[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) ::
جلد 1 شماره 69 صفحات 175-184 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی مقایسه‎ای اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان
مونا غیاثی یکتا1، فرحناز خلیقی سیگارودی* 1، خدیجه دیده‎بان افشرد2، فرزانه بهادری3
1- 1- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
2- 2- گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران ایران
3- 3- بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران
چکیده:   (40 مشاهده)
مقدمه: جنس آویشن، گیاهانی چندساله و معطر بوده و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می‎باشند. اسانس این گیاهان برای درمان التهاب‎های مخاط دهان و گلو، زکام و مشکلات تنفسی و نیز به عنوان آنتیاکسیدان و ضدعفونیکننده، استفاده می‎شود.
هدف: هدف از این مطالعه، مقایسه‎ی ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان و نیز ارزیابی خاصیت آنتی‌اکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق آنها بود. این سه گونه در ساخت عرق آویشن، در بازار ایران کاربرد دارند.
روش بررسی: در این مطالعه اندامهای هوایی سه گونه گیاه کاشته شده آویشن باغی، آویشن دنایی و آویشن کوهی، از مزرعه تحقیقاتی منابع طبیعی استان سمنان جمع‌آوری شدند. ابتدا عرق گیاهان خشک شده توسط روش تقطیر با آب‌، استخراج شد و سپس با استفاده از پنتان، روغن فرار این عرقیات، جدا شده و بوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس خاصیت آنتی‌اکسیدانی عرق و اسانس حاصل از عرق، به روش سنجش فعالیت روبش رادیکال DPPH مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: تیمول ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق دو گونه آویشن باغی و آویشن دنایی (به ترتیب با 36/38 درصد و 82/56 درصد) بود، در حالی که آلفا- ترپینیل استات با 06/31 درصد، ترکیب اصلی اسانس حاصل از عرق گیاه آویشن کوهی بود. بیشترین فعالیت آنتی‎اکسیدانی در اسانس و عرق آویشن دنایی مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: ترکیبات شیمیایی اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن که در ساخت عرقیات موجود در بازار به کار میروند با یکدیگر متفاوت بوده و میتواند در اثربخشی عرق تأثیرگذار باشد.
واژه‌های کلیدی: آویشن باغی، آویشن دنایی، آویشن کوهی، آنتی‌اکسیدان، اسانس، عرق، GC/MS
متن کامل [PDF 362 kb]   (18 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شيمي
دریافت: ۱۳۹۷/۹/۳ | پذیرش: ۱۳۹۷/۹/۳ | انتشار: ۱۳۹۷/۹/۳
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghiaci Yekta M, Khalighi-Sigaroodi F, Didehban K, Bahadori F. Comparative Evaluation of the Essential Oils Derived from Aromatic Waters of Three Thyme Species Cultivated in Semnan. JMP. 2018; 1 (69) :175-184
URL: http://jmp.ir/article-1-2372-fa.html

غیاثی یکتا مونا، خلیقی سیگارودی فرحناز، دیده‎بان افشرد خدیجه، بهادری فرزانه. ارزیابی مقایسه‎ای اسانس حاصل از عرق سه گونه آویشن کاشته شده در سمنان. فصلنامه گياهان دارويي. 1397; 1 (69) :175-184

URL: http://jmp.ir/article-1-2372-fa.html



دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3790