Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1386
11
1
gregorian
2008
2
1
7
25
online
1
fulltext
fa
ارزیابی اثر اسانس آویشن شیرازی بر رفتار <i>Staphylococcus aureus</i> در پنیر فتا
Evaluation of <i>Zataria mutiflora</i> Boiss. Effect on <i>Staphylococcus aureus</i> in Feta Cheese
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> گیاه آویشن شیرازی <em>Zataria multiflora</em> Boiss از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده و بررسی اثر ضدمیکروبی آن در زمینه مواد غذایی بر روی باکتریهای بیماریزای مهمی که از عوامل مسمومیتهای غذایی رایج هستند لازم و ضروری به نظر میرسد. <strong>هدف:</strong> هدف این بررسی ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس این گیاه بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر فتا بود. <strong>روش بررسی:</strong> اسانس گیاه آویشن شیرازی به روش تقطیر با بخار آب استخراج و ترکیب آن با دستگاه گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی GC/MS تعیین گردید. تاثیرغلظتهای مختلف اسانس مذکور بر باکتری مورد نظر که به شیر پنیر افزوده شده بود از طریق سنجش میزان رشد باکتری در محیط کشت اختصاصی در آزمایشگاه و در پنیر فتا صورت پذیرفت.<strong> نتایج: </strong>نتایج نشان داد که اسانس مذکور دو غلظت ppm 300 و 150 به ترتیب از بالاترین تاثیر بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس برخوردار بوده و در ترکیب با استارتر پنیر به میزان 5/0 درصد به طور معنیداری از رسیدن شمار این باکتری به دز مسمومیتزای خود در فراورده غذایی مورد بررسی جلوگیری کردند. <strong>نتیجهگیری: </strong>تاثیر ضدمیکروبی اسانس آویشن شیرازی در غلظت ppm300 بالاتر از مقادیر پایینتر آن بود و با توجه به گروههای شاهد برای حصول این تاثیر مهاری به اثر سینرژیک آن در کنار استارترهای پنیر نیاز است.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background: </strong>Thyme (<em>Zataria multiflora</em> Boiss.) is one of the Iranian traditional spice and it has antimicrobial effect on the pathogenic bacteria which are agents for some current food borne intoxications. <strong>Objective:</strong> Evaluation of antimicrobial effect of mentioned plant essential oil on <em>Staphylococcus aureus</em> in Feta cheese. <strong>Methods:</strong> The essential oil of this plant was obtained by hydrodistillation and analyzed by GC/MS. Effects of different concentrations of this essential oil on <em>Staphylococcus aureus</em> were determined by evaluation of the microorganism growth on the selective media in laboratory, and these were took place in Feta cheese. <strong>Results:</strong> Results indicated that 300 and 150 ppm of this essential oil have had the highest inhibitory effect on the growth of <em>Staphylococcus aureus</em> and when the mentioned concentrations of the essential oil were used in combination with cheese starter culture, the counts of the pathogen were decreased significantly bellow its toxic dose in this kind of food product. <strong>Conclusion:</strong> The antimicrobial effect of <em>Zataria multiflora</em> Boiss. in 300 ppm was higher than its lesser concentrations and with concern to the control groups, the synergistic effect between the starter and the essential oil is necessary to achieve this inhibitory effect.</div>
آویشن شیرازی, استافیلوکوکوس اورئوس, استارتر, پنیر
<,i>,Zataria mutiflora<,/i>, boiss, Starter, <,i>,Staphylococcus aureus<,/i>,, Cheese
105
115
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-56-11&slc_lang=fa&sid=1
A
Abbasifar
آرش
عباسیفر
100319475328460038804
100319475328460038804
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
A
Akhondzadeh Basti
افشین
آخوندزادهبستی
aakhond@ut.ac.ir
100319475328460038805
100319475328460038805
Yes
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دانشیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
G
Karim
گیتی
کریم
100319475328460038806
100319475328460038806
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
A
Misaghi
علی
میثاقی
100319475328460038807
100319475328460038807
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
استادیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
S
Bokaee
سعید
بکایی
100319475328460038808
100319475328460038808
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دانشیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
H
Gandomi
حسن
گندمی
100319475328460038809
100319475328460038809
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
A
Jebeli J
اشکان
جبلیجوان
100319475328460038810
100319475328460038810
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
H
Hamedi
حسن
حامدی
100319475328460038811
100319475328460038811
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
AA
Sari
عباسعلی
ساری
100319475328460038812
100319475328460038812
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
دستیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران