en
jalali
1384
12
1
gregorian
2006
3
1
5
17
online
1
fulltext
fa
مروری بر گیاهان دارویی مورد استفاده در بیماری دیابت
Review of anti-diabetic medicinal plant used in traditional medicine
دیابت از جمله بیماریهای مزمن است که به دلیل کمبود یا کاهش عملکرد انسولین موجب افزایش میزان قند خون و اختلالات متابولیسمی بدن میشود. مشاهدات اپیدمیولوژی گواه آن است که با تغییر فرهنگ مصرف رژیم غذایی و روش زندگی از سنتی به صنعتی میزان شیوع بیماری دیابت افزایش یافته است. رعایت رژیم غذایی و درمانهای جایگزین علاوه بر کاهش هزینه درمان در بسیاری از موارد موجب پیشگیری و بهبودی دیابت نوع دوم و در بعضی موارد بهبودی رضایتبخش برای بیماران دیابتی نوع اول میشود. هم اکنون داروهای متعددی جهت کاهش میزان قند خون بالا ارایه شده است ولی به دلیل عدم بهبودی کامل این بیماری با مصرف داروهای موجود، تمایل به استفاده از درمانهای جایگزین و سنتی افزایش یافته است. در این میان نقش گیاهان دارویی با خواص کاهشدهنده قند خون در درمان بیماران دیابتی را نمیتوان نادیده گرفت. مصرف گیاهان دارویی توسط بیماران دیابتی حتی در کشورهای غربی به طور گستردهای عمومیت یافته است. مصرف گیاهان دارویی به خصوص زمانی که درمانهای رایج قادر به کنترل بیماری نیستند و بیمار نیاز به تجویز انسولین دارد چشمگیر میباشد. با توجه به مخالفت اکثر پزشکان با مصرف گیاهان دارویی، بیماران بدون اطلاع پزشک معالج آن را مصرف مینمائید، که منجر به تداخلات دارویی و همچنین عدم تسلط پزشک در کنترل قند خون بیمار میشود. در این بازنگری نقش گیاهان دارویی از جمله پیاز، سیر، خیار تلخ، گیمنما سیلوستر، شنبلیله، علف شور یا سلمکی بوتهای، سیاه گیله، ژینکو بیلوبا، خارمریم، هندوانه ابوجهل، عدسالملک، چای سبز و نیز تعدادی از فلاونوییدها در بهبودی بیماری دیابت بررسی میشود.
Diabetes is a type of body metabolic derangement that leads to high blood sugar level following low action or lack of insulin. Several type of antidiabetic drugs are used for treatment of high blood sugar level. But due to lack of effective treatment, dietary modification and other alternative intervention is fundamental to successful treatment of diabetes whether it is type I or II. Epidemiological evidence indicates strong correlation between the processed food diet habits and incidence of diabetes. However the reestablishing a traditional diet and lifestyle as well as alternative treatment of diabetes may reduce the incidence and late complication of type II diabetes. Herbal preparation are used by diabetic patients in all societies even in industrialized countries especially among unsuccessfully treated patients and those who are candidate for insulin therapy. As most of the physicians advice their patients not to use herbal medicine, the diabetic patients will use it without knowledge of their physicians. This type of herbal therapy may lead to drug interaction or false and unstable blood glucose level monitoring. The present review covers advance knowledge of herbal medicine including: Allium cepa L., Allium sativum L. Mamordica charantia L., Gymnema sylvestre L., Trigonella foenum graecum L., Atriplex halimus L., Vaccinium myrtillus L., Ginkgo biloba L., Silybum marianum L. Gaertn., Citrullus colocynthis (L.) Schrad, Securigera securidaca L. Camellia sinensis L. and some flavanoids in the management of diabetes.
Diabetes, Traditional medicine, Medicinal plant
دیابت, گیاهان دارویی, طب سنتی
1
8
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-90-7&slc_lang=en&sid=1
2004/11/27
1383/9/7
2005/05/21
1384/2/31
H
Fallah Huseini
Department of Pharmacology, Institute of Medicinal Plants
حسن
فلاححسینی
huseini_fallah@yahoo.com
00319475328460039260
00319475328460039260
Yes
گروه فارماکولوژی و طب کاربردی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
H
Fakhrzadeh
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences
حسین
فخرزاده
00319475328460039261
00319475328460039261
No
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
B
Larijani
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences
باقر
لاریجانی
00319475328460039262
00319475328460039262
No
گروه بیماریهای داخلی، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
AH
Shikh Samani
Biochemistry, Ministry of health and Medical education
امیرهوشنگ
شیخسامانی
00319475328460039263
00319475328460039263
No
گروه بیماریهای داخلی، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
fa
اثر تجویز خوراکی عصاره تتراکلریدکربنی بذر شنبلیله بر میزان گلیکوژن کبدی در موش صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین
Effect of the carbon tetrachloride extract of Trigonella foenum graecum seeds on the glycogen content of liver in diabetic rats
مقدمه: دیابت یک اختلال شایع اندوکرین است. اگرچه مرسومترین درمان آن مخصوصاً در نوع I تجویز انسولین میباشد اما رویکرد تغذیهای به درمان آن در کشورهای در حال توسعه دارای مزایای زیادی است. از بین تعداد زیادی گیاه که گفته شده دارای خاصیت ضددیابت هستند، شنبلیله یکی از ایمنترین و کارآمدترین آنها است. اثر عصاره تتراکلریدکربنی این گیاه بر میزان گلیکوژن کبدی هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره تتراکلریدکربنی شنبلیله بر میزان گلیکوژن کبدی و مقایسه آن با اثر انسولین است.
روش بررسی: برای انجام اینکار از سه گروه موش صحرایی استفاده شد. تعداد هر گروه 10 عدد بود. موشها ابتدا با استرپتوزوسین دیابتی شدند. یک گروه به عنوان کنترل و در گروه دیگر انسولین NPH به مدت سه روز تجویز شد. گروه سوم نیز عصاره تتراکلریدکربنی شنبلیله به مدت سه روز دریافت کرد. میزان قند خون قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. میزان مصرف آب روزانه و میزان گلیکوژن کبدی بعد از اتمام مداخله در سه گروه سنجیده و با هم مقایسه شد.
نتایج: نتایج نشان داد که عصاره شنبلیله همانند انسولین سبب کاهش معنیدار میزان قند خون و مصــرف آب روزانــه (05/0 p<) و افزایش معنیدار میــزان گلیکــوژن کبدی در مقایسه با گروه درمان نشده گردیده است (05/0 p<).
نتیجهگیری: در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه تاییدی بر استفاده سنتی از شنبلیله در درمان دیابت است.
Background & Aims: Diabetes is a common endocrine disorder. Although the most common conventional treatment for diabetes is insulin, the diet therapy approach has many advantages in developing countries. Among many herbs, reported to possess antidiabetic activity, Trigonella foenum graecum (fenugreek) is one of the best in terms of efficiency and safety. The effect of carbon tetrachloride extract of fenugreek on liver glycogen has not been investigated until now. This study was designed to investigate the effect of carbon tetrachloride fenugreek in extract comparison with insulin on liver glycogen.
Materials and Methods: For this purpose we used 3 groups of rats, each containing 10 animals. Stereptozotocin was administered to induce diabetes. One group served as control group, receiving no treatment; in the 2nd group, NPH insulin was administered on 3 consecutive days. For the third group, carbon tetrachloride extract of fenugreek was administered orally for 3 days. Blood glucose was measured before and after intervention. Daily water intake and liver glycogen were assayed at the end of treatment.
Results: The results showed that fenugreek extract, like insulin, caused a significant decrease in blood glucose and daily water intake (P<0.05). A significant increase in liver glycogen, compared with the untreated group, was seen in the insulin and extract treated groups (P<0.05).
Conclusion: In conclusion, the results of this study confirm the benefits of the traditional use of fenugreek for diabetes treatment.
<i>Trigonella foenum graecum</i> seeds, Diabetes, Glycogen, Carbon tetrachloride extract, Rat
شنبلیله, دیابت, عصاره تتراکلریدکربنی, گلیکوژن, موش صحرایی
9
16
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-427-1&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/13
1384/1/24
2005/05/212005/06/20
1384/3/30
S
Zahedi-Asl
Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, Tehran
صالح
زاهدیاصل
Zahedi@erc.ac.ir
00319475328460039264
00319475328460039264
Yes
مرکز تحقیقات غدد درونریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اهواز
F
Saharnaz
Ahwaz University of Medical Sciences, Ahwaz
فرحناز
سحرناز
00319475328460039265
00319475328460039265
No
داروساز، محقق
A
Ghassemi
Endocrine Research Center, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, Tehran
اصغر
قاسمی
00319475328460039266
00319475328460039266
No
محقق مرکز تحقیقات غدد درونریز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
B
Zaree
Department of physiology, Ahwaz University of Medical Sciences, Ahwaz
بهزاد
زارع
00319475328460039267
00319475328460039267
No
داروساز، محقق
fa
بررسی اثرات مصرف مزمن چای سیاه و چای کامبوچا بر کاهش وزن در موش صحرایی دیابتی
The chronic effect of Kombucha Tea consumption on weight loss in diabetic rats
مقدمه: بیماری دیابت شیرین بیماری مزمن با شیوع نسبتاً بالا در سراسر جهان میباشد. علیرغم در دسترس بودن داروهای صناعی مختلف، بسیاری از بیماران در جستجوی داروهای گیاهی برای تخفیف علایم این بیماری هستند. چای کامبوچا شربتی است که در اثر تخمیر در محلول چای سیاه حاوی شکر به دست میآید. این شربت توسط بسیاری از بیماران دیابتی مصرف میشود، اما اثرات آن تاکنون مورد ارزیابی علمی قرار نگرفته است.
هدف: در این بررسی اثرات مصرف مزمن چای کامبوچا و چای سیاه بر کاهش وزن در موش صحرایی دیابتی مورد مطالعه قرار گرفت.
روش بررسی: تعداد 42 سرموش از نژاد Wistar که به وسیله تزریق داخل صفاقی 60 میلیگرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین دیابتی شده بودند (قند خون بالاتر از 300 میلیگرم در دسیلیتر) به طور تصادفی به 6 گروه 7 تایی تقسیم شدند. حیوانات گروه اول (کنترل) دسترسی آزادانه به آب و غذا داشتند. گروه دوم (شاهد) به جای آب محلول چای سیاه را نوشیدند. چهار گروه باقیمانده (آزمون) غلظتهای مختلف چای کامبوچا را در طی 15 روز مصرف کردند. تمام حیوانات را قبل از القای دیابت و در روزهای 1، 3، 7 و 15 وزن شدند. اطلاعات به دست آمده به روش T-test و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج: نتایج نشان میدهد که در همه گروهها کاهش وزن معنیداری پس از القای دیابت دیده شد که در گروه کنترل این کاهش وزن با شتاب ادامه داشت (05/0 p< ). در حالی که در گروه شاهد و گروههای آزمون در طی 15 روز افزایش وزن دیده شد، به طوریکه در پایان آزمایش در گروه شاهد و گروههای آزمون اختلاف معنیداری در وزن حیوانات نسبت به وزن اولیه (قبل از دیابتی شدن) وجود نداشت (05/0 p> ). همچنین تفاوت معنیداری بین وزن نهایی حیوانات گروههای آزمون و گروه شاهد مشاهده نشد (05/0 p> ).
نتیجهگیری: در مجموع نتایج نشان میدهد که چای سیاه و چای کامبوچا هر دو از کاهش وزن حیوانات که یک علامت تشخیصی بیماری دیابت است جلوگیری میکنند که اثر چای کامبوچا نیز ممکن است ناشی از مواد موجود در چای سیاه باشد.
Background: Diabetes mellitus (DM) is a chronic disease with a relatively high prevalence in many populations throughout the world. Despite the availability of many synthetic drugs many diabetic patients are seeking herbal medications to relieve the symptoms of the disease. Kombucha tea is a fermented remedy which is produced by cultivation of Kombucha mushroom in sweet black tea solution and is consumed by many diabetic patients, but its efficacy and safety has not been scientifically evaluated.
Materials and Methods: This study was conducted to assess the chronic effect of Kombucha Tea consumption on weight loss in diabetic Rats. 42 male diabetic Wistar rats were divided into six groups. DM was induced by streptozotocin (60 mg/kg). Animals in 1st group (control) had free access to tap water the 2nd group (sham) consumed sweet black tea solution and the remaining 4 groups (test) received different dilutionts of Kombucha tea (25%, 50%, 75% and 100%) for 15 days instead of tap water. Animals in all groups were weighted before DM induction and in days 1, 3, 7 and 15 post DM inductions. The data were analyzed as Mean ± SEM of weights in different days and in different groups by using T-test and one way ANOVA.
Results: Our results showed that all groups had a significant weight loss due to DM induction (p< 0.05) which continued progressively in control group but in the sham and test groups there was a progressive weight gain during the 15 days of remedy consumption, so there was no significant difference between the weight of animals at the end of experiment and their weight before DM induction (p > 0.05). There was also not significant difference between the animal’s weight in sham and test groups at the end of this period (p > 0.05).
Conclusion: In conclusion our findings indicate that both black tea and Kombucha tea prevent weight loss in diabetic rats which may be due to some active agents in black tea itself.
Kombucha tea, Black tea, Diabetes mellitus, Weight loss, Rat
چای کامبوچا, چای سیاه, دیابت, کاهش وزن
17
22
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-428-1&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/31
1384/5/9
2005/05/212005/06/202005/12/7
1384/9/16
Morshedi A
Department of Physiology, Shahid Sadughi Medical University, Yazd
عباس
مرشدی
morshedi_a@yahoo.com
00319475328460039268
00319475328460039268
Yes
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
MH
Dashti
Department of Physiology, Shahid Sadughi Medical University, Yazd
محمدحسین
دشتی
00319475328460039269
00319475328460039269
No
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
A
Rafati
Department of Physiology, Shahid Sadughi Medical University, Yazd
علی
رفعتی
00319475328460039270
00319475328460039270
No
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
MH
Mosaddegh
Department of Pharmacology, Shahid Sadughi Medical University, Yazd
محمدحسین
مصدق
00319475328460039271
00319475328460039271
No
گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
AS
Salami
Department of Physiology, Shahid Sadughi Medical University, Yazd
اشرفالسادات
سلامی
00319475328460039272
00319475328460039272
No
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
fa
بررسی اثرات مزمن عصاره هیدروالکلی برگ گیاه گزنه در بازسازی سلولهای بتا موشهای صحرایی هیپرگلیسمیک ناشی از استرپتوزوتوسین
Chronic effect of the hydroalcholic extract of Urtica dioica leaves in regeneration of β-cells of hyperglycemic STZ rats
مقدمه: گزنه در طب سنتی ایران به عنوان یک داروی کاهنده گلوکز خون معرفی شده است. گزارشهای علمی متناقضی در خصوص اثر کاهنده گلوکز خون توسط گیاه گزنه وجود دارد.
هدف: این مطالعه به منظور تعیین اثرات مزمن عصاره هیدروالکلی برگ گیاه گزنه بر گلوکز و بر روی بازسازی سلولهای بتا پانکراس موشهای صحرایی هیپرگلیسمیک توسط استرپتوزوتوسین انجام شد.
روش بررسی : موشهای صحرایی ویستار به سه گروه دهتایی شاهد، هیپرگلیسمیک و هیپرگلیسمیک با تجویز گزنه مصرف گزنه تقسیم شدند. به حیوانات گروههای درمانی میزان mg/kg 100 عصاره گزنه از طریق داخل صفاقی روزانه به مدت چهار هفته تزریق شد. میزان گلوکز خون در هفته اول، سوم و پنجم با استفاده از گلوکومتر اندازهگیری شد. همچنین با استفاده از بیهوشی، پانکراس موشهای صحراییها تخلیه و با استفاده از متد هیستولوژیک سلولهای بتا جزایر لانگرهانس شمارش گردید.
یافتهها: میانگین میزان گلوکز خون در پایان هفته پنجم در گروه دیابتی در مقایسه با گروه دریافتکننده گزنه به نسبت معنیداری کمتر بود (2/24 ± 8/253 در برابر 1/28 ± 2/356). درصد سلولهای بتا جزایر لانگرهانس گروه شاهد 6/73 درصد، در گروه دیابتی 3/1 درصد و در گروه دیابتی با مصرف گزنه 9/1 درصد بود.
نتیجهگیری: عصاره گزنه در مصرف مزمن فاقد اثرات هیپوگلیسمی و بازسازی کننده سلول های بتا در موش های صحرایی هیپرگلیسمیک شده با استرپتوزوتوسین می باشد.
Background: Urtica dioica has been used in Iranian traditional medicine as a hypoglycemic agent. However there are reports with different results about the hypoglycemic activity of Urtica dioica.
Objective: This study was done to determine the chronic effect of Urtica dioica leaf extract in hyperglycemic Wistar rats.
Methods: 30 Wistar rats were allocated in groups of normal, hyperglycemic and treatment. Hyperglycemia in rats was induced by streptozotocin IP. Animals in treatment group received hydroalcholic extract of Urtica dioica (100 mg/kg/day) for 4 weeks intraperitoneally. The blood glucose was measured by using a Glucometer in 1st, 3rd and 5th weeks. The animals in each group were sacrificed by ether anesthesia and pancreas β - cells in three groups were counted by histological examination.
Results: the Means±SE of blood glucose concentrations in diabetic group was significantly lower than treatment groups (253.8 ± 24.2 versa 356.2 ± 28.1 mg/dl). The percent of β-cells were 73.6%, 1.9% and 1.3% in normal, hyperglycemic and treatment groups, respectively.
Conclusion: This study showed that chronic administration of hydroalcholic extract of Urtica dioica has no hypoglycemic effect and regeneration of β-cells of langerhans in hyperglycemic rats.
Hyperglycemia, <i>Urtica dioica</i>, Beta cells, Diabetic
گزنه, هیپوگلیسمی, دیابت, سلولهای بتا
23
30
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-557-1&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/4
1384/6/13
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/11
1384/8/20
V
Khouri
Department of Pharmacology, Gorgan University of Medical Sciences
وحید
خوری
mjgolalipour@yahoo.com
00319475328460039273
00319475328460039273
Yes
گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
MJ
Gholalipour
Department of Pharmacology, Gorgan University of Medical Sciences
محمدجعفر
گلعلیپور
00319475328460039274
00319475328460039274
No
گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
fa
بررسی اثر میوه هندوانه ابوجهل [Citrullus colocynthis (L.) Schrad.] بر کاهش قند خون در بیماران دیابتی نوع دوم: کارآزمایی بالینی دو سو کور
The clinical investigation of Citrullus colocynthis (L.) Schrad. fruit in treatment of type II diabetic patients a randomized, double-blind, placebo-controlled study
مقدمه: هندوانه ابوجهل توسط بسیاری از عطاریها به بیماران دیابتی جهت کاهش قند خون تجویز میشود ولی اطلاعات علمی بالینی معتبر در مورد اثر ضد دیابتی و سمیت این گیاه وجود ندارد.
هدف: هدف این طرح بررسی اثر ضددیابتی، عوارض جانبی و سمیت هندوانه ابوجهل روی بیماران دیابتی نوع دوم میباشد.
مواد و روشها: دو گروه 25 نفری بیماران دیابتی نوع دوم به شکل تصادفی به مدت 2 ماه تحت درمان با هندوانه ابوجهل و دارونما قرار گرفتند. گروه اول علاوه بر داروهای خوراکی معمول خود، 3 عدد کپسول 100 میلیگرمی هندوانه ابوجهل سه بار در روز همراه با غذا و گروه دوم به طور مشابه کپسول دارونما دریافت کردند. بیماران هر دو گروه از نظر میزان مارکرهای سرولوژیکی از قبیل میزان هموگلوبین گلیکوزیله خون و میزان قند ، کلسترول، LDL ، HDL ، تریگلیسرید، SGOT ، SGPT ، BUN ، ALK و کراتینین خون در حالت ناشتا قبل و درپایا ن مطالعه آزمایش شدند.
نتایج: در گروه هندوانه ابوجهل میانگین میزان HbA1C خون به طور معنیداری از 4/10 درصد به 0/9 درصد کاهش یافت. در گروه دارونما میانگین میزان هموگلوبین گلیکوزیله خون قبل و بعد از درمان تغییر معنیداری نداشت . در گروه هندوانه ابوجهل میانگین میزان قند خون ناشتا قبل از درمان 189 میلی گرم در دسیلیتر بود که بعد از 2 ماه درمان این میزان به طور معنیداری به 174 کاهش یافت . در بیماران گروه دارونما میانگین میزان قند خون ناشتا قبل و بعد از درمان تغییر معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: تجویز مقدار 100 میلیگرم سه بار در روز هندوانه ابوجهل به بیماران دیابتی نوع دوم موجب کاهش میزان HbA1C و قندخون ناشتا در این بیماران شد . تجویز این میزان دوز به مدت 2 ماه به این بیماران ب دون هیچ گونه عوارض جانبی گوارشی، کبدی و کلیوی بود. جهت اطمینان بیشتر آ زمایش این دوز هندوانه ابوجهل بر روی تعداد زیادتری بیمار در مدت طولاتیتر پیشنهاد میشود .
Background and Aims: Citrullus colocynthis (Schrad) fruit is a toxic herbal medicine extensively used by traditional herbalists for the treatment of diabetes in several parts of Iran. Clinical investigation of its efficacy and its toxicity in diabetic patients is of importance.
Materials and Methods: A 2-month randomized double blind clinical trial was conducted in 50 type II diabetic patients in two matched groups. One group (n=25) received 100 mg Citrullus colocynthis capsule 3 times a day plus standard therapy, while the control group (n=25) received placebo plus standard therapy. The patients were visited monthly and glycosylated hemoglobin (HbA1c), fasting blood glucose, total cholesterol, LDL and HDL, triglyceride, SGOT, SGPT, ALK, BUN, serum creatinine levels were determined at the beginning and the end of the study after two months.
Results: There was significant decrease in HbA1c and fasting blood glucose level in citrullus colocynthis fruit treated patients after two months as compared to beginning of the treatment and also as compared to placebo group. Serum lipid level was not changed significantly. The liver enzyme level and creatinine level in blood was not changed significantly in citrullus colocynthis fruit treated patients. No serious side effect was observed except mild diarrhea in 10% of patients, that, subsided with continuation of treatment.
Conclusion: The results showed that the Citrullus colocynthis fruit treatment with known gastrointestinal toxicity has beneficial effect as a complimentary therapy on improving glycemic profile in type II diabetic patients. The use of this herbal medicine in the dose of 300 mg in 3 divided doses showed no severe gasterointestinal symptom or liver and kidney abnormality during two months of therapy. The long term efficacy and toxicity of Citrullus colocynthis may be investigated in a large multi center clinical study.
<i>Citrullus colocynthis</i>, Herbal medicine, Diabetes, Clinical trial
هندوانه ابوجهل, دیابت, گیاهان دارویی کارآزمایی بالینی
31
35
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-90-8&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/42005/04/12
1384/1/23
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/112005/08/22
1384/5/31
H
Fallah Huseini
Institute of Medicinal Plants - ACECR
حسن
فلاححسینی
huseini_fallah@yahoo.com
00319475328460039275
00319475328460039275
Yes
گروه فارماکولوژی و طب کاربردی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
R
Heshmat
Department of Epidemiology and Biostatistics, Tehran University of Medical Sciences. Tehran
رامین
حشمت
00319475328460039276
00319475328460039276
No
گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
B
Larijani
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
باقر
لاریجانی
00319475328460039277
00319475328460039277
No
گروه بیماریهای داخلی، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
H
Fakhrzadeh
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
حسین
فخرزاده
00319475328460039278
00319475328460039278
No
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
Z
Jafariazar
Department of Pharmacognosy, Pharmacy College, Azad Univercity Tehran
زهرا
جعفریآذر
00319475328460039279
00319475328460039279
No
گروه داروسازی صنعتی، دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران
F
Darvishzadeh
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
فرزانه
درویشزاده
00319475328460039280
00319475328460039280
No
محقق مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
M
Rahmani
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
مظاهر
رحمانی
00319475328460039281
00319475328460039281
No
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
AH
Shikh Samani
Biochemistry, Ministry of health and Medical education
امیرهوشنگ
شیخسامانی
00319475328460039282
00319475328460039282
No
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
fa
بررسی اثر عصاره الکلی دانه شنبلیله بر فعالیت آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی نر
Effect of alcoholic extracts fenugreek seeds (Trigonella foenum graceum L.) in the activity of hepatic enzymes in normal and diabetic rats
مقدمه: دانه گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) غالباً به عنوان ادویه و چاشنی غذایی استفاده میشود. همچنین در طب سنتی اثراتی از جمله اثرات مدر، ضد نفخ، ضداسهال و ضدرماتیسم به آن نسبت داده شده است.
هدف: در این مطالعه اثر عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله بر سطح آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز در حیوانات سالم و دیابتی شده توسط داروی استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت و اثر عصاره گیاه با داروی گلیبنکلامید مقایسه گردید.
روش بررسی: در تحقیق حاضر، تیمار خوراکی عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله با دوزهای 1/0، 25/0 و 5/0 گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 14 روز بر حیوانات سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین صورت گرفت. سپس سطح آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز سرم در آنها ارزیابی گردید. مقایسهای نیز بین تاثیر عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله و داروی متداول گلیبن کلامید صورت گرفت.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر گویای آن است که میزان آنزیمهای فوق به دلیل آسیب بافت کبدی به صورت معنیداری در سرم حیوانات دیابتی افزایش مییابد و تیمار عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله در حیوانات دیابتی موجب کاهش معنیداری در سطح آنزیمهای فوق در مقایسه با حیوانات کنترل دیابتی میگردد، ولی بر حیوانات سالم تاثیر معنیداری ندارد.
نتیجهگیری: این گیاه به دلیل مهار آسیب کبدی ناشی از دیابت، به عنوان داروی ضد دیابتی پیشنهاد میگردد. هر چند جزییات مکانیسم عمل این گیاه ناشناخته است و مطالعات بیوشیمیایی و فارماکولوژیکی بسیاری جهت تایید اثرات آن مورد نیاز است.
Background: Seeds of fenugreek (Trigonella foenum graecum L.), mostly used as a spice and condiment, are attributed with diuretic, carminative, antidiarrhoeal and antirheumatic effects in traditional medicine.
Objective: The purpose of this research was to experimentally assess the effect of alcoholic extracts fenugreek seeds on the level of ALT (alanine aminotransaminase) and AST (aspartate aminotransaminase) enzymes used in normal and streptozotocin-induced rats and to compare it with glibenclamide as a reference standard.
Method: In the present study, effects of 14 days oral administration of 0.1, 0.25 and 0.5g/kg body wt. of the alcoholic extract of fenugreek seeds on the level of ALT (alanine transaminase) and AST (aspartate transaminase) enzymes in healthy and streptozotocin-induced diabetic rats were evaluated. A comparison was made between the action of the alcoholic extract and a known antidiabetic drug, glibenclamide (600 μ g/kg body wt.).
Results: The results showed that orally administred alcoholic extract of fenugreek decreased serum ALT and AST only in diabetic but not in healthy rats.
Conclusion: Alcoholic fenugreek seed extract can serve as a good adjuvant in the present armamentarium of antidiabetic drugs. Further biochemical and pharmacological investigations should be carried out to elucidate in detail the mechanism of action of this plant.
<i>Trigonella foenum graceum</i> L., Diabetes, Rat
دانه شنبلیله, دیابت, موش صحرایی
36
41
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-198-3&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/42005/04/122005/05/22
1384/3/1
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/112005/08/222005/10/16
1384/7/24
A
Eidi
Biology Department, Science & Research Branch, Islamic Azad University, Tehran
اکرم
عیدی
akram_eidi@yahoo.com
00319475328460039283
00319475328460039283
Yes
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی
M
Eidi
Biology Department, Science Faculty, Varamin Branch, Islamic Azad University, Tehran
مریم
عیدی
00319475328460039284
00319475328460039284
No
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد ورامین، دانشگاه آزاد اسلامی
M
Sokhteh
Biology Department, Science & Research Branch, Islamic Azad University, Tehran
موسی
سوخته
00319475328460039285
00319475328460039285
No
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم, واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
fa
اثر تغییرات وابسته به زمان در پاسخ گشادشدگی آئورت سینهای به کوئرستین در مدل تجربی دیابت قندی در موش صحرایی
Time-dependent changes in responsiveness of thoracic aorta of diabetic rats to quercetin
مقدمه و هدف: بیماریهای قلبی عروقی در زمره شایعترین عوارض ناشی از بیماری متابولیک دیابت قندی به ویژه در درازمدت محسوب میشوند. با توجه به این موضوع که در دیابت قندی با گذشت زمان پاسخگویی عروقی به مواد وازواکتیو تغییر مییابد لذا در تحقیق حاضر اثر تغییرات وابسته به زمان در آئورت سینهای در مدل تجربی دیابت قندی در بروز پاسخ گشادشدگی عروقی فلاونویید کوئرستین در موش صحرایی نر مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: برای این منظور، موش های صحرایی نر از نژاد ویستار به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. برای دیابتی نمودن حیوانات از داروی استرپتوزوتوسین (STZ) به طور داخل صفاقی استفاده شد. میزان وزن و گلوکز سرم حیوانات در هفته قبل بررسی و در طی هفتههای دوم، چهارم و هشتم پس از بررسی اندازهگیری شد. به علاوه ثبت پاسخگویی انقباضی حلقههای آئورت سینهای به کلرور پتاسیم و نورآدرنالین و پاسخ شلشدگی نمونهها به کوئرستین به صورت وابسته به غلظت پس از گذشت یک و دو ماه انجام پذیرفت.
نتایج: پس از گذشت 4 و 8 هفته، اضافه نمودن فلاونویید کوئرستین از غلظتهای 1/0 میکرومولار تا 1 میلیمولار به طور معنیدار موجب ایجاد یک پاسخ شلشدگی وابسته به دوز در حلقههای پیش منقبض شده با نورآدرنالین و کلرور پتاسیم در هر دو گروه کنترل و دیابتی گردید. همچنین پاسخگویی شلشدگی القا شده بر اثر کوئرستین در هفته هشتم در گروه دیابتی به طور معنیدار کمتر از نتایج همین گروه در هفته چهارم بود.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان گفت که اثرات گشادکنندگی عروقی فلاونویید کوئرستین در مدل تجربی دیابت قندی با گذشت زمان کاهش مییابد.
Background and Objective: Cardiovascular disorders are amongst the most prevalent complications of diabetes mellitus in long term. Since vascular responsiveness to vasoactive agents changes in diabetes with time, this experimental study was conducted to evaluate time-dependent changes in the responsiveness of thoracic aorta of diabetic rats to the flavonoid quercetin.
Methods: For this purpose, male wistar rats were divided into control and experimental groups. For induction of diabetes, streptozotocin (i.p.) was used. The body weight and serum glucose parameters were determined before and at 2nd, 4th, and 8th weeks after the experiment. Contractile responsiveness to KCl and noreadrenalin (NA) and quercetin-induced vasorelaxation were measured at 4th and 8th weeks.
Results: The results showed that after 4 and 8 weeks, quercetin (0.1 μM-1 mM) induced a dose-dependent vasorelaxation in aortic rings precontracted with KCl and/or NA from both control and diabetic groups. Furthermore, this vasorelaxation was significantly attenuated in diabetic group eight weeks after the study in comparison with data at fourth week.
Conclusion: It can be concluded that the vasorelaxant effect of this flavonoid is attenuated in diabetes mellitus with time.
