Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1386
11
1
gregorian
2008
2
1
7
25
online
1
fulltext
fa
بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه مرزه تالشی (<i>Satureja intermedia</i> C. A. Mey.)
The Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Essential Oil of <i>Satureja intermedia</i> C. A. Mey.
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> جنس مرزه متعلق به خانواده Lamiaceae بوده، این جنس در ایران 12 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد که از میان آنها 8 گونه انحصاری ایران هستند. خاصیت ضدباکتریایی برخی گونههای این جنس گزارش شده است. <strong>هدف:</strong> شناسایی ترکیبات موجود در اسانس <em>Satureja intermedia</em> و بررسی خواص ضدمیکروبی آن. <strong>روش بررسی:</strong> گیاه مورد بررسی از ارتفاعات استان اردبیل در مردادماه سال 85 جمعآوری و در سایه خشک گردید. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. جهت بررسی خواص ضدمیکروبی از روش دیسک دیفیوژن، MIC، MBC و همچنین آنتیبیوتیکهای مختلف برای مقایسه اثرات ضدمیکروبی آن استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> در اسانس مورد بررسی تعداد 34 ترکیب (8/99 درصد) شناسایی شد که در این میان Thymol (6/25 درصد)، para-Cymene (44/21 درصد)، gamma-Terpinene (20 درصد)، Carvacrol (48/9 درصد)، alpha-Terpinene (94/7 درصد) و Myrcene (58/3 درصد) ترکیبهای عمده بودند. نتایج بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که اسانس این گیاه از نظر مهارکنندگی و بازدارندگی رشد روی باکتریهای مورد آزمایش بسیار موثر است. <strong>نتیجهگیری:</strong> نتایج نشان میدهد اسانس مرزه تالشی خواص ضدباکتری داشته بنابراین میتوان از آن به عنوان یک منبع گیاهی که دارای ترکیبات ضدباکتریایی است در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> The genus <em>Satureja</em> belongs to Lamiaceae family. 12 species exist in Iran of which 8 are endemic. Some of this genus had shown antibacterial effects. <strong>Objective:</strong> In this study chemical compounds and antibacterial activity of essential oil of <em>Satureja intermedia</em> was identified. <strong>Methods: </strong><em>Satureja intermedia</em> has been collected from the elevation of Ardabil province in August 2006. Then air-dried aerial parts of the plant were submitted to hydrodistillation using a Clevenger apparatus to produce the essential oil and was analysed by GC/MASS. Investigation of antimicrobial activity was conducted by Disc-diffusion, MIC and MBC technique and different antibiotics compared with antimicrobial activity of this essential oil. <strong>Results:</strong> In this study, 34 constituents were found representing 99.8% of the oil. The major components were thymol (25.6%), para-Cymene (21.44%), gamma-Terpinene (20%), Carvacrol (9.48%), alpha-Terpinene (7.94 %) and Myrcene (3.58 %). The antibacterial test results showed that essential oil of this plant had a great potential antibacterial activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria. <strong>Conclusion: </strong>Results presented here may suggest that the essential oil of <em>Satureja intermedia</em> possess antibacterial properties and is therefore a potential source of antibacterial ingredients for the food and pharmaceutical industry.</div>
مرزه, اسانس, اثرات ضدمیکروبی
<,i>,Satureja intermedia<,/i>, C. A. Mey., Savory, Essential oil, Antimicrobial Activity
85
92
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-293-1&slc_lang=fa&sid=1
S
Shahnazi
سحر
شهنازی
Shahnazi@imp.ac.ir
100319475328460038792
100319475328460038792
Yes
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مربی پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
F
Khalighi - Sigaroodi
فرحناز
خلیقی سیگارودی
100319475328460038793
100319475328460038793
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
استادیار پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
Y
Ajani
یوسف
اجنی
100319475328460038794
100319475328460038794
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مربی پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
D
Yazdani
داراب
یزدانی
100319475328460038795
100319475328460038795
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
استادیار پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
R
Taghizad - Farid
رحیم
تقیزاد فرید
100319475328460038796
100319475328460038796
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
کارشناس شیمی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
M
Ahvazi
مریم
اهوازی
100319475328460038797
100319475328460038797
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مربی پژوهش، گروه کشت و توسعه و هرباریوم، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
M
Abdoli
محمد
عبدلی
100319475328460038798
100319475328460038798
No
Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مربی پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی