RT - Journal Article T1 - In vitro Protective Effects of Satureja hortensis L. Essential Oil and Ethanolic Extract on Lymphocytes DNA JF - jmpir YR - 2007 JO - jmpir VO - 6 IS - 22 UR - http://jmp.ir/article-1-617-fa.html SP - 64 EP - 70 K1 - Antioxidant K1 - DNA damage K1 - Satureja hortensis AB - مقدمه: صدمه به DNA و استرس اکسیداتیو از عوامل مهم در بسیاری از بیماری‌های تحلیل‌دهنده و پیری هستند. هدف: هدف از این تحقیق، بررسی اثرات محافظتی عصاره اتانولی و اسانس گیاه بر صدمات ناشی از پراکسیدهیدروژن در DNA لکوسیتی بود. روش ‌بررسی: صدمه به DNA و مقاومت آن در مقابل اثرات تخریبی پراکسیدهیدروژن باسنجش کومت انجام شد. لنفوسیت‌ها با استفاده از محلول جداکننده (فیکول 57 گرم در لیتر) جدا شده و در معرض عصاره اتانولی گیاه مرزه (05/0، 1/0، 5/0، 1 و 5/2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر)، اسانس گیاه (05/0، 1/0، 5/0، 1 و 5/2 میکرو‌لیتر بر میلی‌لیتر)، پراکسیدهیدروژن (50، 100 و 200 میکرومولار) و مخلوطی از پر‌اکسید‌هیدروژن (200 میکرومولار) با عصاره اتانولی (1 و 5/2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) و یا اسانس گیاه (1 و 5/2 میکرولیتر برمیلی‌لیتر) در 4 درجه سانتی‌گراد به مدت 30 دقیقه قرار گرفتند و وسعت جابجایی DNA با روش الکتروفورز میکروژلی تک سلولی در تحت شرایط قلیایی اندازه‌گیری شد. نتایج: تیمار لنفوسیت‌ها با عصاره اتانولی یا اسانس گیاه مرزه منجر به کاهش قابل توجه صدمه بهDNA در اثر پر‌اکسیدهیدروژن در مقایسه با نمونه‌های کنترل شد. عصاره گیاه باعث مهار قابل توجه (01/0p< ) صدمه اکسیداتیو DNA ناشی از پراکسیدهیدروژن در مقایسه با نمونه‌های کنترل در غلظت 5/2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر شد. اسانس گیاه نیز (1 و 5/2 میکرولیتر بر میلی‌لیتر) مهار قابل توجه (01/0p<) صدمه ناشی از پر اکسید هیدروژن بر DNA را نشان داد. نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که عصاره اتانولی (در غلظت 5/2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) و اسانس گیاه (در غلظت‌های 1 و 5/2 میکرولیتر بر میلی‌لیتر) هر دو قادر به مهار اثرات صدمات اکسیداتیو به DNA کروموزومی لنفوسیت‌ها هستند. LA eng UL http://jmp.ir/article-1-617-fa.html M3 ER -