سال 7، شماره 28 - ( 9-1387 )                   سال 7 شماره 28 صفحات 37-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Takavar S, Mohamadi M. Producer,s Factors and Mechanisms of Manna in Iran. J. Med. Plants 2008; 7 (28) :28-37
URL: http://jmp.ir/article-1-403-fa.html
تکاور سهیلا، محمدی محمود. عوامل مولد و ساز و کار تولید شیرابه‌های قندی (مان) در ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1387; 7 (28) :28-37

URL: http://jmp.ir/article-1-403-fa.html


1- کارشناس ارشد بیوتکنولوژی، گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران ، So.takavars@gmail.com
2- عضو هیات علمی موسسه جنگل‌ها و مراتع
چکیده:   (7016 مشاهده)
مان‌ها (شیرابه‌های قندی) به عنوان یکی از محصولات فرعی مراتع و جنگل‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند. تنوع اقلیمی و پوشش غنی فون و فلور در کشور ایران سبب ظهور مان‌هایی منحصر به فرد با فرمولاسیون خاص و مکانیسم تولید پیچیده شده که از قدیم‌الایام مورد توجه حکمایی چون ابن سینا قرار داشته و اثرات متنوع و شفابخش آن‌ها در طب سنتی کاربرد داشته است. مان‌های مهم ایران عبارتند از: گزانگبین که حاصل فعالیت پسیل گز با نام علمی Cyamophila dicora Login. بر روی نوعی گون Boiss & Hausskn. Astragalus adscendens است. ترنجبین حاصل فعالیت حشره‌ای جوربال Poophilus nebulosus Leth. بر روی گیاه خارشتر با نام علمی Alhagi camelorum Fisch. است. گز شهداد حاصل فعالیت نوعی سن با نام علمی Tuponia subaltera Drop. و حشره‌ای جوربال متعلق به جنس Euscelis spp. به صورت دانه‌هایی از روی انشعابات جوان دو گونه گز به نام‌های Tamarix gallica L. و L. T. gemanica است. گز علفی نیز حاصل فعالیت دو گونه شته به نام‌های Del. Thelaxes suberi و Hart. Tuberculoides annulatus در روی برگ گونه‌هایی از بلوط از جمله Quercus brantii Lindi. و Q. infectoria Oliv. است. شکر تیغال، حاصل فعالیت سخت بالپوشانی از جنس Larinus spp. بر روی گونه‌های چندی از جنس Echinops متعلق به خانواده کاسنی به ویژه گونه‌های E. robustus Bunge. و E. persicus Stev. است. شیر خشت، بر اثر فعالیت حشره پوست‌خوار .Scolytus rugolosus Mull به صورت ترشحات شبنم مانند بر پوست درختچه‌هایی از جنس Cotoneaster متعلق به خانواده گل سرخیان با نام علمی Cotoneaster numularia Fisch. و C. numularioides Pojark. به وجود می‌آید. بید خشت یا بید انگبین، از انشعابات جوان گونه‌هایی از جنس بید به نام Salix spp. حاصل از فعالیت شته سیاه بید با نام علمی Gmel. Tuberolachnus salignus به وجود می‌آید. بهره‌برداری اصولی و پایدار از این منابع ارزشمند و در مواردی منحصر به مناطق خاص در ایران، مستلزم شناخت علمی گونه‌های مولد و تعیین مکانیسم تولید آن‌ها است و مقاله حاضر به عوامل و مکانیسم تولید مان‌های ایران می‌پردازد.
واژه‌های کلیدی: ایران، شیرابه‌های شیرین، طب سنتی، مان
متن کامل [PDF 199 kb]   (5907 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گياهان دارویی
دریافت: 1386/5/18 | پذیرش: 1387/1/25 | انتشار: 1387/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb