Yadegar A, Sattari M, Bigdeli M, Bakhtiari F. Evaluation and Comparison of Antibacterial Effects of Alcoholic Extracts of
Zataria multiflora Boiss Leaves, Flowers and Root on Methicillin-Resistant
Staphylococcus aureus. J. Med. Plants 2010; 9 (33) :58-65
URL:
http://jmp.ir/article-1-312-fa.html
یادگار عباس، ستاری مرتضی، بیگدلی محسن، بختیاری فرشته. بررسی و مقایسه اثرات ضدباکتریایی عصاره الکلی برگ، گل و ریشه آویشن شیرازی بر روی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 9 (33) :58-65
URL: http://jmp.ir/article-1-312-fa.html
1- گروه باکتریشناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
2- گروه باکتریشناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس ، Sattarim@modares.ac.ir
3- سازمان تحقیقات و پژوهش جهاد کشاورزی
4- دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، قلهک
چکیده: (7653 مشاهده)
مقدمه: به دلیل مقاومت روزافزون باکتریهای بیماریزا به آنتیبیوتیکهای رایج و نسل جدید محققین در پی یافتن عوامل ضدمیکروبی با منشای گیاهی به عنوان داروهای جایگزین میباشند. آویشن شیرازی جزء خانواده نعناییان و دارای خواص ضدمیکروبی میباشد. هدف: این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه اثرات بازدارندگی عصارههای الکلی برگ، گل و ریشه گیاه آویشن شیرازی بر روی رشد استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) انجام شد. روش بررسی: برگهای جوان، گل و ریشه گیاه پس از خشک شدن به طور جداگانه به میزان 50 گرم به ارلنهای حاوی 250 میلیلیتر هیدرواتانول 85 درجه و آب مقطر اضافه شد. سپس عصارهها به روش تقطیر در خلاء استخراج شدند. خواص ضدباکتریایی عصارهها ابتدا به روش رقتسازی در لوله تعیین و سپس وزن خشک عصارهها در هر میلیلیتر محاسبه و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی آنها به دست آمد. به منظور شناسایی مواد موثره ضدباکتریایی عصارههای الکلی از روش کروماتوگرافی لایه نازک استفاده شد. نتایج: غلظتهای 031/3 و 062/6 mg/ml عصاره الکلی برگها، غلظتهای 687/5 و 375/11 mg/ml عصاره الکلی گل و غلظتهای 437/5 و 875/10 mg/ml عصاره الکلی ریشه آویشن به ترتیب قادر به مهار و کشتن هر سه سویه استاندارد و بالینی بودند و از این لحاظ تفاوتی ما بین سویهها مشاهده نشد. آنالیز کروماتوگرامها در روش TLC نشان داد که تیمول و کارواکرول جزء ترکیبات اصلی گیاه آویشن شیرازی میباشند. نتیجهگیری: اگر چه کاربرد بالینی عصارهها و اسانسهای گیاهی به دلیل عوارض جانبی کمتر نسبت به عوامل درمانی رایج، با ارزش به نظر میرسد، اما جهت کاربرد بالینی عصارههای الکلی آویشن شیرازی باید تحقیقات بیشتری در زمینه مکانیسم عمل ترکیبات موثر این گیاه بر روی عوامل میکروبی انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1387/3/20 | پذیرش: 1388/5/9 | انتشار: 1388/12/25