Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1388
12
1
gregorian
2010
3
1
9
33
online
1
fulltext
fa
بررسی ترکیبهای شیمیایی و خواص ضدباکتری اسانس مریم گلی گل درشت (<i>Salvia macrochlamys</i> Boiss. & Kotschy) رویش یافته در استان آذربایجان غربی
Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential Oil of <i>Salvia macrochlamys</i> Boiss. & Kotschy, from West Azarbayjan Province
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> در کشور ایران تعداد 58 گونه از این جنس رویش دارد که 17 گونه از این تعداد بومی ایران میباشد. گیاهان متعلق به این جنس دارای خواص دارویی بوده ودر طب سنتی استفاده میشوند. <strong>هدف:</strong> شناسایی اجزای تشکیلدهنده اسانس گونه مریم گلی گل درشت و بررسی فعالیت ضدباکتری آن. <strong>روش بررسی:</strong> در این تحقیق گونه مریم گلی گل درشت از محل رویش خود در دره مارمیشو ارومیه جمعآوری شد. اسانسگیری به روش تقطیر با آب انجام شد و اجزای اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شدند. شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، به کمک طیف جرمی، شاخص بازداری و مقایسه آن با شاخصهای بازداری گزارش شده در منابع صورت گرفت. جهت بررسی خواص ضدباکتری از روش انتشار روی دیسک و MIC استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> بازدهی اسانس برای این گونه، 35/0 درصد وزنی- وزنی به دست آمد. تعداد 34 ترکیب (6/97 درصد) اسانس شناسایی شد که - Carryophyllene<em>β</em> (7/32 درصد) و 1,8 - Cineol (9/18 درصد) ترکیبهای عمده بودند. اسانس این گیاه بر روی میکروارگانیسمهای <em>Bacillus Subtilis</em>، <em>Staphylococus araeus</em> و <em>Staphylococus epidermidis</em> اثرات نسبتاً قوی نشان داد. <strong>نتیجهگیری: </strong>یافتههای این مطالعه نشان میدهد که مونوترپنها (4/44 درصد) و سزکوییترپنها (0/52 درصد) اسانس این گونه را تشکیل میدهند. اثرات ضدباکتری میتواند به دلیل وجود ترکیب 1,8 - Cineol در اسانس باشد.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> In the Flora Iranica this genus is represented by fifthy-eight species, seventheen of which are endemic. The genus Salvia are known for medicinal value, antibacterial and antioxidant properties. <strong>Objective:</strong> Investigation on essential oil of Salvia macrochlamys and antibacterial activity assessment. <strong>Methods:</strong> The aerial parts of <em>S. macrochlamys</em> were collected during the flowering stage from Marmishuo Hill in West-Azarbayjan Province, in July 2006 and were hydrodistilled for 3 hours, using a Clevenger-type apparatus to yield 0.35% (w/w) of yellowish oil and analyzed with GC and GC/MS. The constituents of the essential oil were identified by comparison of their mass spectra and retention indices (RI) with those given in the literature and authentic samples. Antibacterial activities of the essential oil were investigated according to the disc diffusion method and MIC value. <strong>Results:</strong> Thirty-four compounds were characterized in the essential oil of <em>S. macrochlamys</em>, representing 97.6% of the oil, of which <em>β</em>-Caryophyllene (32.7%), 1,8-Cineol (18.9%), were found to be the major components. The oil of <em>S. macrochlamys</em> showed high antibacterial activity against <em>Bacillus subtilis</em>, <em>Staphylococcus aureus</em> and <em>Staphylococcus epidermidis</em>. <strong>Conclusion:</strong> The oil of <em>S. macrochlamys</em> consists of monoterpen (44.4%) and sequiterpens (52.0%). The antibacterial avtivity can be attributed to 1,8-Cineol.</div>
مریم گلی گل درشت, اسانس, GC/MS, ضدباکتری
<,i>,Salvia macrochlamys<,/i>,, Volatile Constituents, GC/MS, Antibacterial
75
82
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-172-3&slc_lang=fa&sid=1
Z
Kazemizadeh
زهرا
کاظمیزاده
kazemizadeh@acecr.ac.ir
100319475328460038006
100319475328460038006
Yes
Department of Phytochemistry, Academic Centre for Education Culture & Research (ACECR), Shahid Beheshti branch
جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی
Z
Habibi
زهره
حبیبی
100319475328460038007
100319475328460038007
No
Department of Chemistry, Faculty of Science, Shahid Beheshti University
گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید بهشتی
M
Yousefzadi
مرتضی
یوسفزادی
100319475328460038008
100319475328460038008
No
Department of Ecology and Systematic, Academic Centre for Education Culture & Research (ACECR), Shahid Beheshti branch
گروه پژوهشی اکولوژی و سیستماتیک، پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی
MA
Ashabi
محمدعلی
اصحابی
100319475328460038009
100319475328460038009
No
Department of Chemistry, Faculty of Science, Urmia University
گروه شیمی ، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه
M
Heidari-Rikan
مهناز
حیدریریکان
100319475328460038010
100319475328460038010
No
Research Centre of Agriculture & Natural Resources of Azarbayjan Province
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی