Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1386
6
1
gregorian
2007
9
1
6
23
online
1
fulltext
fa
بررسی ترکیبهای شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه آویشن تالشی (<i>Thymus trautvetteri</i> Klokov & Desj. – Shost.)
Study on Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil of <i>Thymus trautvetteri</i> Klokov & Desj. – Shost.
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
مقدمه: جنس تیموس متعلق به خانواده Lamiaceae بوده و تقریباً 350 گونه مختلف از آن در سراسر جهان یافت میشود این جنس در ایران 14 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد که از میان آنها 4 گونه انحصاری ایران هستند. هدف: شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس آویشن تالشی و بررسی خواص ضدمیکروبی آن بود. روش بررسی: گیاه مورد بررسی از ارتفاعات استان اردبیل در خردادماه سال 85 جمعآوری و در سایه خشک گردید. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. جهت بررسی خواص ضدمیکروبی از روش دیسک – دیفیوژن، استفاده شد و MIC، MBC اسانس در مقایسه با آنتیبیوتیکهای مختلف تعیین گردید. نتایج: در اسانس مورد بررسی تعداد 49 ترکیب (76/99 درصد) شناسایی شد که در این میان تیمول (43/24 درصد)، بورنئول (36/11 درصد)، پاراسیمن (09/10 درصد)، گاماترپینن (78/7 درصد)، آلفاپینن (29/5 درصد) و کارواکرول (07/5 درصد) ترکیبهای عمده بودند. نتایج بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس این گیاه روی 7 باکتری نشان داد که حساسترین باکتری استافیلوکوک اورئوس با MIC برابر ml/gµ 125 است و اثرات مهارکنندگی و بازدارندگی رشد اسانس، روی باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت بسیار خوب است. نتیجهگیری: شناسایی مواد متشکله اسانس این گونه نشان داد که ترکیب عمده اسانس این گیاه همانند سایر گونههای جنس تیموس، تیمول است و اثرات ضدمیکروبی اسانس این گونه، احتمالاً به دلیل وجود تیمول و سایر ترکیبهای ترپنوئیدی موجود در اسانس است.
<div style="text-align: justify;"><strong>Background: </strong>The genus <em>Thymus</em> belongs to Lamiaceae family. This genus is comprised of about 350 species widespread in the world. 14 species exist in Iran of which four are endemic. <strong>Objective:</strong> In this study chemical compounds and antibactrial activity in essential oil of <em>Thymus trautvetteri</em> was identified. <strong>Methodes:</strong> <em>Thymus trautvetteri</em> has been collected from the highlands of Ardabil province in june 2006. Then air-dried aerial parts of the plant were submitted to hydrodistillation using a Clevenger apparatus to produce the essential oil and the extract was analysed by GC/MASS. Investigation of antimicrobial activity was conducted by Disc-diffusion, MIC and MBC technique and different antibiotics compared with antimicrobial activity of this essential oil. <strong>Results:</strong> In this study, 49 constituents were found representing 99.76% of the oil. The major components were thymol (24.43%), borneol (11.36%), para-cymene (10.09%) and gamma-terpinene (7.78%), alpha-pinene (5.29%) and carvacrol (5.07%). The antibacterial activity of essential oil of this plant was assayed against seven bacteria and <em>Staphylococcus aureus</em> resulted to be the most sensitive microorganism with a MIC value of 125 µg/ml. This study showed that essential oil of this plant have strong inhibitory and bactricidal effects against gram-positive and gram-negative bacteria. <strong>Conclusion:</strong> Identification of chemical compounds of this species showed that thymol represented the most abundant compounds as the other <em>Thymus</em> species. The antimicrobial activity of essential oil of <em>Thymus trautvetteri</em> can be attributed of thymol and other terpenoides compounds.</div>
آویشن, اسانس, اثرات ضدمیکروبی, آویشن تالشی
Thymus trautvetteri, Essential oil, Antimicrobial Activity
80
88
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-293-2&slc_lang=fa&sid=1
S
Shahnazi
سحر
شهنازی
Shahnazi@imp.ac.ir
100319475328460038965
100319475328460038965
Yes
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
مربی پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
F
Khalighi-Sigaroodi
فرحناز
خلیقیسیگارودی
100319475328460038966
100319475328460038966
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
استادیار پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
Y
Ajani
یوسف
اجنی
100319475328460038967
100319475328460038967
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
مربی پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
D
Yazdani
داراب
یزدانی
100319475328460038968
100319475328460038968
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
استادیار پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
M
Ahvazi
مریم
اهوازی
100319475328460038969
100319475328460038969
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
مربی پژوهش، گروه کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
R
Taghizad-Farid
رحیم
تقیزادفرید
100319475328460038970
100319475328460038970
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Tehran, Iran
کارشناس شیمی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی