سال 20، شماره 80 - ( 9-1400 )                   سال 20 شماره 80 صفحات 46-34 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه شیمی، شعبه ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی، جهاد دانشگاهی، کرج، ایران ، tajabadi@imp.ac.ir
چکیده:   (2348 مشاهده)
مقدمه: اسطوخودوس (Lavandula angustifolia)، گونه‌ای از خانواده نعناعیان بوده که اسانس آن دارای چندین فعالیت بیولوژیکی است؛ بنابراین در برخی از داروهای گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. فقدان مطالعه‌ای برای شناسایی اسانس اسطوخودوس و وجود شباهت در ویژگی‌های ظاهری آن با اسطوخودوس ایرانی (Nepeta menthoides) باعث سوء استفاده یا تقلب در محصولات آن شده است. هدف: در این مطالعه ترکیب شیمیایی اسانس اسطوخودوس و اسطوخودوس ایرانی مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین سه داروی گیاهی تجاری اسانس اسطوخودوس در بازارهای ایران به عنوان بررسی تقلبات در این حوزه مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: اسانس‌های اسطوخودوس و اسطوخودوس ایرانی و نمونه‌های تجاری به روش تقطیر به دست آمد و ترکیب شیمیایی آنها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن با روش‌های کمومتریک جهت شباهت سنجی و دسته‌بندی با روش آنالیز جزء اصلی (PCA) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که هر سه داروی گیاهی تجاری با ادعای سازنده در مورد استفاده از اسانس اسطوخودوس مطابقت دارد و دو گروه بین نمونه‌ها تشخیص داده شد. نتیجه‌گیری: تجزیه و تحلیل نتایج کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی با روش‌های کمومتریک به عنوان روش مهمی برای ارزیابی اسانس اسطوخودوس و اسطوخودوس ایرانی بر اساس نتایج این مطالعه در نظر گرفته شده است. بنابراین تلفیق روش‌های دستگاهی با روش‌های آماری ابزار دقیق و قدرتمندی را جهت شناسایی و گروه‌بندی گونه‌های مختلف گیاهی و فرآورده‌های آنها ایجاد می‌کند.
متن کامل [PDF 901 kb]   (847 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1400/6/13 | پذیرش: 1400/8/15 | انتشار: 1400/9/10

فهرست منابع
1. Denner SS. Lavandula angustifolia miller: english lavender. Holistic Nursing Practice 2009; 23(1): 57-64. [DOI:10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc]
2. Smigielski K, Raj A, Krosowiak K and Gruska R. Chemical composition of the essential oil of Lavandula angustifolia cultivated in Poland. J. Essential Oil Bearing Plants 2009; 12(3): 338-347. [DOI:10.1080/0972060X.2009.10643729]
3. Nurzyńska-Wierdak R and Zawiślak G. Chemical composition and antioxidant activity of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) aboveground parts. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 2016; 15(5): 225-241.
4. Amin Gh, Bozorgi M, Hossein salari A, Khalaj A, Zolfaghari B, Rahimi R, Soleimani S, Shams Ardakani M, Shirzad M and Taleb T. Ostokhodus. Teb sonati eslam & iran 1398; 10: 89-96 [In Persian].
5. Cong Y, Abulizi P, Zhi L and Wang X. Chemical composition of the essential oil of Lavandula angustifolia from Xinjiang, China. Chemistry of Natural Compounds 2008; 44(6): 810-810. [DOI:10.1007/s10600-009-9210-8]
6. Prusinowska R, Śmigielski K, Stobiecka A and Kunicka-Styczyńska A. Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia)-their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties. Natural Product Res. 2016; 30(4): 386-393. [DOI:10.1080/14786419.2015.1016939]
7. Lis-Balchin M. Lavender: the genus Lavandula. CRC press; 2002. [DOI:10.1201/9780203216521]
8. Kahkeshani N, Hadjiakhoondi A and Khanavi M. Differentiation of Lavandula angustifolia Mill. and Nepeta menthoides Boiss & Buhse using microscopic and phytochemical evaluations. 3rd National Congress on Medicinal Plants. 2014, 341.
9. Sonboli A, Gholipour A, Yousefzadi M and Mojarrad M. Antibacterial activity and composition of the essential oil of Nepeta menthoides from Iran. Natural Product Communications 2009; 4(2): 1934578X0900400224. [DOI:10.1177/1934578X0900400224]
10. Tisserand R and Young R. Essential Oil Safety. 2nd ed., London: Churchill Livingstone; 2014: 187-482. [DOI:10.1016/B978-0-443-06241-4.00013-8]
11. Budzyńska A, Wickowska-Szakiel M, Sadowska B, Kalemba D and RÓŻALSKA B. Antibiofilm activity of selected plant essential oils and their major components. Polish J. Microbiol. 2011; 60(1): 35-40. [DOI:10.33073/pjm-2011-005]
12. Formisano C, Rigano D and Senatore F. Chemical constituents and biological activities of Nepeta species. Chemistry & Biodiversity 2011; 8(10): 1783-1818. [DOI:10.1002/cbdv.201000191]
13. Almasa I, Innocenta E, Machumia F and Kisinzab W. Effect of Geographical location on yield and chemical composition of essential oils from three Eucalyptus species growing in Tanzania. Asian Journal of Traditional Medicines 2019; 14: 1-12.
14. Alzate C and Suykens, JAK. Image Segmentation using a Weighted Kernel PCA Approach to Spectral Clustering. Computational Intelligence in Image and Signal Processing. 2007, CISBN: 1-4244-0707-9: 208 - 213.
15. Chen XW and Huang T. Facial expression recognition: A clustering-based approach, Pattern Recognition Letters 2003; 24: 1295-1302. [DOI:10.1016/S0167-8655(02)00371-9]
16. Elyemni M, Louaste B, Nechad I, Elkamli T, Bouia A, Taleb M, Chaouch M and Eloutassi N. Extraction of essential oils of Rosmarinus officinalis L. by two different methods: Hydrodistillation and microwave assisted hydrodistillation. The Scientific World J. 2019; 2019: 1-6. [DOI:10.1155/2019/3659432]
17. Organization INS. Rose water-Test methods. in 2nd.Revision. 2014.
18. Tajabadi F, Khalighi-Sigaroodi F and Rezazadeh S. Improving gas chromatography-mass spectrometry analysis of essential oils by multivariate curve resolution: full identification of co‑eluting compounds of Dracocephalum moldavica L. Chromatographia 2017; 80: 1069-1077. [DOI:10.1007/s10337-017-3322-2]
19. Silva AFS, Martins LC, Moraes LMB, Gonçalves IC, de Godoy BBR, Erasmus SW, Ruth SV and Rocha FRP. Can Minerals Be Used as a Tool to Classify Cinnamon Samples? Proceedings 2021; 70: 22-28. [DOI:10.3390/foods_2020-07652]
20. Adams RP. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectrometry. Vol. 456. Allured publishing corporation Carol Stream, IL; 2007.
21. Combes C and Azema J. Clustering using principal component analysis: Application of elderly people autonomy-disability. Decision Support Systems 2013; 55(2): 578-586. [DOI:10.1016/j.dss.2012.10.016]
22. Dubnicka M, Cromwell B and Levine M. Investigation of the Adulteration of Essential Oils by GC-MS. Current Analytical Chemistry. 2020; 16(8): 965-969. [DOI:10.2174/1573411015666191127093710]
23. Hassiotis CN, Lazari DM and Vlachonasios KE. The effects of habitat type and diurnal harvest on essential oil yield and composition of Lavandula angustifolia Mill. Fresenius Environmental Bulletin 2010; 19(8): 1491-1498.
24. Lakušic B, Lakušic D, Ristic M, Marčetic M and Slavkovska V. Seasonal variations in the composition of the essential oils of Lavandula angustifolia (Lamiacae). Natural Product Communications 2014; 9(6): 859-862. [DOI:10.1177/1934578X1400900635]
25. Prusinowska R and Śmigielski K. Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review. Herba Polonica 2014; 60(2): 2014; 56-66. [DOI:10.2478/hepo-2014-0010]
26. Salehi B, Valussi M, Jugran AK, Martorell M, Ramírez-Alarcón K, Stojanović-Radić ZZ, Antolak H, Kręgiel D, Mileski KS and Sharifi-Rad M. Nepeta species: From farm to food applications and phytotherapy. Trends in Food Science & Technol. 2018; 80: 104-122. [DOI:10.1016/j.tifs.2018.07.030]
27. Kahkeshani N, Hadjiakhoondi A, Navidpour L, Akbarzadeh T, Safavi M, Karimpour-Razkenari E and Khanavi M. Chemodiversity of Nepeta menthoides Boiss. & Bohse. essential oil from Iran and antimicrobial, acetylcholinesterase inhibitory and cytotoxic properties of 1, 8- cineole chemotype. Natural Product Res. 2018; 32(22): 2745-2748. [DOI:10.1080/14786419.2017.1378202]
28. Sałata A, Buczkowska H and Nurzy'nska-Wierdak R. Yield, Essential Oil Content, and Quality Performance of Lavandula angustifolia Leaves, as A_ected by Supplementary Irrigation and Drying Methods. Agriculture 2020; 10(12): 590-602. [DOI:10.3390/agriculture10120590]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.