TY - JOUR JF - jmpir JO - J. Med. Plants VL - 7 IS - 25 PY - 2008 Y1 - 2008/2/01 TI - The Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Essential Oil of Satureja intermedia C. A. Mey. TT - بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه مرزه تالشی (Satureja intermedia C. A. Mey.) N2 - مقدمه: جنس مرزه متعلق به خانواده Lamiaceae بوده، این جنس در ایران 12 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد که از میان آنها 8 گونه انحصاری ایران هستند. خاصیت ضدباکتریایی برخی گونه‌های این جنس گزارش شده است. هدف: شناسایی ترکیبات موجود در اسانس Satureja intermedia و بررسی خواص ضدمیکروبی آن. روش بررسی: گیاه مورد بررسی از ارتفاعات استان اردبیل در مردادماه سال 85 جمع‌آوری و در سایه خشک گردید. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. جهت بررسی خواص ضدمیکروبی از روش دیسک دیفیوژن، MIC، MBC و هم‌چنین آنتی‌بیوتیک‌های مختلف برای مقایسه اثرات ضدمیکروبی آن استفاده شد. نتایج: در اسانس مورد بررسی تعداد 34 ترکیب (8/99 درصد) شناسایی شد که در این میان Thymol (6/25 درصد)، para-Cymene (44/21 درصد)، gamma-Terpinene (20 درصد)، Carvacrol (48/9 درصد)، alpha-Terpinene (94/7 درصد) و Myrcene (58/3 درصد) ترکیب‌های عمده بودند. نتایج بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که اسانس این گیاه از نظر مهارکنندگی و بازدارندگی رشد روی باکتری‌های مورد آزمایش بسیار موثر است. نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد اسانس مرزه تالشی خواص ضدباکتری داشته بنابراین می‌توان از آن به عنوان یک منبع گیاهی که دارای ترکیبات ضدباکتریایی است در صنایع غذا و دارو استفاده کرد. SP - 85 EP - 92 AU - Shahnazi, S AU - Khalighi - Sigaroodi, F AU - Ajani, Y AU - Yazdani, D AU - Taghizad - Farid, R AU - Ahvazi, M AU - Abdoli, M AD - Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran KW - < KW - i> KW - Satureja intermedia< KW - /i> KW - C. A. Mey. KW - Savory KW - Essential oil KW - Antimicrobial Activity UR - http://jmp.ir/article-1-537-fa.html ER -