سال 5، شماره 20 - ( 9-1385 )                   سال 5 شماره 20 صفحات 47-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار، گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ، hmosavi@ut.ac.ir
2- استادیار، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات شیلات ایران
3- استاد، گروه قارچ‌شناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
4- کارشناس ارشد شیلات ایران
5- دانشیار، گروه کنترل و بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (6113 مشاهده)
مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی جهت پیشگیری و کنترل آلودگی‌های قارچی در مراکز تکثیر ماهیان قزل‌آلای رنگین کمان به عنوان جایگزین مالاشیت گرین امری ضروری ولازم به نظر می‌رسد. هدف: هدف این بررسی، ارزیابی قدرت مهارکنندگی اسانس اوکالیپتوس در کنترل آلودگی‌های قارچی تخم قزل‌آلای رنگین‌کمان است. روش بررسی: اسانس اوکالیپتوس در کنترل آلودگی‌های قارچی تخم استحصالی از مولدین 4 ساله قزل‌آلای رنگین‌کمان مورد ارزیابی بالینی و کارگاهی قرار گرفت. تاثیر این اسانس در دزاژ 1، 5، 10، 25، 50، 100 پی پی ام به مدت 1 ساعت روزانه با 3 تکرار تا رسیدن به مرحله چشم‌زدگی (20 - 18 روز) بررسی شد. گروه‌های کنترل با شرایط یکسان در معرض 1پی پی ام داروی مالاشیت گرین (به عنوان کاربردی‌ترین داروی ضدقارچ) و دیگری بدون هرگونه مداخله دارویی واقع شدند. یافته‌ها: نتایج کشت تخم‌های قارچ‌زده، آلودگی به ساپرولگنیا پارازیتیکاوفوزاریوم سولانی را مشخص نمود. نتایج آزمایش تعیین حداقل غلظت مهارکننده اسانس نسبت به ساپرولگنیا 3/2 و نسبت به فوزاریوم 2/8 میکروگرم در میلی‌لیتر بوده است. نتایج اندازه‌گیری فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب قبل و بعد از تجویز اسانس به انکوباتورها مؤید عدم بروز تاثیر منفی در ویژگی آب است. نتیجه‌گیری: اوکالیپتوس در دوزهای 25، 50، 100 پی پی ام اختلاف معنی‌داری با گروه شاهد داشته و پوشش نسبتاً مناسبی از نظر مهار رشد قارچ‌های آبی فراهم نموده است.
متن کامل [PDF 178 kb]   (2217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1383/8/27 | پذیرش: 1385/9/21 | انتشار: 1385/11/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.