سال 16، شماره 64 - ( 8-1396 )                   سال 16 شماره 64 صفحات 169-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Enayati N, Ghafarzadegan R, Hajiaghaee R, Vazirian M. comparison of differnt extraction methods for the extraction of bioactive components of Senna alexandrina. J. Med. Plants 2017; 16 (64) :160-169
URL: http://jmp.ir/article-1-1397-fa.html
عنایتی نورا، غفارزادگان رضا، حاجی آقایی رضا، وزیریان مهدی. مقایسه روش‌های مختلف عصاره‌گیری در استخراج ترکیبات مؤثره گیاه سنا. فصلنامه گياهان دارویی. 1396; 16 (64) :160-169

URL: http://jmp.ir/article-1-1397-fa.html


1- دانشگاه تهران ، noora.enayati@ut.ac.ir
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
3- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده:   (3193 مشاهده)

پیشزمینه و هدف: برگ سنا از دستهی ملینهای محرک است، خاصیت ملین بودن این گیاه دارویی به سنوزوئیدها، آلوئه امودین و دیانترون موجود در آن برمیگردد که همگی از مشتقات آنتراکینون میباشند و برای معالجهی یبوست، تخلیهی روده قبل از جراحی و یا اعمال و آزمایشهای ویژهی ناحیهی شکم، مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در استخراج مواد مؤثره  در منابع دارویی طبیعی، در بخش آنالیز و صنعت، نوع و روش استخراج از این مواد برای بالا بردن میزان بهرهوری و استحصال این مواد میباشد. این مطالعه با هدف مقایسهی روشهای مختلف عصاره‌‌گیری از گیاه سنا و بهینهسازی استخراج مادهی موثرهی سنوزوئید B با استفاده از روش آماری  سطح پاسخ در سال 1394 انجام شده است.

روش: برای استخراج عصاره گیاه سنا، روشهای مختلف عصارهگیری شامل ماسیراسیون، ماسیراسیون داینامیک (استیرر)، استفاده از امواج فراصوت، استفاده از امواج مایکروویو و سوکسله با دو نوع حلال اتانول 96 و 60 درصد و در زمانهای مختلف به کاربرده شدند. بهترین روش با در نظر گرفتن میانگین وزن عصاره و ماده موثرهی سنوزوئید B و استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه انتخاب گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش آماری سطح پاسخ به بهینهسازی مقدار مادهی موثرهی سنوزوئید B پرداخته شده است.

نتایج: نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که با در نظر گرفتن میانگین وزن عصاره استحصال شده و مقدار سنوزوئیدB، روش استیرر به عنوان مناسبترین شیوه عصارهگیری از گیاه سنا میتواند در استخراج صنعتی و دارویی مطرح باشد. نتایج بهینهسازی بهترین روش عصارهگیری با استفاده از روش آماری سطح پاسخ با توجه به متغیرهای اثرگذار نشان داد که دستیابی به بیشینه مقدار ماده مؤثره (009/3 درصد) زمانی اتفاق میافتد که دما برابر 84، زمان 7/119 دقیقه، نسبت ماده به حلال برابر با 04/0 و اندازه صافی برابر با 7/29 میکرون باشد.

نتیجهگیری: در نهایت میتوان نتیجه گرفت که استفاده از روش عصارهگیری ماسیراسیون فعال (استیرر) بهعنوان یکی از بهترین روشهای جداسازی عصاره گیاه سنا در صنعت مطرح بوده و راندمان خروجی ماده مؤثره سنوزوئید B تحت تأثیر شرایط بهینه معرفیشده در بیشترین مقدار خود خواهد بود.

متن کامل [PDF 292 kb]   (1666 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1395/4/29 | پذیرش: 1396/3/31 | انتشار: 1396/8/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb