جلد 5 - Supplement 2 diabetes                   سال 5 - Supplement 2 diabetes صفحات 22-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، morshedi_a@yahoo.com
2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
3- گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
چکیده:   (8857 مشاهده)

مقدمه: بیماری دیابت شیرین بیماری مزمن با شیوع نسبتاً بالا در سراسر جهان می‌باشد. علی‌رغم در دسترس بودن داروهای صناعی مختلف، بسیاری از بیماران در جستجوی داروهای گیاهی برای تخفیف علایم این بیماری هستند. چای کامبوچا شربتی است که در اثر تخمیر در محلول چای سیاه حاوی شکر به دست می‌آید. این شربت توسط بسیاری از بیماران دیابتی مصرف می‌شود، اما اثرات آن تاکنون مورد ارزیابی علمی قرار نگرفته است.

هدف: در این بررسی اثرات مصرف مزمن چای کامبوچا و چای سیاه بر کاهش وزن در موش صحرایی دیابتی مورد مطالعه قرار گرفت.

روش بررسی: تعداد 42 سرموش از نژاد Wistar که به وسیله تزریق داخل صفاقی 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین دیابتی شده بودند (قند خون بالاتر از 300 میلی‌گرم در دسی‌لیتر) به طور تصادفی به 6 گروه 7 تایی تقسیم شدند. حیوانات گروه اول (کنترل) دسترسی آزادانه به آب و غذا داشتند. گروه دوم (شاهد) به جای آب محلول چای سیاه را نوشیدند. چهار گروه باقی‌مانده (آزمون) غلظت‌های مختلف چای کامبوچا را در طی 15 روز مصرف کردند. تمام حیوانات را قبل از القای دیابت و در روزهای 1، 3، 7 و 15 وزن شدند. اطلاعات به دست آمده به روش T-test و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.

نتایج: نتایج نشان می‌دهد که در همه گروه‌ها کاهش وزن معنی‌داری پس از القای دیابت دیده شد که در گروه کنترل این کاهش وزن با شتاب ادامه داشت (05/0 p< ). در حالی که در گروه شاهد و گروه‌های آزمون در طی 15 روز افزایش وزن دیده شد، به طوری‌که در پایان آزمایش در گروه شاهد و گروه‌های آزمون اختلاف معنی‌داری در وزن حیوانات نسبت به وزن اولیه (قبل از دیابتی شدن) وجود نداشت (05/0 p> ). همچنین تفاوت معنی‌داری بین وزن نهایی حیوانات گروه‌های آزمون و گروه شاهد مشاهده نشد (05/0 p> ).

نتیجه‌گیری: در مجموع نتایج نشان می‌دهد که چای سیاه و چای کامبوچا هر دو از کاهش وزن حیوانات که یک علامت تشخیصی بیماری دیابت است جلوگیری می‌کنند که اثر چای کامبوچا نیز ممکن است ناشی از مواد موجود در چای سیاه باشد.
واژه‌های کلیدی: چای کامبوچا، چای سیاه، دیابت، کاهش وزن
متن کامل [PDF 132 kb]   (2591 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1384/5/9 | پذیرش: 1384/9/16 | انتشار: 1384/11/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.