[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 36 - ( 9-1389 ) ::
جلد 4 شماره 36 صفحات 34-42 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ضد‌باکتریایی اسانس و عصاره آبی گیاهان دارویی بر باکتری‌های عامل شانکر و لکه برگی درختان میوه هسته‌دار
هادی محمودی *1، کامران رهنما2، محمد‌علی عربخانی3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری‌های گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فردوس ، Hd_mahmoudi@yahoo.com
2- دانشیار، گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری‌های گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه علوم‌ کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (3384 مشاهده)
مقدمه: شانکر و لکه برگی باکتریایی درختان میوه هسته‌دار به وسیله باکتری‌های Pseudomonas syringae pv. syringae و Xanthomonas arboricola pv. pruni ایجاد می‌شوند. با توجه به اثرات سوء سموم کشاورزی بر اکوسیستم‌های زیستی استفاده از ترکیبات ضد‌میکربی بی‌خطر از جمله اسانس و عصاره‌های گیاهان دارویی امری ضروری به نظر می‌رسد. هدف: مطالعه اثر ضد‌باکتریایی چهارده اسانس و چهار عصاره آبی گیاهی روی باکتری‌های ذکر شده. روش بررسی: اسانس گیاهان به روش تقطیر با آب استخراج شد. اثر ضد‌میکروبی اسانس‌ها به روش نشر از چاهک در 3 تکرار روی باکتری‌های ذکر شده مورد بررسی و داده‌ها با نرم‌افزار SAS تجزیه شد. نتایج: نتایج نشان دادند که بین اسانس‌ها در بازداری از رشد باکتری‌ها تفاوت معنی‌داری وجود دارد. در باکتری Xap اسانس نعناع، مریم گلی، زیره، کاکوتی و زنیان به ترتیب با میزان بازدارندگی 3/6، 17/6، 77/5، 57/5 و 77/4 سانتی‌متر بالاترین میزان بازدارندگی و اسانس گیاهان بومادران، گشنیز، گلپر و عصاره مریم‌گلی کمترین اثر را نشان دادند. عصاره آبی چریش بیشترین میزان بازدارندگی و عصاره‌های آبی آنغوزه و آویشن هیچ‌گونه تاثیری در رشد باکتری نداشتند. در باکتری Pss اسانس آویشن، زنیان، زیره و نعناع با میزان بازداری از رشد 27/3، 22/2، 17/2 و 2 سانتی‌متر بیشترین اثر و کاکوتی، گشنیز و رزماری دارای اثر متوسط بوده و اسانس مریم‌گلی و آنغوزه تاثیری در جلوگیری از رشد باکتری نداشتند. نتیجه‌گیری: با توجه به اثرات بازدارندگی این اسانس‌ها روی باکتری‌های عامل شانکر و لکه برگی درختان میوه هسته‌دار از این ترکیبات می‌توان در کنار سایر روش‌های کنترل به منظور کاهش مصرف سموم استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: اسانس و عصاره، گیاهان دارویی، شانکر و لکه برگی باکتریایی درختان میوه هسته‌دار
متن کامل [PDF 508 kb]   (1271 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيماري شناسي گياهي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۲۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahmoudi H, Rahnama K, Arabkhani M. Antibacterial Effect Essential oil and Extracts of Medicinal Plant on the Causal Agents of Bacterial Canker and Leaf Spot on the Stone Fruit Tree. JMP. 2010; 4 (36) :34-42
URL: http://jmp.ir/article-1-242-fa.html
محمودی هادی، رهنما کامران، عربخانی محمد‌علی. بررسی اثر ضد‌باکتریایی اسانس و عصاره آبی گیاهان دارویی بر باکتری‌های عامل شانکر و لکه برگی درختان میوه هسته‌دار. فصلنامه گياهان دارويي. 1389; 4 (36) :34-42

URL: http://jmp.ir/article-1-242-fa.html

دوره 4، شماره 36 - ( 9-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 793 queries by yektaweb 3465