Dehghani Mashkani M, Naghdi Badi H, Larijani K, Mehrafarin A. Changes in the Essential Oil Content and Composition of
Thymus daenensis Celak. under Pre-drying and Different Storage Conditions. J. Med. Plants 2018; 17 (68) :49-65
URL:
http://jmp.ir/article-1-2292-fa.html
دهقانی مشکانی محمدرضا، نقدیبادی حسنعلی، لاریجانی کامبیز، مهرآفرین علی. تغییرات میزان و ترکیبات اسانس آویشن دنایی (
Thymus daenensis Celak.) تحت تأثیر پیشخشک کردن و شرایط مختلف انبارداری. فصلنامه گياهان دارویی. 1397; 17 (68) :49-65
URL: http://jmp.ir/article-1-2292-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران ، Naghdibadi@yahoo.com
3- گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده: (4806 مشاهده)
مقدمه: عملیات پس از برداشت نظیر عملیات خشک کردن و شرایط انبارداری تأثیر زیادی بر کمیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی دارد.
هدف: بررسی اثر پیش خشک کردن و شرایط و زمان انبارداری بر میزان و اجزای اسانس گیاه دارویی آویشن دنایی از اهداف این تحقیق میباشد.
روش بررسی: این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل عملیات پیش خشک کردن (شامل پیش خشک کردن و عدم پیش خشک کردن)، فاکتور دوم شامل دو روش انبارداری (نگهداری در سایه و نگهداری در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد) و فاکتور سوم شامل مدت زمان انبارداری (نگهداری اندام خشک گیاه به مدت 60، 120 و 180 روز) میباشد. جهت استخراج اسانس، از دستگاه کلونجر و برای شناسایی ترکیبات تشکیلدهنده اسانس از دستگاه GC/Mass و دستگاه GC استفاده شد.
نتایج: بیشترین مقادیر اسانس و مواد مؤثره لینالول، بورنئول، ترپینن-4 ال، تیمول متیل اتر، ای- انتول، تیمول و کارواکرول در زمان نگهداری 60 روز مشاهده شد. همچنین بیشترین مقادیر آلفا- پینن، کامفن، بتا- پینن، میرسن، آلفا فلاندرن، آلفا-ترپینن، لیمونن، سیس- سابینن هیدرات و ترانس سابینن هیدرات در گیاهان خشک شده در سایه بعد از عملیات پیش خشک و نگهداری در یخچال به مدت 120 روز مشاهده شد.
نتیجهگیری: خشک کردن گیاه آویشن دنایی در سایه بدون اعمال پیش خشک و نگهداری آنها در دمای 4 درجه سانتیگراد بهترین روش برای حصول حداکثر میزان اسانس و ترکیبات اصلی آن (تیمول و کارواکرول) بود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
كشاورزی و اتنوبوتانی دریافت: 1396/12/9 | پذیرش: 1397/4/24 | انتشار: 1397/7/7