction with sodium bicarbonate, U.S. Department of Agriculture cris, 1954; 939.USA
14. Varley JA. Automatic methods for the determination of nitrogen, phosphorus and potassium in plant material. Analyst, 1966; 91(1079): 119-126. [DOI:10.1039/an9669100119]
15. Khan, MM and Azam ZM. Change in the essential oil conostituents of Foeniclum vulgare in relation of basal and foliar application of nitrogen and phosphorus. 1999; J. Plant Nut. 11: 2205-2515.
16. Adams RP. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, IL. 2007.
17. Moghaddam M, Miran S NK, Pirbalouti AG, Mehdizadeh L and Ghaderi Y. Variation in essential oil composition and antioxidant activity of cumin (Cuminum cyminum L.) fruits during stages of maturity. Ind. Crop. Prod. 2015; 70: 163-169. [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.03.031]
18. Alinian S and Razmjoo J. Zeinali H. Flavonoids, anthocynins, phenolics and essential oil produced in cumin (Cuminum cyminum L.) accessions under different irrigation regimes. Ind. Crop Prod. 2016; 81: 49-55. [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.11.040]
19. Musso L, Scaglia B, Haj GA, Arnold NA, Adani F, Scarì G and Iriti M. Chemical characterization and nematicidal Activity of the essential oil of Nepetanuda L. ssp. pubescens and Nepeta curviflora Boiss. from Lebanon. J. Essent. Oil. Bear. Plant. 2017; 20(6): 1424-1433. [DOI:10.1080/0972060X.2017.1407678]
20. Tepe B, Daferera, D, Tepe AS and Polissiou M. and Sokmen A. Antioxidant activity of the essential oil and various extracts of Nepeta flavida Hub.-Mor. from Turkey. Food Chem. 2007; 103(4): 1358-1364. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.10.049]
21. Sefidkon F. Essential oil of Nepeta glomerulosa Boiss. from Iran. J essent. Oil. Res. 2001; 13(6): 422-423. [DOI:10.1080/10412905.2001.9699713]
22. Sajjadi S.E. and Khatamsaz M. Volatile constituents of Nepeta heliotropifolia Lam. Journal of Essential Oil Research 2001; 13(3): 204-205. [DOI:10.1080/10412905.2001.9699665]
23. Omidi M and Imani AA. Investigating the Effects of major ecological factors on essential oils and existing chemical compounds of Nepeta menthoides in habitat conditions. Environ. Conserv. J. 2017; 16(Special Edition): 457-459.
24. Figueiredo AC, Barroso JG, Pedro LG and Scheffer JJ. Factors affecting secondary metabolite production in plants: volatile components and essential oils. Flav. Frag. J. 2008; 23(4): 213-226 [DOI:10.1002/ffj.1875]
25. Özguven M and Tansi S. Drug yield and essential oil of Thymus vulgaris L. as in influenced by ecological and ontogenetical variation. Turk. J. Agr. Forest.1998; 22(6), 537-542.
26. Habibi H, Mazaheri D, Majnon Hosseini N, Chechi MR, Tabataie M and Bogdeli M. The effect of elevation on essential oil of thyme (Thymus kotchyanus). Pazh. Saz. 2016; 73: 2-10.
27. Ormeño E, Baldy V, Ballini C and Fernandez C. Production and diversity of volatile terpenes from plants on calcareous and siliceous soils: effect of soil nutrients. J. Chem. Ecol. 2008; 34(9): 1219-1225. [DOI:10.1007/s10886-008-9515-2]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb