[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) ::
جلد 4 شماره 40 صفحات 58-68 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات میزان کروسین، پیکروسین و سافرانال و ویژگی‌های زراعی زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی فسفره
حسنعلی نقدی‌بادی1، حشمت امیدی *2، علی گلزاد3، حسین ترابی4، محمد‌حسین فتوکیان4
1- دانشیار پژوهش، گروه پژوهشی کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
2- استادیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد ، Heshmatomidi@yahoo.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
4- استادیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد
چکیده:   (3649 مشاهده)
مقدمه: کودهای زیستی به عنوان جایگزینی برای کودهای شیمیایی در کشاورزی پایدار مطرح هستند که موجب حاصلخیزی خاک و رشد گیاه می‌شوند. بنابراین، بررسی اثر کودهای زیستی از جمله فسفر زیستی بر گیاهان دارویی مهم نظیر زعفران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف: ارزیابی تأثیر کودزیستی و شیمیایی فسفر بر عملکرد کمی و میزان ترکیبات موثره مهم زعفران (Crocus sativus L.). روش‌ بررسی: این مطالعه در منطقه‌ی آبسرد - تهران در سال‌های 1386 تا 1387 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 3 تکرار و چهار تیمار کودی اجرا شد. تیمارهای کودی شامل شاهد یا بدون مصرف کود فسفره (1p)، کود شیمیایی فسفات آمونیوم به میزان 150 کیلوگرم در هکتار (2p)، کود زیستی بارور 2 به میزان 100 گرم در هکتار (3p) و تیمار مصرف تلفیقی کود شیمیایی فسفات آمونیوم به میزان 75 کیلوگرم در هکتار و کود زیستی بارور 2 به میزان 50 گرم در هکتار (4p) بودند. نتایج: تیمارهای کودی بر طول کلاله و خامه تازه، طول و تعداد برگ، وزن کورم، عملکرد کلاله و خامه، میزان پیکروسین، سافرانال و کروسین زعفران تأثیر معنی‌داری داشته‌ است (01/0 p<). اگرچه عملکرد کلاله و خامه در تیمار 2p و تیمار 4p تفاوت معنی‌داری نداشت، ولی مصرف 100 گرم کود زیستی در هکتار (3p) علاوه بر حصول بالاترین عملکرد زعفران، سبب افزایش حدود 77/13 درصدی عملکرد کلاله و خامه نسبت به تیمار کود شیمیایی فسفات آمونیوم (2p) شده‌ است. تیمار 3p (100 گرم کود زیستی در هکتار)، بهترین تیمار از نظر میزان پیکروسین بود. همچنین بیشترین میزان سافرانال و کروسین در تیمار تلفیقی فسفر به میزان 75 کیلوگرم در هکتار و کود زیستی بارور 2 به میزان 50 گرم در هکتار (4p) حاصل شد. نتیجه‌گیری: عملکرد کمی و کیفی گیاه زعفران با کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی فسفره افزایش یافت. همچنین با مصرف کود زیستی فسفره می‌توان مصرف کود شیمیایی فسفر را کاهش داد که حرکتی در راستای کشاورزی پایدار و کاهش آلودگی‌های زیستی می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: گل‌واژگان: زعفران، فسفر، کود زیستی، سافرانال، کروسین، پیکروکروسین
متن کامل [PDF 265 kb]   (898 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زراعت
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naghdi Badi H (Ph.D.), Omidi H (Ph.D.), Golzad A (M.Sc. Student), Torabi H (Ph.D.), Fotookian MH (Ph.D.). Change in Crocin, Safranal and Picrocrocin Content and Agronomical Characters of Saffron (Crocus sativus L.) under Biological and Chemical of Phosphorous Fertilizers. JMP. 2011; 4 (40) :58-68
URL: http://jmp.ir/article-1-182-fa.html
نقدی‌بادی حسنعلی، امیدی حشمت، گلزاد علی، ترابی حسین، فتوکیان محمد‌حسین. تغییرات میزان کروسین، پیکروسین و سافرانال و ویژگی‌های زراعی زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی فسفره. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 4 (40) :58-68

URL: http://jmp.ir/article-1-182-fa.html

دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 804 queries by yektaweb 3506