Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1389
2
1
gregorian
2010
5
1
9
34
online
1
fulltext
fa
ارزیابی آثار اسانس زیره سبز وپروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر رشد استافیلوکوک اورئوس در پنیر سفید ایرانی
Evaluation of effects of <i>Cuminum cyminum</i> and Probiotic on <i>Staphylococcus aureus</i> in Feta Cheese
گياهان دارویی
Medicinal Plants
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> گیاه زیره سبز از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده و بررسی اثر ضدمیکروبی آن در زمینه مواد غذایی بر روی باکتریهای بیماریزای مهمی که از عوامل مسمومیتهای غذایی رایج هستند، لازم و ضروری به نظر میرسد. از سوی دیگر آثار سودمند پروبیوتیکها بر بدن امروزه یکی از مباحث مهم دنیای علم تلقی میشود و ما بر آن شدیم تا آثار توام وتک تک پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسید وفیلوس و اسانس زیره سبز را بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر سفید ایرانی بررسی کنیم. <strong>هدف:</strong> هدف این بررسی ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس زیره سبز و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر سفید ایرانی بود. <strong>روش بررسی:</strong> اسانس گیاه زیره سبز به روش تقطیر با بخار آب استخراج و ترکیب آن با دستگاه گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی GC/MS تعیین شد. تاثیر غلظتهای مختلف اسانس مذکور بر باکتری موردنظر که به شیر پنیر افزوده شده بود از طریق سنجش میزان رشد باکتری در محیط کشت اختصاصی در آزمایشگاه و در پنیر سفید ایرانی صورت پذیرفت. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که تکتک حالات کاملاً معنیدار بودند، اسانس به تنهایی و پروبیوتیک به تنهایی نسبت به شاهد اثر معنیدار داشتند، اثر سینرژیستی بین حالتهای مختلف اسانس وپروبیوتیک نیز نسبت به شاهد معنیدار بود، اثر سینرژیستی نسبت به همهی حالات مختلف اسانس و پروبیوتیک معنیدار بود و اسانس مذکور در دو غلظت 03/0 و 015/0 درصد به ترتیب از بالاترین تاثیر بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس برخوردار بوده و در ترکیب با استارتر پنیر و پروبیوتیک به میزان هر کدام 5/0 درصد به طور معنیداری از رسیدن شمار این باکتری به دز مسمومیتزای خود در فراورده غذایی مورد بررسی جلوگیری کردند. <strong>نتیجهگیری:</strong> تاثیر ضدمیکروبی اسانس زیره سبز در غلظت 03/0 درصد بالاتر از مقادیر پایینتر آن بود و با توجه به گروههای شاهد برای حصول این تاثیر مهاری به اثر سینرژیک آن در کنارپروبیوتیک و استاترهای پنیر نیاز است.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> <em>Cuminum cyminum</em> is one of the Iranian traditional spices and it has antimicrobial effect on the pathogenic bacteria which are agents for some current food born intoxications. Probiotics have known as health and immune system booster. <strong>Objective:</strong> Evaluation of antimicrobial effect of mentioned plant essential oil in combination with lactobacillus acidophilus on <em>Staphylococcus aureus</em> in Feta cheese. <strong>Methods:</strong> The essential oil of this plant was obtained by hydrodistillation and analyzed by GC/MS. Effects of different concentrations of this essential oil and <em>lactobacillus acidophilus</em> on <em>Staphylococcus aureus</em> were determined by evaluation of the microorganism growth on the selective media in laboratory, and these were took place in Feta cheese. <strong>Results:</strong> Results indicated that 0.03 and 0.015 percent of this essential oil have had the highest inhibitory effect on the growth of <em>Staphylococcus aureus</em> and when the mentioned concentrations of the essential oil were used in combination with <em>lactobacillus acidophilus</em>, the counts of the pathogen were decreased significantly bellow its toxic dose in this kind of food product. Results indicated that each one of mentioned concentrations of the essential oil and <em>lactobacillus acidophilus</em>, was significant. The synergistic impact between mentioned concentrations of the essential oil and <em>lactobacillus acidophilus</em> was significant. <strong>Conclusion:</strong> The antimicrobial effect of <em>Cuminum cyminum</em> in 0.03 percent was higher than its lesser concentrations and with concern to the control group, the synergistic effect between the probiotic and the essential oil is necessary to achieve this inhibitory effect.</div>
زیره سبز, پروبیوتیک, استافیلوکوکوس اورئوس, پنیر
<,i>,Cuminum cyminum<,/i>,, Probiotic, <,i>,Staphylococcus aureus<,/i>,, Cheese
131
141
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-56-7&slc_lang=fa&sid=1
E
Sadeghi
احسان
صادقی
100319475328460037941
100319475328460037941
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
گروه بهداشت و کترل مواد غذایی، دانشگاه تهران
A
Akhondzadeh Basti
افشین
آخوندزاده بستی
aakhond@ut.ac.ir
100319475328460037942
100319475328460037942
Yes
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
گروه بهداشت وکنترل موادغذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
A
Misaghi
علی
میثاقی
100319475328460037943
100319475328460037943
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
T
Zahraii Salehi
تقی
زهراییصالحی
100319475328460037944
100319475328460037944
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
گروه میکروبشناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
S
Bohlouli Osgoii
سمیه
بهلولی اسگویی
100319475328460037945
100319475328460037945
No
Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
گروه دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه