سال 17، شماره 68 - ( 9-1397 )                   سال 17 شماره 68 صفحات 98-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
2- گروه گیاهان داوریی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران ، m-ghorbanpour@araku.ac.ir
3- پژوهشکده گیاهان دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه گیاهان داوریی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (1473 مشاهده)
مقدمه: محرک‌های زیستی و غیرزیستی از طریق تأثیر بر برخی مکانیسم‌های درون گیاه باعث تولید متابولیت‌های ثانویه و تغییر در صفات فیزیولوژیکی گیاه می‌شوند.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی اثر غلظت‌های مختلف نانو کربن کروی و اسید سالیسلیک بر تغییرات فیزیولوژیکی و محتوای پارتنولید دو رقم بابونه کبیر انجام گرفت.
روش بررسی: این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. فاکتور اول دو رقم بابونه کبیر (T. parthenium Linn. cv. Jelitto و T. parthenium Linn. cv. Pharmasaat)، فاکتور دوم محلول‌پاشی با نانو کربن کروی در 5 سطح (0، 125، 250، 500 و 1000 میلی‌گرم بر لیتر) و فاکتور سوم محلول پاشی با اسید سالیسلیک در دو سطح (0 و 2/0 میلی‌مولار) بود.
نتایج: نتایج نشان داد که رقم، غلظت‌های مختلف نانو کربن کروی، غلظت‌های اسید سالیسلیک و اثر متقابل آنها تأثیر معنی‌داری بر برخی صفات مورد مطالعه داشتند. به طوری‌ که دو رقم در میزان کلروفیل a و b و میزان پارتنولید، از نظر آماری در سطح 1% اختلاف معنی‌داری داشتند. همچنین، اثر غلظت‌های نانو کربن کروی و اسید سالیسلیک در میزان پارتنولید عصاره معنی‌دار شد (0/01P <). لیکن، بیشترین میزان پارتنولید مربوط به رقم فارماست (Pharmasaat) و غلظت 500 میلی‌گرم بر لیتر بدون اسید سالیسلیک به میزان 32/290 میکروگرم بر 0/1 گرم ماده خشک بود.
نتیجه‌گیری: محلول‌پاشی غلظت 500 میلی‌گرم بر لیتر نانو کربن کروی و 0/2 میلی‌مولار اسید سالیسلیک سبب بهبود صفات فیزیولوژیکی و فیتوشیمایی هر دو رقم بابونه کبیر شد.
متن کامل [PDF 793 kb]   (848 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: كشاورزی و اتنوبوتانی
دریافت: 1396/7/7 | پذیرش: 1396/9/22 | انتشار: 1397/7/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.