سال 6، شماره 23 - ( 6-1386 )                   سال 6 شماره 23 صفحات 79-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- پژوهشگر، گروه فارماکوگنوزی، جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی ، parviz2a@yahoo.com
2- استاد، گروه فارماکوگنوزی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
3- دانشجوی دکترا، گروه شیمی، جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی
چکیده:   (5687 مشاهده)
مقدمه: کدو یکی از گیاهان دارویی معروف دنیا با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده کوکوربیتاسه است که دانه‌های آن به عنوان ضدکرم و مدر مصرف سنتی داشته و دارد. از دانه‌های این گیاه برای درمان علامتی هیپرتروفی خوش‌خیم پروستات استفاده می‌شودکه اثر آن‌را مربوط به استروییدهای دانه آن دانسته‌اند. هدف: این پژوهش به منظور شناسایی و تعیین مقدار استرول‌های گیاه کاشته شده در ایران و مقایسه آن با نمونه تجاری روغن (از کشور مجارستان) انجام شد. روش بررسی: روغن دانه‌ها با اسباب سوکسله و با متیلن کلراید استخراج گردید. کپسول نرم روغن کدو با نام تجاری پپونن از کشور مجارستان تهیه شد. عمل مشتق‌سازی استرول‌های استاندارد و روغن‌های گیاهی مذکور با استفاده از هگزا متیل دی سیلازان (HMDS) و تری متیل کلروسیلان TMCS)) انجام شد و نمونه‌هایی از هر یک به GC/MS تزریق گردید. نتایج و بحث: نتیجه به دست آمده از آنالیز روغن دانه کدوی نمونه مجاری، سه استرول کامپسترول، استیگماسترول و آوانسترول را نشان می‌دهد. آنالیز کمی این سه ماده در مقایسه با نمونه‌های استاندارد به ترتیب 82/0، 78/0 و 84/0 میلی‌گرم استرول در گرم روغن محاسبه شدند. نتایج به دست آمده در مورد روغن تخم کدوی نمونه ایرانی تقریباً مشابه نمونه مجاری بوده و استیگماسترول و کامپسترول در این نمونه مشاهده گردید (به ترتیب 67/0 و 38/0 میلی‌گرم در گرم روغن)، ولی آوانسترول در این نمونه دیده نشد.
متن کامل [PDF 683 kb]   (2343 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1384/8/14 | پذیرش: 1385/9/29 | انتشار: 1386/6/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.