Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1383
8
1
gregorian
2004
11
1
3
12
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات پسیلیوم (<i>Plantago ovata</i> L.) در کنترل دیابت و چربی بیماران دیابتی نوع دوم
Study of Psyllium (<i>Plantago ovata</i> L.) effects on diabetes and lipidemia in the Iranian type II diabetic patients.
فارماكولوژی و سم شناسی
Pharmacology & Toxicology
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;">پسیلیوم به عنوان مسهل غنی از فیبر و موسیلاژ است. آنچه در این تحقیق از آن استفاده گردیده است فیبری محلول است که از پوسته بذر اسفرزه به دست می آید. در مورد اثرات فیبرها در کاهش قند خون نتایج هنوز بحثبرانگیز بوده، به طور کامل مطالعه نشده و اثرات دقیق و مناسب آن نیز نشان داده نشدهاند. در این تحقیق اثرات کاهشدهندگی قند خون اسفرزه 5 گرم، 2 بار در روز و نیم ساعت قبل از صبحانه و شام به عنوان درمان کمکی دیابت به صورت یک مطالعه تصادفی دوسو بی خبر بین دارو و دارونما در بیماران دیابتی نوع دوم بررسی گردید. 49 بیمار دیابتی که در درمانگاه دیابت بیمارستان شریعتی پرونده داشتند و همگی قبلاً تحت درمان دیابت بودند و همچنین توصیه های رژیم غذایی را دریافت کرده بودند در یک دوره 8 هفته ای تحت درمان قرار گرفتند. قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) تری گلیسیرید (TG)، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) نسبت LDL/HDL و میزان انسولین سرم در بیماران دیابتی نوع II بررسی شد. دارو و دارونما در بسته بندی یکسان نیم ساعت قبل از صبحانه و شام به بیماران داده شد. هر دو محصول به خوبی تحمل شدند و هیچ عارضه جانبی جدی در دو گروه گزارش نگردید و حتی در مواردی تحمل گوارشی بیماران به متفورمین بهتر شده بود. تفاوت معنی دار در قند خون ناشتا (FBS) HDL, HbA1C, و نسبت LDL/HDL به نفع اسفرزه (پسیلیوم) در مقایسه با دارونما نشان از کارآمدی این دارو داشت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اضافه کردن پسیلیوم به رژیم استاندارد افراد دیابتی بی خطر است. همچنین به خوبی تحمل می شود و به عنوان یک رژیم جدید در بهبود متابولیسم بیماران دیابتی نوع II و بیماران دارای چربی خون بالا مفید است.</div>
<div style="text-align: justify;">Psyllium is a bulk-forming laxative and is high in both fiber and mucilage. The beneficial effect of dietary fiber in the management of type II diabetes has not been totally demonstrated. The purpose of this study was to determine the plasma- lowering effects of 5 g b.i.d. of psyllium husk fiber, as an adjunct to dietary therapy, on lipid and glucose levels, in Iranian patients with type II diabetes. Patients were randomly selected from an outpatient clinic of primary care to participate in a double-blind placebo-controlled study in which Plantago Psyllium or placebo was given in combination with a low fat diet. Forty-nine subjects were included in the study that were given diet counseling before and then followed an 8-week treatment period. Fasting plasma glucose was measured every 2 weeks, and total plasma cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride, and insulin levels were measured every 4 weeks. Glycosylatd hemoglobin was also measured at the beginning and end of the treatment period. The test products (psyllium or placebo) were supplied to subjects in identically labeled foil packets containing a 5-g dose of product, to consume two doses per day (of 5 g each one), half an hour before breakfast and dinner. Both products were well tolerated, with no serious adverse events related to treatment reported in either. Some of the psyllium patients reported that their gastric tolerance to metformin became better. Fasting plasma glucose, and Glycosylated hemoglobin, showed a significant reduction (p < 0.05), whereas HDL cholesterol increased significantly (p < 0.05) following Psyllium treatment. Our results show that 5 g b.i.d. of Psyllium for persons with diabetes is safe, is well tolerated, and improves glycemic and lipid control in patients with type 2 diabetes and hypercholesterolemia.</div>
پسیلیوم, دیابت ملیتوس, کلسترول, گلوکز, گیاهان دارویی
Plantago ovata, Diabetes Mellitus, Cholesterol, Glucose, Medicinal Plants
33
42
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-181-5&slc_lang=fa&sid=1
SA
Ziai
سیدعلی
ضیایی
ziai2000@hotmail.com
100319475328460039588
100319475328460039588
Yes
Department pharmacology, Institute of Medicinal Plants ACECR
استادیار پژوهش، گروه پژوهشی فارماکولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
B
Larijani
باقر
لاریجانی
100319475328460039589
100319475328460039589
No
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran
استاد، مرکز غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
H
Fakhrzadeh
حسین
فخرزاده
100319475328460039590
100319475328460039590
No
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran
استادیار، مرکز غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
A
Dastpak
آرزو
دست پاک
100319475328460039591
100319475328460039591
No
Department pharmacology, Institute of Medicinal Plants ACECR
کارشناس، گروه پژوهشی فارماکولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
F
Bandarian
فاطمه
بندریان
100319475328460039592
100319475328460039592
No
Endocrinology & Metabolism Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran
پزشک عمومی، مرکز غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
A
Rezai
افسانه
رضایی
100319475328460039593
100319475328460039593
No
Iran Darouk Co. Tehran
کارشناس، شرکت سهامی ایرانداروک
H
Naghdi Badi
حسنعلی
نقدی بادی
100319475328460039594
100319475328460039594
No
Department Cultivation & Development, Institute of Medicinal Plants, ACECR and Tarbiat Modarres Uniiversity, Tehran, Iran.
مربی پژوهش کشاورزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، دانشجوی دکتری رشته زراعت دانشگاه تربیت مدرس