[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 60 - ( 8-1395 ) ::
جلد 4 شماره 60 صفحات 112-122 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی ترکیبات تشکیل‌دهنده، حداقل غلظت بازدارندگی از رشد و ریزپوشانی کردن اسانس رزماری کشت شده در شیراز
محمدهادی امین‌افشار1، پیمان مهستی *2، زهرا امام جمعه3
1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار و عضو هیأت علمی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، Peymanmahasti@yahoo.com
3- استاد و عضو هیأت علمی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده:   (822 مشاهده)

مقدمه: رزماری یا اکلیل کوهی با نام علمی لاتین Rosmarinus officinalis L. گیاهی است متعلق به خانواده نعناییان که به دلیل ویژگی‌های ضدمیکروبی، ضداکسیدانی و ضدموتاژنیک به طور گسترده در صنایع پزشکی، دارویی و غذایی استفاده می‌شود.

هدف: در این پژوهش شناسایی و تعیین مقادیر ترکیبات تشکیل‌دهنده و حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس رزماری و مشخص کردن کارایی ریزپوشانی کردن آن در پوشش کیتوزان مورد بررسی قرار گرفت.

روش بررسی: جهت استحصال اسانس از روش تقطیر با آب توسط کلونجر استفاده شد و پس از به دست آوردن اسانس، جداسازی ترکیبات توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) و شناسایی ترکیبات توسط اندیس کوآتس و زمان بازداری انجام شد، همچنین جهت ریزپوشانی کردن در پوشش کیتوزان از روش امولسیون کردن استفاده شد. برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس رزماری از روش رقیق‌سازی در محیط کشت جامد مورد استفاده قرار گرفت.

نتایج: نتایج نشان می‌دهد که بیشترین ترکیبات موجود در اسانس رزماری به دست آمده از برگ‌ها و ساقه گیاه کشت شده در شیراز، ایران و برداشت شده در ماه خرداد عبارت بودند از: آلفا پینن با 3/12 درصد، 1و8- سینئول با 02/12 درصد و کامفن با
2/9 درصد. همچنین بازده استحصال محاسبه شده برای اسانس به دست آمده 4/1 درصد و کارایی ریزپوشانی کردن اسانس در پوشش کیتوزان 33/39 درصد محاسبه شد همچنین
میزان حداقل غلظت بازدارنده از رشد اسانس رزماری در برابر باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی به ترتیب mg/mL 5/8 و 5/3 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر تعیین شد.

نتیجه‌گیری: رزماری به دلیل داشتن ترکیبات ترپنی مانند آلفا پینن و لینالول در ساختار خودش دارای خواص ضدباکتری و ضداکسیدانی مناسبی می‌باشد از سوی دیگر ازدیاد مقادیر ترکیبات فعال بیولوژیکی و روغن‌های فرار آن باعث بالا رفتن بازده استحصال اسانس این گیاه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: رزماری، ریزپوشانی کردن، کروماتوگرافی، کیتوزان
متن کامل [PDF 909 kb]   (545 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۵/۸/۱۲ | پذیرش: ۱۳۹۵/۸/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۵/۸/۱۲
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Identification of Forming Compounds, Minimum Inhibitory Concentration and Encapsulation of Rosemary officinalis Essential Oil Cultivated in Shiraz. JMP. 2016; 4 (60) :112-122
URL: http://jmp.ir/article-1-1506-fa.html
امین‌افشار محمدهادی، مهستی پیمان، امام جمعه زهرا. شناسایی ترکیبات تشکیل‌دهنده، حداقل غلظت بازدارندگی از رشد و ریزپوشانی کردن اسانس رزماری کشت شده در شیراز. فصلنامه گياهان دارويي. 1395; 4 (60) :112-122

URL: http://jmp.ir/article-1-1506-fa.html

دوره 4، شماره 60 - ( 8-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.051 seconds with 798 queries by yektaweb 3505