سال 18، شماره 70 - ( 3-1398 )                   سال 18 شماره 70 صفحات 72-59 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hadian J, Kohzadi B, Asadi M, Shafie Zargar A, Ghorbanpour M. Evaluation of Growth, Yield Characteristics and Oil Components of Two Chia (Salvia hispanica L.) Varieties in Different Planting Dates. J. Med. Plants 2019; 18 (70) :59-72
URL: http://jmp.ir/article-1-2562-fa.html
هادیان جواد، کهزادی باقر، اسدی مژده، شفیعی زرگر علیرضا، قربانپور منصور. بررسی مولفه‌های رشد، عملکرد و ترکیبات اسید چرب دو واریته گیاه فراسودمند چیا (Salvia hispanica L.) در زمان‌های مختلف کاشت. فصلنامه گياهان دارویی. 1398; 18 (70) :59-72

URL: http://jmp.ir/article-1-2562-fa.html


1- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، J_hadian@sbu.ac.ir
2- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد، دزفول، ایران
3- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (5031 مشاهده)
مقدمه: چیا (Salvia hispanica) گیاهی علفی و یک‌ساله از خانواده نعناعیان است. دانه‌های چیا منبع غنی اسیدهای چرب امگا 3 (α_ لینولنیک اسید)، پروتئین، فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی می‌باشند.
هدف: تعیین الگوی رشد و نمو و عملکرد بذر و کیفیت روغن دانه دو واریته چیا تحت تأثیر زمان‌های مختلف کشت.
روش بررسی: به منظور بررسی امکان تولید چیا در ایران، آزمایشی مزرعه‌ای در مرکز تحقیقات صفی‌آباد دزفول به ‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل دو واریته سیاه و سفید چیا و چهار زمان مختلف کشت (از نیمه آبان تا نیمه دی ماه) بودند.
نتایج: صفات رویشی و زایشی هر دو واریته چیا به طور معنی‌داری تحت تأثیر زمانهای کشت قرار گرفتند. بهترین عملکرد دانه هر دو واریته چیا در زمان کشت اول (15 آبان ماه) به دست آمد. واریته سیاه عملکرد بهتری به لحاظ تولید دانه (76/68 گرم در مترمربع) و درصد روغن (6/36 درصد) نسبت به واریته سفید داشت. آلفالینولنیک اسید در هر دو واریته سیاه و سفید چیا به ترتیب در حدود 54 و 61 درصد بود.
نتیجه‌گیری: هر دو واریته چیا در شرایط اقلیمی دزفول سازگاری مناسبی نشان دادند و با کشت در آبان‎ماه با دریافت روزهای کوتاه کافی، بذر تولید نمودند. از آنجایی که درصد و کیفیت مطلوب روغن در هر دو واریته چیا مشاهده شد، با بهینه‌سازی سایر عوامل تولید می‌توان به عملکرد اقتصادی مطلوب دست یافت.
متن کامل [PDF 1197 kb]   (1795 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: كشاورزی و اتنوبوتانی
دریافت: 1396/8/21 | پذیرش: 1397/2/8 | انتشار: 1398/3/5

فهرست منابع
1. Di Sapio O, Bueno M, Busilacchi H, Quiroga M and Severin C. Caracterización morfoanatómica de hoja, tallo, fruto y semilla de Salvia hispanica L. (Lamiaceae). Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas 2012; 11 (3).
2. Cahill JP. Ethnobotany of chia, Salvia hispanica L. (Lamiaceae). Economic Botany 2003 Nov; 57 (4): 604-18. [DOI:10.1663/0013-0001(2003)057[0604:EOCSHL]2.0.CO;2]
3. Ayerza R and Coates W. Chia: rediscovering a forgotten crop of the Aztecs. University of Arizona Press, 2005 January; (pp. 63-72).
4. USDA, National Nutrient Database for Standard Reference (http://plants. Usda. Gov, May 2004). Nutrient Data Laboratory Home Page, Ed. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, 2004.
5. Taga MS, Miller EE and Pratt DE. Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society 1984 May 1; 61 (5): 928-31. [DOI:10.1007/BF02542169]
6. Ciftci ON, Przybylski R and Rudzińska M. Lipid components of flax, perilla, and chia seeds. European J. Lipid Science and Technol. 2012 Jul 1; 114 (7): 794-800. [DOI:10.1002/ejlt.201100207]
7. Alonso-Calderón A, Chávez-Bravo E, Rivera A, Montalvo-Paquini C, Arroyo-Tapia R, Monterrosas-Santamaria M, Jiménez-Salgado T and Tapia-Hernández A. Characterization of black chia seed (Salvia hispanica L) and oil and quantification of β-sitosterol. International Research Journal of Biological Sciences 2013; 2 (1): 70-2.
8. Coates W. Production potential of chia in northwestern Argentina. Industrial Crops and Products 1996 Sep 1; 5 (3): 229-33. [DOI:10.1016/0926-6690(96)89454-4]
9. Yeboah S, Owusu Danquah E, Lamptey JN, Mochiah MB, Lamptey S, Oteng-Darko P, Adama I, Appiah-Kubi Z and Agyeman K. Influence of planting methods and density on performance of chia (Salvia hispanica) and its suitability as an oilseed plant. J. Agric. Sci. 2014; 2 (4): 14-26. [DOI:10.12735/as.v2i4p14]
10. Salamon I. Effect of the internal and external factors on yield and qualitative-quantitative characteristics of chamomile essential oil. International Symposium on Chamomile Research, Development and Production 749 2006 Jun 7 (pp. 45-65). [DOI:10.17660/ActaHortic.2007.749.3]
11. Ayerza R. Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) from five northwestern locations in Argentina. Journal of the American Oil Chemists' Society 1995 Sep 1; 72 (9): 1079-81. [DOI:10.1007/BF02660727]
12. Ayerza R. Effects of seed color and growing locations on fatty acid content and composition of two chia (Salvia hispanica L.) genotypes. Journal of the American Oil Chemists' Society 2010 Oct 1; 87 (10): 1161-5. [DOI:10.1007/s11746-010-1597-7]
13. Ayerza R and Coates W. Chia seeds: new source of omega-3 fatty acids, natural antioxidants, and dietetic fiber. Southwest Center for Natural Products Research and Commercialization, Office of Arid Lands Studies, Tucson, Arizona, USA. 2001; 81 (6): 826-837. [DOI:10.1093/ps/81.6.826]
14. Johnson B.L., Mackay K.R., Schneiter A.A., Hanson B.K. and Schatz B.G. Influence of planting date on canola and Crambe production. Agron. J. 1995; 8: 594-599. [DOI:10.2134/jpa1995.0594]
15. Omid Beigi R. Production and Processing of Medicinal Plants, Full text in full review, First Edition, Publication to Publishing, Tehran. 2005. 283 p.
16. Akbarnia A, Khosravifard M and Sharifi ashor abadi A. Comparison of autumn and spring Cultivation of Fennel, Ajwain, Aniseed and black cumin in Faryab and Rainfed conditions. J. Medicinal and Aromatic Plants 2007; 21 (3): 319-334. (in Persian)
17. Shams K, Pazoki A and Kebriaei S. The effect of planting date and plant density on yield and yield components of safflower (Carthamus tinctorius L.) under dry-land conditions Kermanshah. Iranian Journal of Agriculture and Plant Breeding 2008; 4 (2): 23-35. (In Persian)
18. Kamkar B, Abadian H, Latifi N and Bagheri M. The effect of late sowing date and plant density on quantitative and qualitative characteristics of Brassica napus (RGS-003) in Gorgan J. Agri. Sci. Nat. Res. 2008; 15 (5): 78-87.
19. Ayerza RH and Coates W. Some quality components of four chia (Salvia hispanica L.) genotypes grown under tropical coastal desert ecosystem conditions. Asian Journal of Plant Sciences 2009; 8 (4): 301. [DOI:10.3923/ajps.2009.301.307]
20. Scheer JF. The Magic of Chia: Revival of an Ancient Wonder Food. Frog Books, 2001; 192 p.
21. Lepage G and Roy CC. Improved recovery of fatty acid through direct transesterification without prior extraction or purification. Journal of Lipid Res. 1984 Dec 1; 25 (12): 1391-6.
22. Ralph J and Hatfield RD. Pyrolysis-GC-MS characterization of forage materials. Journal of Agricultural and Food Chem. 1991 Aug; 39 (8): 1426-37. [DOI:10.1021/jf00008a014]
23. Mirzae M, Dashti S, Absalan M, Siadat A and Fathi G. Effect of sowing date on yield, yield components and oil content of different rapeseed varieties in Dehloran region. Eletronic Journal of Crop Production. 2010; 3 (2): 159-176.
24. Huang S, Ashley DA and Boerma HR. Light intensity, row spacing, and photoperiod effects on expression of brachytic stem in soybean. Crop Science 1993; 33 (1): 29-37. [DOI:10.2135/cropsci1993.0011183X003300010003x]
25. Karim MM, Ashrafuzzaman M and Hossain MA. Effect of planting time on the growth and yield of chia (Salvia hispanica L.). Asian Journal of Medical and Biological Res. 2016 Feb 23; 1 (3): 502-7. [DOI:10.3329/ajmbr.v1i3.26469]
26. Safari M, Aghaalikhani M and Sanavy SM. Effect of sowing date on phenology and morphological traits of three grain sorghum (Sorghum bicolor L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sci. 2010; 12 (4): 452- 466.
27. Tsedeke A. Effect of Seeding Date and plant density on yield components and yied common Bean in South Central Ethiopia. Crop Science Society of Ethiopia Addis Ababa Csse 1995; P. 41-47.
28. Turner J. Flaxseed plant population relative to cultivar and fertility. Food Nutrients Res. 2001; 44: 195-246.
29. Demark M. Sixty years of Canadian flaxseed quality surveys at the Grain Research Laboratory. In: Proceedings of the 55th Flax Institute of the United States. 1999, pp: 192-200.
30. Gasic O, Lukic V and Adamovic D. The Influence of Sowing and Harvest Time on the Essential Oils of Chamomilla recutita (L.) Rausch. Journal of Essential Oil Res. 1991 Sep 1; 3 (5): 295-302. [DOI:10.1080/10412905.1991.9697947]
31. Whitfield DM. Effects of temperature and ageing on CO 2 exchange of pods of oilseed rape (Brassica napus). Field Crops Res. 1992 Feb 29; 28 (4): 271-80. [DOI:10.1016/0378-4290(92)90013-Y]
32. Shirani Rad A, Jabbari H and Dehshiri A. Evaluation of Spring Rapeseed Cultivars Response to Spring And Autumn Planting Seasons. Iranian J. Field Crops Res. 2013; 11 (3): 493 - 505.
33. Kimber DS and McGregor DI. Brassica oilseeds: production and utilization. Cab international, 1995; 416 p.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb