Ghiaci Yekta M, Khalighi-Sigaroodi F, Didehban K, Bahadori F. Comparative Evaluation of the Essential Oils Derived from Aromatic Waters of Three Thyme Species Cultivated in Semnan. J. Med. Plants 2019; 18 (69) :175-184
URL:
http://jmp.ir/article-1-2372-fa.html
غیاثی یکتا مونا، خلیقی سیگارودی فرحناز، دیدهبان افشرد خدیجه، بهادری فرزانه. ارزیابی مقایسهای اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان. فصلنامه گياهان دارویی. 1397; 18 (69) :175-184
URL: http://jmp.ir/article-1-2372-fa.html
1- 1- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
3- گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران ایران
چکیده: (4220 مشاهده)
مقدمه: جنس آویشن، گیاهانی چندساله و معطر بوده و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) میباشند. اسانس این گیاهان برای درمان التهابهای مخاط دهان و گلو، زکام و مشکلات تنفسی و نیز به عنوان آنتیاکسیدان و ضدعفونیکننده، استفاده میشود.
هدف: هدف از این مطالعه، مقایسهی ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان و نیز ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق آنها بود. این سه گونه در ساخت عرق آویشن، در بازار ایران کاربرد دارند.
روش بررسی: در این مطالعه اندامهای هوایی سه گونه گیاه کاشته شده آویشن باغی، آویشن دنایی و آویشن کوهی، از مزرعه تحقیقاتی منابع طبیعی استان سمنان جمعآوری شدند. ابتدا عرق گیاهان خشک شده توسط روش تقطیر با آب، استخراج شد و سپس با استفاده از پنتان، روغن فرار این عرقیات، جدا شده و بوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس خاصیت آنتیاکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق، به روش سنجش فعالیت روبش رادیکال DPPH مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: تیمول ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق دو گونه آویشن باغی و آویشن دنایی (به ترتیب با 36/38 درصد و 82/56 درصد) بود، در حالی که آلفا- ترپینیل استات با 06/31 درصد، ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق گیاه آویشن کوهی بود. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در اسانس و عرق آویشن دنایی مشاهده شد.
نتیجهگیری: ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن که در ساخت عرقیات موجود در بازار به کار میروند با یکدیگر متفاوت بوده و میتواند در اثربخشی عرق تأثیرگذار باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
كشاورزی و اتنوبوتانی دریافت: 1397/9/3 | پذیرش: 1397/9/3 | انتشار: 1397/8/30