[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 60 - ( 8-1395 ) ::
جلد 4 شماره 60 صفحات 101-111 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثر دو روش استخراج تقطیر با آب و مایکرویو بر ترکیبات شیمیایی شناسایی شده اسانس گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L.) توسط کروماتوگرافی گازی- طیف‌سنج جرمی
مرضیه صفایی1، سید ابراهیم حسینی *2، شاهرخ شعبانی3
1- 1- دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- 2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، ebhoseini@srbiau.ac.ir
3- 3- مربی گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (692 مشاهده)

مقدمه: گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L.) سال‌هاست که به عنوان ادویه استفاده می‌شود. این گیاه دارای خاصیت ضد‌میکروبی و آنتی‌اکسیدانی بوده و اسانس آن می‌تواند در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده‌ی طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. برای استخراج اسانس‌های گیاهی از بسترشان، روش‌های متعددی وجود دارد. روش استخراج اسانس می‌تواند بر بازده، درصد و نوع ترکیبات شیمیایی حاصله تأثیر‌گذار باشد.

هدف: از آنجایی‌که مقایسه‌ی روش‌های استخراج اسانس‌ها می‌تواند راه مفیدی در جهت یافتن بهترین روش استخراج آنها برای اهداف مختلف باشد، در پژوهش حاضر دو روش استخراج با هم مقایسه شده‌اند.

روش بررسی: در این تحقیق اسانس حاصل از برگ‌های گیاه ترخون با دو روش تقطیر با آب و استخراج با مایکرویو بدون استفاده از حلال استخراج شد و بازده استحصال اسانس و همچنین ترکیبات شیمیایی آنها به کمک دستگاه کروماتوگرافی گازی- اسپکتروسکوپی جرمی شناسایی شد.

نتایج: در حالی‌ که اجزای اصلی اسانس در روش تقطیر با آب استراگول (05/29 درصد) و لیمونن (87/11 درصد) بود، ترکیبات عمده‌ی اسانس در روش استخراج با مایکرویو بدون استفاده از حلال، استراگول (40/62 درصد) و تیمول (25/9 درصد) گزارش شد.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد تفاوت در روش استخراج به ویژه از جهت زمان استخراج و درجه حرارت در ترکیبات شیمیایی تغییرات عمده‌ای ایجاد می‌کند.

واژه‌های کلیدی: استخراج، اسانس، ترکیب شیمیایی، گیاه ترخون، مایکرویو
متن کامل [PDF 420 kb]   (491 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۵/۸/۱۲ | پذیرش: ۱۳۹۵/۸/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۵/۸/۱۲
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Comparison of the Effect of Hydrodistillation and Microwave Extraction Methods on the Identified Chemical Composition of Tarragon (Artemisia dracunculus L.) Essential Oil Using Gas Chromatography-mass Spectrometry. JMP. 2016; 4 (60) :101-111
URL: http://jmp.ir/article-1-1505-fa.html
صفایی مرضیه، حسینی سید ابراهیم، شعبانی شاهرخ. مقایسه اثر دو روش استخراج تقطیر با آب و مایکرویو بر ترکیبات شیمیایی شناسایی شده اسانس گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L.) توسط کروماتوگرافی گازی- طیف‌سنج جرمی. فصلنامه گياهان دارويي. 1395; 4 (60) :101-111

URL: http://jmp.ir/article-1-1505-fa.html

دوره 4، شماره 60 - ( 8-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.048 seconds with 792 queries by yektaweb 3461