مقدمه: ماده غذایی آهن، یکی از عناصر غذایی کم مصرف است که بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاهان دارویی تاثیر دارد.
هدف: در این مطالعه، تاثیر نانو کلات آهن در مراحل ساقهدهی و شروع گلدهی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی بادرشبو (L. Dracocephalum moldavica) مورد مطالعه قرار گرفت.
روش بررسی: به منظور بررسی اثر محلولپاشی نانو کلات آهن بر عملکرد اسانس و رنگدانههای فتوسنتزی بادرشبو آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرند اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (عدم محلولپاشی)، محلولپاشی 1، 5/1 و 2 گرم در لیتر نانو کلات آهن در مرحله ساقهدهی و در مرحله گلدهی بودند.
نتایج: محلولپاشی 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مراحل ساقهدهی و گل دهی بر اکثر صفات مورد مطالعه تاثیر منفی داشت. بیشترین و کمترین درصد و عملکرد اسانس به ترتیب از محلولپاشی تیمارهای 5/1 و 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن بدست آمد. بیشترین و کمترین میزان کلروفیل به ترتیب از کاربرد تیمار 1 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مرحله گلدهی و تیمار شاهد بدست آمد. بیشترین و کمترین مقدار فلاونوئید و آنتوسیانین در تیمار 5/1 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مرحله گلدهی و تیمار شاهد حاصل شد.
نتیجهگیری: کاربرد مقادیر 2 گرم در لیتر نانو کود آهن تاثیر منفی بر اکثر صفات مورد مطالعه داشت. با محلولپاشی مقادیر مناسب نانو کلات آهن (5/1 گرم در لیتر) علاوه بر بهبود خصوصیات کمی و کیفی در گیاه بادرشبو میتوان به سمت کشاورزی پایدار حرکت کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |