سال 10، شماره 38 - ( 3-1390 )                   سال 10 شماره 38 صفحات 155-148 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی ، mojtabaabdolmalki@gmail.com
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی
3- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی
چکیده:   (8448 مشاهده)
 مقدمه: عصاره برخی از گیاهان به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص دارای خواص ضد‌قارچی می‌باشند. هدف: این مطالعه، با هدف بررسی اثر ضد‌قارچی عصاره اندام‌های مختلف گیاهان بابونه، اکالیپتوس، فرفیون، مارچوبه و گلرنگ وحشی علیه چهار گونه‎ی بیماری‌زای گیاهی شامل Rhizoctonia solani،Fusarium oxysporum ،Phytophthora dershleri و sorkiniana Bipolaris به اجرا در آمد.
روش بررسی: عصارهگیری با استفاده از سه حلال مختلف شامل آب مقطر، متانول و اتانول صورت گرفته و اثر بازدارندگی بر اساس روش دیسک کاغذی با استفاده از مقدار 5 میلی‌گرم عصاره خام بر دیسک کاغذی ارزیابی شد.
نتایج: عصارهها‎ی متانولی گلرنگ وحشی در مرحله بذردهی و برگ اکالیپتوس، بیشترین تأثیر بازدارنده را بر رشد B. sorkiniana قارچ نشان دادند. در مورد گونه P. drechsleri بیشترین تأثیر بازدارنده مربوط به عصاره آبی اندام هوایی و ریشه گلرنگ وحشی در مرحله بذردهی و عصاره آبی گل بابونه بود. عصاره متانولی برگ اکالیپتوس و عصاره اتانولی گلرنگ در مرحله بذردهی نیز بیشترین تأثیر بازدارنده را بر رشد میسیلیومی F. oxsysporum نشان دادند. در مورد قارچ  R. solaniنیز بیشترین اثر مربوط به عصاره اتانولی گلرنگ وحشی بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه بیانگر طیف وسیع بازدارندگی عصاره گلرنگ وحشی، اکالیپتوس و بابونه علیه قارچهای بیماری‌زای گیاهی است. جالب توجه اینکه کلیه عصاره‌های به دست آمده از گلرنگ در مرحله 10 - 12 برگی فاقد خاصیت بازدارندگی بودند.

 
متن کامل [PDF 172 kb]   (3485 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: كشاورزی و اتنوبوتانی
دریافت: 1387/8/29 | پذیرش: 1388/11/12 | انتشار: 1390/3/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.