@ARTICLE{Zahraei, author = {Iravani, Maryam and Mahinpour, Roya and Zahraei, Zohreh and Toluei, Zeinab and Asgari, Fatemeh and Haghighipour, Nooshin and }, title = {Comparison of cytotoxic and antioxidant activities and phenol content of four Salvia L. species from Iran}, volume = {19}, number = {76}, abstract ={مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی از زمان‌های قدیم یکی از بهترین روش‌های درمانی محسوب می‌شدند. امروزه نیز گیاهان به علت خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و دیگر پتانسیل‌های زیستی در طب سنتی و مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف: اندام‌های هوایی چهار گونه مریم‌‌‌‌گلی (Salvia) شامل دو جمعیت از مریم‌‌گلی اصفهانی (S. reuteriana Boiss.)، دو جمعیت از مریم‌گلی لبه‌دار (S. limbata C.A.Mey.) و یک جمعیت از هر یک از گونه‌های مریم‌گلی سوری (S. syriaca L.) و مریم‌گلی شاخ گوزنی (S. ceratophylla L.) از منطقه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های متانلی نمونه‌های گیاهی به روش مهار رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. محتوای ترکیب‌های فنلی و فالونوئیدی تام با روش فولین سیوکالتیو و آلومینیوم کلرید سنجش شد. همچنین اثر سمیت سلولی عصاره متانلی نمونه‌ها بر رده سلولی HeLa با آزمون MTT بررسی شد. نتایج: در آزمایش DPPH میزان IC50 عصاره‌های متانلی بین 0/15 ± 39/08 تا 0/63 ± 163/77 میکروگرم بر میلی‌گرم متغیر بودند. میزان فنل بین 3/09 ± 42/7 تا 1/15 ± 105/8 میکروگرم بر میلی‌گرم و میزان فلاونوئید بین 2/52 ± 30/07 تا 2/2 ± 82/46 میکروگرم بر میلی‌گرم متغیر بودند. میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی گونه‌ها، با پلی‌فنل‌های موجود در آنها رابطه مستقیم داشت. عصاره‌های متانلی گونه‌های مریم‌گلی در این مطالعه بر رده سلولی HeLa اثر سمیت سلولی نشان دادند. نتیجه‌گیری: دو جمعیت مریم‌گلی اصفهانی بیشترین اثر سمیت سلولی را در مقایسه با دیگر گونه‌های مریم‌گلی نشان دادند. تمام عصاره‌های مورد بررسی دارای فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی ضعیف تا متوسط بودند. عصاره مریم‌گلی شاخ گوزنی با بالاترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی همراه بود. }, URL = {http://jmp.ir/article-1-2813-fa.html}, eprint = {http://jmp.ir/article-1-2813-fa.pdf}, journal = {Journal of Medicinal Plants}, doi = {10.29252/jmp.19.76.59}, year = {2020} }