Shooshtary L, Omidi M, Qaderi A, Zare Karizi A R, Mehrafarin A. Genomic and Phytochemical Assessment of Chavir (
Ferulago angulata) under Different in vitro Conditions. J. Med. Plants 2018; 17 (66) :176-189
URL:
http://jmp.ir/article-1-1958-fa.html
شوشتری لیا، امیدی منصور، قادری اردشیر، زارع کاریزی امیررضا، مهرآفرین علی. ارزیابی فیتوشیمیایی و ژنومی گیاه دارویی چویر (
Ferulago angulata) در شرایط مختلف کشت درون شیشه ای. فصلنامه گياهان دارویی. 1397; 17 (66) :176-189
URL: http://jmp.ir/article-1-1958-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران ، l_shooshtary@yahoo.com
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی، جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده: (1859 مشاهده)
مقدمه:چویر (Ferulago angulata)از گیاهان دارویی در معرض انقراض و متعلق به خانواده Appiaceaeمیباشد که با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی بهعنوان محافظ طبیعی مواد غذایی کاربرد دارد.
هدف:در این تحقیق، اثر شرایط مختلف کشت درون شیشه ای و غلظتهای مختلف تنظیم کنندههای رشدی بر تنوع سوماکلونال و همچنینمیزان متابولیتهای ثانویه گیاه چویر مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی:پس از بهینه سازی القای کالوس گیاه چویر، کالوسها به منظور باززاییبه محیطMS با غلظت های متفاوت NAA و BAانتقال داده شدند.اسانس از گیاهان باززاشده و رشد یافته در طبیعت استخراج و برای شناسایی و مشخص شدن نسبت اجزای اسانس از دستگاه GC و GC/MS استفاده گردید. به منظور بررسی اثر تنظیم کننده های رشد بر وقوع تنوع سوماکلونال، DNA از نمونه های باززا شده در تیمارهای مختلف هورمونی استخراج شدو الگوی باندی نمونه هایمختلف با استفاده از آغازگرهای ISSR، SCoT و CBDP مورد بررسی شد.
نتایج:بیشترین درصدتشکیل کالوس(100%) در کشت ریزنمونه ریشه چه در محیط حاوی 2 میلیگرم در لیتر 2,4-Dو1 میلیگرم در لیتر BAP به دست آمد.بهترین نرخ باززایی از کالوس حاصل از هیپوکوتیل در محیط حاوی 1/0میلیگرم در لیتر BA در ترکیب با 5/0 میلیگرم در لیتر NAAمشاهدهشد. گیاهان رشد یافته در شرایط درون شیشه ای حاوی متابولیتهای ثانویه با مقادیر متفاوتی نسبت به گیاهان در رویشگاه طبیعی بودند. بعنوان مثال سطح زیر منحنی برای ترکیب α-Pinene در گیاهان رشد یافته در شرایط طبیعی و حاصل از کشت بافت بترتیب 27 و 53/1 درصد برآورد گردید. عملکرد اسانس در گیاهان وحشی و حاصل از باززایی به ترتیب برابر 26/2 و 64/0 میلیلیتر در 100 گرم ماده خشک بود. بررسی الگوهای باندی حاصل از PCR بیانگر تفاوت ژنتیکی نمونه ها بود که ناشی از وقوع تنوع حاصل از کشت بافت (تنوع سوماکلونال) می باشد.
نتیجه گیری:بطورکلی، محیط درون شیشهای باعث ایجاد تغییرات معنیداری در ژنوم و متابولوم این گیاه شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوتكنولوژی دریافت: 1396/6/4 | پذیرش: 1396/10/24 | انتشار: 1397/4/2