Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1390
11
1
gregorian
2012
2
1
11
41
online
1
fulltext
fa
شناسایی مواد تشکیلدهنده و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی اسانس و عصاره متانولی گیاه <i>Salvia multicaulis</i> Vahl.
Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Essential Oil and Methanolic Extract of <i>Salvia multicaulis</i> Vahl.
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:Tahoma;"><strong>مقدمه:</strong> <em><span dir="LTR">Salvia multicaulis</span></em> گیاهی است علفی و پایا متعلق به تیره نعناع که در مناطق وسیعی از خاورمیانه از جمله ایران به صورت وحشی میروید. این گیاه در این مناطق به عنوان ادویه و یا چای مورد استفاده قرار میگیرد<span dir="LTR">. </span><br>
<strong>هدف:</strong> شناسایی مواد تشکیلدهنده اسانس و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی گیاه <em><span dir="LTR">Salvia multicaulis</span></em> رشد یافته در استان لرستان و مقایسه آن با نتایج به دست آمده از مناطق دیگر<span dir="LTR">. </span><br>
<strong>روش بررسی:</strong> بخشهای هوایی این گیاه در مرحله گلدهی از ارتفاعات شمال شهرستان بروجرد واقع در استان لرستان جمعآوری شد و پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با آب <span dir="LTR">( Hydrodistillation ) </span> مورد اسانسگیری قرار گرفت <span dir="LTR">(</span>بازده اسانس 3/0 درصد بود). اسانس به دست آمده به وسیله دستگاه <span dir="LTR">GC </span>و <span dir="LTR">GC/MS </span>آنالیز شد. نمونههای اسانس و عصاره متانولی جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی احتمالی با روشهای <span dir="LTR">DPPH </span>و بتا کاروتن- لینولئیک اسید مورد ارزیابی قرار گرفتند<span dir="LTR">. </span><br>
<strong>نتایج:</strong> نتایج این تحقیق منجر به شناسایی 42 ترکیب در روغن اسانسی این گیاه شد که 96/90 درصد از کل اسانس را شامل میشود. بورنئول (16/17 درصد)، بورنیل استات (58/18 درصد)، کامفور (75/13 درصد)، بتا- کاریوفیلن (87/5) و کامفن (62/5 درصد) ترکیبهای اصلی روغن اسانسی این گونه را تشکیل میدهند. بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه نیز نشان داد که اسانس و عصاره متانولی آن دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بوده اما اثر عصاره متانولی گیاه در حذف رادیکالهای آزاد از اسانس بیشتر است<span dir="LTR">. </span><br>
<strong>نتیجهگیری:</strong> آنتیاکسیدانها به عنوان جمعآوری کننده رادیکالهای آزاد عمل نموده و از پراکسیداسیون لیپیدها و فرآیندهای دیگری که به وسیله رادیکالهای آزاد صورت میگیرد، ممانعت به عمل میآورند. آنتیاکسیدانها قادر هستند تا بدن انسان و غذاهای فرآوری شده را از آسیبهای اکسیداتیوی که به رادیکالهای آزاد نسبت داده میشوند، محافظت نمایند<span dir="LTR">.</span><span dir="LTR"></span></span></div>
<p style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> <i>Salvia multicaulis</i> is a permanent herb belongs to Lamiaceae family which wildely grows in most regions of Iran. This plant is used as flavour and tea.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Objectives:</strong> Investigation on the essential oil composition and antioxidant activity of <i>Salvia multicaulis</i> from Lorestan province and comparison of these with other regions.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Methods:</strong> The aerial parts of the plant were collected from Broujerd in Lorestan province. The air-dried samples were subjected to hydrodistillation using by Cleavenger apparatus for 2 h (in yield of 0.3%). The essential oil was analyzed by GC and GC/MS. The samples were subjected to screening for their possible antioxidant activity by using DPPH and β-carotene-linoleic acid assay</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Results:</strong> Forty-two constituents were identified, accounting for 90.96% of total oil. The main components of this oil were bornyl acetate (18.58%), borneol (17.16%), camphor (13.75%), camphene (5.62%) and β-caryophyllene (5.85%).The samples were subjected to a screening for their possible antioxidant activities by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and β-carotene–linoleic acid assays. In general, in both method the methanolic extract exhibited greater antioxidant activities than essential oil.</p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Conclusion:</strong> Antioxidants act as radical scavengers, inhibit lipid peroxidation and other free adical-mediated processes and are able to protect the human body as well as processed foods from oxidative damage attributed to the reaction of free radicals.</div>
روغن اسانسی, <,i>,Salvia multicaulis<,/i>,, بورنئول, بورنیل استات, فعالیت آنتیاکسیدانی
Essential oil, <,i>,Salvia multicaulis<,/i>,, Bornyl acetate, Borneol, Antioxidant activity
111
117
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-272-2&slc_lang=fa&sid=1
H
Amiri
حمزه
امیری
Amiri_h_lu@yahoo.com
100319475328460037196
100319475328460037196
Yes
Department of Biology, Lorestan University
گروه زیستشناسی، دانشگاه لرستان