Quercetin, Thoracic aorta, Diabetes mellitus, Rat
کوئرستین, آئورت سینهای, دیابت قندی, موش صحرایی
42
47
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-278-2&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/42005/04/122005/05/222005/01/18
1383/10/29
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/112005/08/222005/10/162005/07/26
1384/5/4
M
Roghani
Department of Physiology, School of Medicine, Shahed University and Medicinal plant research center, Tehran
مهرداد
روغنی
mehjour@yahoo.com
00319475328460039286
00319475328460039286
Yes
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی
T
Baluchnejadmojarad
Department of Physiology, School of Medicine, Iran University of Medical sciences, Tehran
توراندخت
بلوچنژاد مجرد
00319475328460039287
00319475328460039287
No
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
fa
بررسی تاثیر مصرف قرص سیر بر میزان قند، لیپیدهای پلاسما و فشار خون بیماران دیابتی نوع دوم مبتلا به هیپرلیپیدمی
Effects of garlic tablet on blood sugar, plasma lipids and blood pressure in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia
سابقه و هدف: دیابت، افزایش کلسترول خون و پرفشاری خون سه عامل خطر عمدهای هستند که باعث افزایش بروز بیماریهای قلبی - عروقی میشوند. از دیرباز اعتقاد زیادی به نقش سیر در کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی وجود داشته است. در این تحقیق اثر قرص سیر در بیماران دیابتی نوع دوم مبتلا به هیپرلیپیدمی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در یک کارآزمایی بالینی (به روش قبل و بعد) بر روی 50 بیمار دیابتی نوع دوم نوع مبتلا به هیپرلیپیدمی (39 زن،11 مرد با غلظت کلسترول 220 ≥ میلیگرم در دسیلیتر)، تاثیر مصرف قرص سیر بر میزان قند خون، لیپیدهای پلاسما و فشار خون مورد ارزیابی قرار گرفت. بیماران قرصهای حاوی 300 میلیگرم پودر سیر را سه بار در روز به مدت 6 هفته مصرف کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، میزان قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، فشار خون و فراسنجهای لیپیدی اندازهگیری شدند. همچنین از پرسشنامه یاد آمد 24 ساعته خوراک جهت بررسی مصرف غذایی بیماران استفاده شد. اطلاعات توسط نرمافزار SPSS و آزمون آماری t زوج و اطلاعات تغذیهای توسط نرمافزار NIII تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که مصرف قرص سیر به مدت 6 هفته به طور معنیداری کلسترول تام و کلسترول LDL را کاهش میدهد (01/0 p< و 001/0 p< به ترتیب). همچنین میزان کلسترول HDL به طور معنیداری افزایش (02/0 < p ) و میزان فشارخون سیستولیک به طور معنیداری کاهش مییابد (03/0 < p ). تغییرات معنیداری در فشار خون دیاستولیک، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و تری گلیسرید سرم مشاهده نشد. همچنین ترکیب رژیم غذایی بیماران تغییرات معنیداری را نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده، مشاهده میشود که مصرف قرص سیر (900 میلیگرم در روز) به مدت 6 هفته به طور معنیداری کلسترول تام، کلسترول LDL و فشار خون سیستولیک را کاهش و کلسترول HDL افزایش میدهد. پیشنهاد میشود مطالعات دیگری نیز در این زمینه انجام شود تا پس از کسب اطمینان از کیفیت، کارآیی و سالم بودن این فرآورده، در دسترس بیماران قرار گیرد.
Background: Diabetes, hypercholesterolemia and hypertension are three major risk factors that lead to the increased incidence of cardiovascular disease. Historically, there has been great interest in the role of garlic in reducing cardiovascular risk factors. In this study we evaluated effects of garlic tablet in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia.
Materials and method: A clinical trial (before and after) was performed in a group of 50 type 2 diabetic patients with hyperlipidemia (39 women, 11 men, cholesterol concentration greater than or equal to 220 mg/dl) to assess the effect of garlic powder tablet on blood glucose, lipid profiles and blood pressure. Each patient received tablets which contain 300 mg of garlic powder (Garcin) 3 times per day for 6 weeks. In the beginning of study and after 6 weeks supplementation of garlic powder tablets, blood pressure, fasting blood glucose, glycated hemoglobin and lipid profiles were measured. 24 hr dietary recalls were used to evaluate nutritional status of patients. Data were collected by using Spss soft ware and analyzed by paired t test. Nutritional data was analyzed by Nutritionist Ш (N Ш ) software.
Results: Our results indicate 6 weeks supplementation with garlic powder tablets were significantly decreased total cholesterol (p < 0.01) and LDL-C (p < 0.001). HDL-C was significantly increased (p < 0.02) and systolic blood pressure was significantly decreased (p < 0.03). There were no significant changes in diastolic blood pressure, fasting blood sugar, serum triglycerides and HbAıc. Also there were no significant changes in diet composition.
Conclusion: We concluded that 900 mg/day garlic powder tablets for 6 weeks will significantly decreased total cholesterol, LDL-C, systolic blood pressure and increase HDL-C in type II diabetic patients with hyperlipidemia. We propose that other studies also should be performed on this product to assess quality, efficacy and safety of this product before it is recommended to patients.
Garlic, Type 2 diabetes, Hyperlipidemia
سیر, دیابت نوع دوم, هیپرلیپیدمی
48
54
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-429-1&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/42005/04/122005/05/222005/01/182005/01/17
1383/10/28
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/112005/08/222005/10/162005/07/262005/09/3
1384/6/12
K
Parastouei
Department of Biochemistry and Nutrition, School of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan
کریم
پرستویی
kparastouei@yahoo.com
00319475328460039288
00319475328460039288
Yes
گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
Sh
Ravanshad
Department of Nutrition, School of Health, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz
شهناز
روانشاد
00319475328460039289
00319475328460039289
No
گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
H
Mostaphavi
Department of Endocrinology, School of Medicine, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz
حبیباله
مصطفوی
00319475328460039290
00319475328460039290
No
گروه غدد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
E
Setoudehmaram
Department of Epidemiology, School of Health, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz
اسفندیار
ستودهمرام
00319475328460039291
00319475328460039291
No
گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
fa
بررسی تاثیر میوه هندوانه ابوجهل [ Citrullus colocynthis (L.) Schrad.] بر فاکتورهای آنتیاکسیدانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم
The effect of Citrullus colocynthis (L.) Schrad. fruit on oxidative stress parameters in type II diabetic patients
مقدمه: تاثیر افزایش میزان قند خون بر تشدید استرس اکسیداتیو و کاهش میزان آنتیاکسیدانها در بیماران دیابتی گزارش شده است. هم چنین احتمال داده میشود که کاهش میزان قند خون در بیماران دیابتی با مصرف گیاهان دارویی با خواص آنتیاکسیدانی موجب کاهش استرس اکسیداتیو شود.
هدف: در مطالعه حاضر اثر عصاره هندوانه ابوجهل بر مارکرهای استرس اکسیداتیو در بیماران دیابتی در مقایسه با دارونما بررسی شد.
روش بررسی: تعداد 44 بیمار دیابتی نوع دوم مراجعهکننده به درمانگاه بیمارستان شریعتی انتخاب و در دو گروه ۲2 نفری تقسیم شدند. به گروه اول روزانه ۳۰۰ میلیگرم هندوانه تلخ در سه دوز منقسم و به گروه دوم به طور مشابه دارونما به مدت 2 ماه تجویز شد. در این بیماران فاکتورهای خونی از قبیل هموگلوبین گلیکوزیله و قند خون در حالت ناشتا و فاکتورهای استرس اکسیداتیو از قبیل میزان مالوندیآلدیید، گلوتاتیون و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز خون قبل و بعد از دو ماه در پایان مطالعه بررسی شد.
نتایج: نتایج طرح حاکی از آن بود که تجویز هندوانه ابوجهل به بیماران دیابتی موجب کاهش معنیدار در میزان هموگلوبین و گلیکوزیله قند خون ناشتا شده است، ولی میزان مالوندیآلدیید، گلوتاتیون و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز خون قبل و بعد از دو ماه و همجنین بین دو گروه هیچ تفاوت معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: در بیماران دیابتی کاهش میزان قند خون با تجویز هندوانه ابوجهل تاثیری بر میزان غلظت مارکرهای استرس اکسیداسیون ندارد.
Background and Aims: Increased production of oxidative stress intamediates in chronic diabetic patients has been reported in several studies. A close relation between the treatment of diabetes and intensity intermediates of oxidative stress has been demonstrated.
Aim: In the present study effects of Citrullus colocynthis fruit on oxidative stress intermediates in type II diabetic patients is investigated.
Materials and Methods: 44 male and female type II diabetic patients were randomly allocated in two groups of 22 patients each. One group received 100 mg Citrullus colocynthis capsule and the other group received placebo 3 times a day plus standard therapy. The biochemical parameters such as glycosylated hemoglobin (HbA1c), fasting blood glucose, levels as well as oxidative parameters such as glutathione, superoxid dismutase, catalase and malondialdehyde were determined at the beginning and the end of the study after two months.
Results: Result indicated a significant decrease in HbA1c and fasting blood glucose level in Citrullus colocynthis fruit treated patients after two months as compared to beginning of the treatment and also as compare to placebo group. The oxidative stress indicators such as glutathione, superoxid dismotase, catalase and malondialdehyde were not changed significantly in either group after two months of treatment.
Conclusion: In type II diabetic patients Citrullus colocynthis fruit treatment improved glycemic profile but did not affect oxidative stress parameters.
<i> Citrullus colocynthis</i>, Herbal medicine, Diabetes, Clinical trial
هندوانه ابوجهل, استرس اکسیداتیو, دیابت, کارآزمایی بالینی
55
60
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-90-9&slc_lang=en&sid=1
2004/11/272005/04/132005/07/312005/09/42005/04/122005/05/222005/01/182005/01/172005/04/17
1384/1/28
2005/05/212005/06/202005/12/72005/11/112005/08/222005/10/162005/07/262005/09/32005/09/21
1384/6/30
H
Fallah Huseini
Institute of Medicinal Plants - ACECR
حسن
فلاححسینی
huseini_fallah@yahoo.com
00319475328460039292
00319475328460039292
Yes
گروه فارماکولوژی و طب کاربردی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
A
Zaree
Department of Biochemistry, Baquiatallah University of Medical Sciences, Tehran
بمانعلی
زارعی
00319475328460039293
00319475328460039293
No
گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج)
R
Heshmat
Department of Epidemiology and Biostatistics, Tehran University of Medical Sciences. Tehran
رامین
حشمت
00319475328460039294
00319475328460039294
No
گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
B
Larijani
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
باقر
لاریجانی
00319475328460039295
00319475328460039295
No
گروه بیماریهای داخلی، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
H
Fakhrzadeh
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences Tehran
حسین
فخرزاده
00319475328460039296
00319475328460039296
No
محقق مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
R
Rezaii Sharifabadi
Department of Biochemistry, Baquiatallah University of Medical Sciences, Tehran
رضا
رضایی شریفآبادی
00319475328460039297
00319475328460039297
No
گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج)
GA
Naderi
Department of Biochemistry, Medical Faculty, Shahed University, Tehran
غلامعلی
نادری
00319475328460039298
00319475328460039298
No
گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد
J
Zaringhalam
Department of Pharmacology, Institute of Medicinal Plants
جلال
زرینقلم
00319475328460039299
00319475328460039299
No
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
AH
Shikh Samani
Biochemistry, Ministry of health and Medical education
امیرهوشنگ
شیخسامانی
00319475328460039300
00319475328460039300
No
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی