[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 36 - ( 9-1389 ) ::
جلد 4 شماره 36 صفحات 57-65 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی خصوصیات گیاه‌شناسی و بازده و اجزای اسانس اکوتیپ‌های آویشن کرمانی (Thymus carmanicus Jalas) در ایران
مریم مکی‌زاده‌تفتی1، حسنعلی نقدی‌بادی *2، شمسعلی رضازاده3، یوسف اجنی4، زهره کدخدا5
1- دانشجوی دکتری دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه تبریز
2- استاديار پژوهش کشاورزي، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، Naghdibadi@yahoo.com
3- استادیار پژوهش شیمی دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- مربی پژوهش علوم گیاهی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
5- کارشناس آزمایشگاه آنالیز کارشناس آزمایشگاه آنالیز دستگاهی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی
چکیده:   (2995 مشاهده)
مقدمه: آویشن کرمانی با نام علمیJalas Thymus carmanicus گونه‌ای معطر و دائمی از خانواده نعناعیان است که در مناطق مختلف ایران پراکنش دارد. هدف: در این مطالعه، خصوصیات گیاه‌شناسی و بازده و اجزای اسانس اکوتیپ‌های آویشن کرمانی در رویشگاه‌های طبیعی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. روش بررسی: اکوتیپ‌های آویشن کرمانی از کرمان (دو منطقه راین و سیرچ)، یزد، اصفهان و شاهرود جمع‌آوری شدند. مشخصات جغرافیایی مناطق جمع‌آوری نمونه‌ها و صفات گیاه‌شناسی اکوتیپ‌ها ثبت شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب به مدت 3 ساعت انجام شد و شناسایی کمی و کیفی ترکیبات نمونه‌های اسانس به وسیله دستگاه‌های گاز کروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل به طیف‌سنج جرمی2 انجام شد. نتایج: بازده اسانس‌ سرشاخه خشک اکوتیپ‌های کرمان - راین، کرمان - سیرچ، یزد، شاهرود و اصفهان به ترتیب برابر 5/2، 9/1، 0/2، 8/1 و 5/1 درصد بود. در هریک از نمونه‌های اسانس اکوتیپ‌های کرمان - راین، کرمان - سیرچ، یزد، شاهرود و اصفهان به ترتیب تعداد 34، 36، 37، 38 و 33 ترکیب شناسایی شد که به ترتیب 7/98، 9/98، 9/96، 3/92 و 2/98 درصد از این اسانس‌ها را تشکیل می‌داد. کارواکرول (7/80 – 42 درصد)، تیمول (8/11 - 1/4 درصد)، پاراسیمن (8/12- 5/2 درصد)، گاماترپینن (3/7- 7/3 درصد) و بورنئول (3/8– 1/3 درصد) از ترکیب‌های اصلی اسانس اکوتیپ‌ها بود و کارواکرول ترکیب عمده در همه اکوتیپ‌ها بود. نتیجه‌گیری: آویشن کرمانی به واسطه دارا بودن مقدار قابل توجهی اسانس و ترکیبات فنلی ارزشمند تیمول و کارواکرول می‌تواند در صنایع دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: آویشن کرمانی، اسانس، تیمول، کارواکرول
متن کامل [PDF 322 kb]   (799 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۲۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Makkizadeh Tafti M, Naghdi Badi H, Rezazadeh S, Ajani Y, Kadkhoda Z. Evaluation of Botanical Traits and Oil Content/Chemical Composition in Iranian Thymus carmanicus Jalas Ecotypes. JMP. 2010; 4 (36) :57-65
URL: http://jmp.ir/article-1-246-fa.html
مکی‌زاده‌تفتی مریم، نقدی‌بادی حسنعلی، رضازاده شمسعلی، اجنی یوسف، کدخدا زهره. ارزیابی خصوصیات گیاه‌شناسی و بازده و اجزای اسانس اکوتیپ‌های آویشن کرمانی (Thymus carmanicus Jalas) در ایران. فصلنامه گياهان دارويي. 1389; 4 (36) :57-65

URL: http://jmp.ir/article-1-246-fa.html

دوره 4، شماره 36 - ( 9-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 798 queries by yektaweb 3464