Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1399
8
1
gregorian
2020
11
1
19
76
online
1
fulltext
en
غربالگری میوههای خانواده چتریان، به عنوان منابع طبیعی بالقوه دارای خواص بیولوژیک
Screening of Apiaceae fruits discovered natural resources with considerable biological potential
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;">مقدمه: میوههای چتریان به عنوان ادویه رایج برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریهای مزمن به کار میروند. هدف: مطالعه حاضر به بررسی خواص بیولوژیک میوههای مختلف از قبیلههای گوناگون خانواده چتریان میپردازد و با مقایسه آنها سعی دارد فراکشن (های) دارای خواص بالقوه شامل پیشگیری از سرطان را برای مطالعات آینده بیابد. روش بررسی: میوه کرفس، زیره کرمانی، جعفری، انیسون، بادیان رومی (زنیان)، گشنیز، رازیانه، شوید، گلپر، آنقوزه، زیره سبز و هویج به وسیله متانول 80 درصد عصارهگیری و سپس عصارهها به ترتیب با پترولیوم اتر، کلروفرم و اتیل استات فراکشنه و باقیمانده فراکشن متانولی نامیده شد. میزان سمیت سلولی عصاره تام و فراکشنها به وسیله تست BST و MTT در برابر سلولهای سرطانی و نرمال بررسی گردید، میزان اثر آنتیاکسیدانی و فنول تام نمونهها به ترتیب با تست FRAP و فولین سیوکالتو تعیین گردید. نتایج: در تست BST، سمیت عمومی فراکشنهای اتیل استات (میانگین دادهها) بیش از سایر نمونهها بود. سمیترین فراکشنها در برابر سلولهای سرطانی 29-HT ،231-MB-MDA و A549 از قبایل Ammineae و Peucedaneae بودند و فراکشنهای حاوی مقادیر بالای ترکیبات فنولی و با قدرت آنتیاکسیدانی متعلق به قبیله Ammineae بودند. نتیجهگیری: میوههای خانواده چتریان دارای اثرات قابل توجه بیولوژیک میباشند، به همین دلیل جداسازی ترکیبات فیتوشیمیایی از فراکشنهای فعال با اثر سمیت سلولی، در مطالعات آینده پیشنهاد میگردد.</div>
<strong>Background:</strong> Apiaceae fruits as common spices used for prevention of many chronic diseases including cancer. <strong>Objective:</strong> The present study compared the biological effects of different fruits from various Apiaceae tribes to compare and find the fraction source(s) with potential characteristics for further investigation including cancer prevention. <strong>Methods:</strong> Fruits of <em>Apium graveolens</em> L. (celery), <em>Bunium persicum </em>(Boiss.) B.Fedtsch. (black cumin),<em> Petroselinum crispum </em><a href="http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-2898243">(Mill.) Fuss</a> (parsley), <em>Pimpinella anisum </em>L. (anise), <em>Trachyspermum ammi </em>(L.) Sprague (ajwain), <em>Coriandrum sativum </em>L. (coriander), <em>Foeniculum vulgare </em>Mill. (fennel), <em>Anethum graveolens </em>L. (dill),<em> Heracleum persicum </em>Desf. ex Fisch., C.A.Mey. & Avé-Lall. (Persian hogweed), <em>Ferula assa-foetida </em>L. (asafoetida), <em>Cuminum cyminum</em> L. (cumin) and <em>Daucus carota</em> L. (carrot) were extracted with 80 % methanol and fractionated by petroleum ether, chloroform, ethyl acetate and methanol, respectively. For different fractions and total extract of all 12 samples, cytotoxicity by brine shrimp test (BST) and MTT assay against cancer and normal cell (foreskin fibroblast cells), antioxidant effects by FRAP, and total phenols by Folin-Ciocalteu method were measured. <strong>Results:</strong> The general toxicity of ethyl acetate fractions (mean of data) was higher than others in the brine shrimp test (P < 0.05). The most cytotoxic fractions against colon carcinoma (HT-29), breast adenocarcinoma (MDA-MB-231) and alveolar basal epithelial adenocarcinoma (A549) cell lines were from Ammineae and Peucedaneae tribes while fruits fractions with high phenol contents and antioxidant powers were from Ammineae tribe. <strong>Conclusion:</strong> The Apiaceae fruits have significant biological effects, therefore the isolation of phytochemical compounds from active fractions with cytotoxicity is suggested in future studies.
چتریان, میوهها, سمیت سلولی, قدرت احیاکنندگی, محتوای فنولی
Umbelliferae, Fruits, Cytotoxic, Reducing power, Phenol content
46
58
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-1684-2&slc_lang=en&sid=1
Zahra
Tofighi
زهرا
توفیقی
ztofighi@tums.ac.ir
100319475328460040699
100319475328460040699
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Mostafa
Pirali Hamedani
مصطفی
پیرعلی همدانی
mostafa.p.hamedani@gmail.com
100319475328460040700
100319475328460040700
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Saeed
Tavakoli
سعید
توکلی
saeedtavakoli18@gmail.com
100319475328460040701
100319475328460040701
No
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
Mir Javad
Tabatabaei
میرجواد
طباطبایی
tabatabaeimirjavad@gmail.com
100319475328460040702
100319475328460040702
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Marzieh
Rabei
مرضیه
ربیعی
dr.m.rabei89@gmail.com
100319475328460040703
100319475328460040703
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Shamim
Mohtadi
شمیم
مهتدی
shamim.m1371@yahoo.com
100319475328460040704
100319475328460040704
No
International Campus, ICTUMS, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشکده داروسازی، پردیس بین المللی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Farnoosh
Mirghaffari
فرنوش
میرغفاری
farnoooooo@gmail.com
100319475328460040705
100319475328460040705
No
1Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Maryam
Afshani
مریم
افشانی
maryamafshani@yahoo.com
100319475328460040706
100319475328460040706
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Farhad
Kahrizi
فرهاد
کهریزی
farhad_kahrizi@yahoo.com
100319475328460040707
100319475328460040707
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Behruz
Khodabandeloo
بهروز
خدابنده لو
behruz_khodabandeloo92@yahoo.com
100319475328460040708
100319475328460040708
No
Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Saeede
Jafari-Nodooshan
سعیده
جعفری ندوشن
saeedeh.jafari66@yahoo.com
100319475328460040709
100319475328460040709
No
Department of Molecular Medicine, School of Advanced Technologies in Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه پزشکی مولکولی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Mahdieh
Shirzad
مهدیه
شیرزاد
mahdiehshirzad@gmail.com
100319475328460040710
100319475328460040710
No
Department of Molecular Medicine, School of Advanced Technologies in Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه پزشکی مولکولی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Elahe
Motevaseli
الهه
متوسلی
e_motevaseli@tums.ac.ir
100319475328460040711
100319475328460040711
No
Department of Molecular Medicine, School of Advanced Technologies in Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه پزشکی مولکولی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Saied
Goodarzi
سعید
گودرزی
goodarzi_s@sina.tums.ac.ir
100319475328460040712
100319475328460040712
Yes
Medicinal Plants Research Center, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران