@ARTICLE{Nejad Ebrahimi, author = {Valizadeh, Gh and Nejad Ebrahimi, S and Gholami, M and Mazaheritehrani, M and Rezadoost, H and Sonboli, A and }, title = {Rearranged abietane diterpenoids from roots of Teucrium hircanicum L.}, volume = {20}, number = {79}, abstract ={مقدمه: گیاهان دارویی به دلیل استفاده‌های سنتی از آنها در پیشگیری و درمان بیماری‌ها نقش بسزایی دارند. هدف: هدف از این مطالعه جداسازی، خالص‌سازی و شناسایی مواد شیمیایی از عصاره هگزان ریشه گیاه مریم نخودی خزری و ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی این عصاره و اجزای خالص شده آن بود. روش بررسی: عصاره هگزانی (2/27 گرم) از ریشه‌ای این گیاه استخراج شد. عصاره با کروماتوگرافی ستونی با فاز نرمال بوسیله شستشو با هگزان- اتیل استات و سپس با اتیل استات- متانول فراکسیونه گردید، فراکسیون‌ها با اثر انگشت فیتوشیمیایی مشابه با هم ترکیب شده و 23 فراکسیون اصلی بدست آمد. خالص‌سازی نهایی به روش HPLC-UV تهیه‌ای فاز معکوس صورت پذیرفت. ساختارهای ترکیبات جدا شده با روش‌های مختلف طیف‌سنجی مانند رزونانس مغناطیسی هسته‌ای یک بعدی و دو بعدی و طیف سنجی جرمی و مقایسه این داده‌ها با مقادیر گزارش شده شناسایی شدند. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره هگزانی ریشه مریم نخودی خزری و دی‌ترپنوئیدهای خالص از آن با آزمون DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت و فعالیت مهار رادیکال آزاد آن محاسبه شد. نتایج: روش‌های استخراج و جداسازی منجر به خالص‌سازی سه دیترپنوئید از نوع آبیتان نوآرایی شده ویلوسین آ (1)، تووینسنون بی (2)، 15،13،11،8،5- آبیتا پنتائن-7 -اُن (3)، یک فنتیل استر به نام 4 -هیدروکسی فنتیل پنتاکوزانوات (4) و یک استرول به نام 22 -دهیدروکلروسترول (5) شد. نتیجه‌گیری: عصاره هگزانی ریشه مریم نخودی خزری و سه دی‌ترپنوئید آبیتانی نوآرایی شده آن فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالایی در بازه 3/5 تا 4/3 میکروگرم در میلی‌لیتر در مقایسه با مقدار مرجع (16/5 میکروگرم در میلی‌لیتر برای BHT) از خود نشان دادند. }, URL = {http://jmp.ir/article-1-3073-fa.html}, eprint = {http://jmp.ir/article-1-3073-fa.pdf}, journal = {Journal of Medicinal Plants}, doi = {10.52547/jmp.20.79.24}, year = {2021} }