سال 7، شماره 25 - ( 12-1386 )                   سال 7 شماره 25 صفحات 48-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار، گروه فیزیولوژی و بیوفیزیک و مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی بقیه‌الله (عج) ، h_sahraei@yahoo.com
2- کارشناس ارشد، گروه زیست‌‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
3- مربی، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
4- استادیار، مرکز تحقیقات علوم ‌اعصاب، دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
5- مربی، گروه فیزیولوژی و بیوفیزیک و مرکز تحقیقات آسیب‌های شیمیایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی بقیه‌الله (عج)
6- مربی، گروه فیزیولوژی و بیوفیزیک و مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج)
چکیده:   (6388 مشاهده)
مقدمه: تحقیقات نشان می‌دهند که احتمالاً عصاره زعفران با مورفین تداخل عمل داشته باشد. تاکنون تاثیر زعفران بر اثرات سرخوشی‌آور مورفین در موش ماده بررسی نشده است. هدف: در تحقیق حاضر، اثر عصاره آبی زعفران (<i>Crocus sativus</i> L.)بر کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موش‌های ماده نژاد N-MARI در محدوده وزنی 25 - 20 گرم بررسی شد. روش بررسی: این تحقیق یک بررسی تجربی مداخله‌ای است که بر روی 136 سر موش ماده که به طور مساوی در 17 گروه تقسیم شدند (8 سر در هر گروه) انجام شده است. در یک آزمایش ابتدایی، مقادیر متفاوت مورفین و یا عصاره گیاه به حیوانات تزریق شد تا مشخص شود که آیا مورفین و یا عصاره گیاه توانایی القاء ترجیح مکان شرطی شده را در این دستگاه دارند. در بخش دوم آزمایش‌ها، ابتدا حیوانات مقادیر متفاوت عصاره و پس از 30 دقیقه دوز مؤثر مورفین را دریافت کردند تا اثر عصاره بر کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین بررسی شود. برای بررسی اثر عصاره گیاه بر بیان ترجیح مکان شرطی شده، حیوانات در روزهای آموزش فقط دوز مؤثر مورفین را دریافت کردند و در روز تست 30 دقیقه قبل از شروع آزمایش، مقادیر متفاوت عصاره را دریافت می‌کردند. برای بررسی آماری از آنالیز - واریانس یک‌طرفه استفاده شد. یافته‌ها: آزمایش‌ها نشان داد که تجویز مورفین (mg/kg 1، 10 و 20) باعث افزایش زمان سپری شده در قسمت دریافت مورفین گردید (ترجیح مکان شرطی شده). این افزایش در گروه دریافت‌کننده دوز (mg/kg 10 و 20) مورفین کاملاً معنی‌دار بود. تجویز عصاره با دوز (mg/kg 50) نسبت به گروه سالین باعث بروز ترجیح مکان شرطی شده گردید. تجویز عصاره گیاه مذکور با دوزهای فوق قبل از تجویز مورفین (mg/kg 10) سبب کاهش معنی‌دار زمان سپری شده در قسمت دریافت دارو در دوزهای mg/kg 50 و 100 گردید. هم‌چنین تجویز عصاره به حیواناتی‌که در روزهای القاء شرطی شدن، مورفین با دوز (mg/kg 10) دریافت کرده بودند سبب کاهش بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین گردید که این کاهش در دوز mg/kg 100 عصاره کاملاًً معنی‌دار بود. نتیجه‌گیری: از این آزمایش‌ها استنباط می‌شود که عصاره کلاله گل زعفران سبب تضعیف کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین می‌گردد. هم‌چنین، این عصاره به تنهایی سبب بروز ترجیح مکان شرطی شده در موش‌های ماده می‌شود. این نتایج نشان می‌دهند که عصاره زعفران ممکن است در درمان وابستگی روانی به اوپیوییدها مفید باشد.
متن کامل [PDF 394 kb]   (2293 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1385/11/3 | پذیرش: 1386/6/10 | انتشار: 1387/2/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.