Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1388
2
1
gregorian
2009
5
1
8
30
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر ضدمیکروبی اسانسهای آویشن، مرزنجوش، مرزه و اکالیپتوس بر باکتریهای اشریشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم و قارچهای آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس
The Antimicrobial Activity of Thyme, Sweet Marjoram, Savory and Eucalyptus oils on <i>Escherichia coli</i>, <i>Salmonella typhimurium</i>, <i>Aspergillus niger</i> and <i>Aspergillus flavus</i>
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> حضور پاتوژنهای بیماریزا در مرغداری، سلامت طیور و انسان را تهدید مینماید. گیاهان آویشن ، مرزنجوش2، مرزه3 و اکالیپتوس4 از گیاهان دارویی با اثرات درمانی فراوان هستند. <strong>هدف:</strong> بررسی اثرات ضدمیکروبی هریک از این اسانس‏ها به صورت جداگانه و یا به صورت ترکیبی بر سوشهای مختلف اشیریشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم، آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاه می‏باشد. <strong>روش بررسی:</strong> در ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس‏های گیاهی بر سوش‏های میکروبی از دو روش انتشار در آگار و رقیق سازی لولهای استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> نشان داد اسانسهای آویشن، مرزنجوش و مرزه از اسانس اکالیپتوس اثر ضدمیکروبی بیشتری دارد. استفاده از اتانول به عنوان پایه حلال در مقایسه با دی متیل سولفوکساید اثر ضدمیکروبی اسانس را افزایش می‏دهد. نوع حلال، تفاوت معنیداری در اثر بخشی اسانس ایجاد مینماید (001/0>p) و در روش انتشار در آگار، قارچها در مقایسه با باکتریها وآسپرژیلوس نایجر از آسپرژیلوس فلاووس نسبت به اسانسهای گیاهی حساستر بودند. حساسیت باکتریها نسبت به اسانسها به نوع باکتری و نوع اسانس بستگی دارد. اسانسها بر قارچها اثر مهاری دارند و اثر قارچکشی اسانسهای گیاهی از اثر باکتریکشی آنها ضعیفتر است. <strong>نتیجهگیری:</strong> اثر ضدمیکروبی اسانسهای مرزنجوش، آویشن و مرزه مربوط به جزء تیمول و کارواکرول به ویژه تیمول آن است. با توجه به نتایج به دست آمده و محدودیت استفاده از ترکیبات شیمیایی در مرغداریها، ضرورت جایگزینی مواد شیمیایی با اسانسها میتواند زمینهساز مطالعات آتی، به منظور ساخت ضدعفونیکنندهها و مکملهای غذایی جهت کنترل بیماریهای انسانی و حیوانی باشد.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> The presence of pathogenic microorganisms in aviculture threatens the health of fowl and humans. <em>Thyme</em> (<em>Zataria multiflora</em> Boiss), sweet marjoram (<em>Origanum majorana</em>), savory (<em>Satureja hortensis</em>) and eucalyptus (<em>Eucalyptus globules</em>) are Iranian herbal medicines that are used in folk medicines. <strong>Objective:</strong> The aims of this study were to evaluate the antimicrobial activity of these oils separately and in combination against <em>Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Aspergillus niger</em> and <em>Aspergillus flavus</em> <em>in vitro</em> condition. <strong>Methods: </strong>The antimicrobial activity of essential oils against different isolates of microorganisms was evaluated by disc diffusion and macro broth dilution assays. <strong>Results:</strong> The results showed that the antimicrobial activity of thyme, sweet marjoram and savory oils against different bacteria and fungi were more than the eucalyptus oil. When ethanol was used as a solvent in comparison with dimethyl sulfoxide, the antimicrobial activity of oils was increased. The type of solvent creates meaningful discrepancy on effectiveness of oils (p<0.001). In disc diffusion method, the fungi were sensitive than bacteria and <em>A. niger</em> was more sensitive than <em>A. flavus</em>. The sensitivity of bacteria was dependent to the type of bacteria and essential oil and the oils showed inhibitory effect against fungi and the fungicidal effect of oils were weaker than bactericidal effect. <strong>Conclusion:</strong> The antimicrobial activities of effective oils were related to thymol and carvacrol components in respect. Due to limitations in usage of chemical compounds in poultry and food industries, the essential oils look to be appropriate alternatives for some disinfectants to control the human and animal diseases in the future.</div>
مرغداری, آویشن, مرزنجوش, مرزه, اکالیپتوس, اسانسهای گیاهی
Aviculture, Thyme, Sweet marjoram, Savory, Eucalyptus
137
144
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-254-1&slc_lang=fa&sid=1
M
Mahboubi
محدثه
محبوبی
mahboubi@barijessence.com
100319475328460038381
100319475328460038381
Yes
Department of microbiology, Barij Essence Company, Kashan, Iran
کارشناس ارشد میکروبیولوژی، بخش میکروبشناسی، شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان
MM
Feizabadi
محمدمهدی
فیضآبادی
100319475328460038382
100319475328460038382
No
Department of Microbiology, Medicine School, University of Tehran, Tehran, Iran
دانشیار، گروه میکروبشناسی، دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران، تهران