Journal of Medicinal Plants
فصلنامه گياهان دارویی
J. Med. Plants
Medical Sciences
http://jmp.ir
1
admin
2717-204X
2717-2058
10.61186/jmp
14
8888
13
en
jalali
1390
2
1
gregorian
2011
5
1
10
38
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر تغییرات فصلی بر روی ترکیبات روغن پوست نارنگی رقم Page
The Effect of Seasonal Variation on the Essential Oil Components of Page Mandarin [(C.Reticulata var dancy × C.Paradisi var dancan) ×C.Clemantina] Peel
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
Pharmacognosy & Pharmaceutics
پژوهشی
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>مقدمه: </strong>به نظر میرسد که زمان برداشت بر روی میزان ترکیبات طعمدهنده روغن پوست میوه (آلدئیدها، الکلها و استرها) تأثیر داشته باشد.<strong> هدف:</strong> هدف کار حاضر، مطالعه ترکیبات طعمدهنده پوست نارنگی و مطالعه تغییرات آنها در طی یک فصل میباشد. <strong>روش بررسی:</strong> 10 عدد میوه بالغ در اواخر آذرماه و اواخر بهمن ماه سال 1387 برداشت شدند و روغن پوست آنها با فشار مکانیکی و توسط شستشو با هگزان نرمال استخراج شدند و سپس به وسیله دستگاه GC و GC/MS آنالیز شدند. <strong>نتایج:</strong> در اواخر آذرماه مقدار آلدئیدها، الکلها و استرهای روغن پوست میوه به ترتیب 34/1، 87/1، 17/0 و در اواخر بهمن ماه مقدار آنها به ترتیب 46/0، 06/1، 04/0 بود <strong>نتیجهگیری:</strong> ترکیبات اکسیژندار به خصوص decanal و linalool با برداشت دیرهنگام میوه، کاهش چشمگیری را در غلظت نسبی نشان دادند، اگرچه غلظت لیمونن افزایش متقابل نشان داد.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> It is appear, that the harvesting time of fruit is one affecting factor on the amount of flavor constituents existed in fruit peel oil (aldehydes, alcohols and esters). <strong>Objective:</strong> The goal of the present study is to investigate on flavor constituents of page mandarin peel and their variations during a season. <strong>Methods:</strong> In the last part of November and February 2009, ten mature fruit were harvested and their Peel oil was extracted by using cold-press and eluted by using n-hexan, then analyzed by GC and GC-MS. <strong>Results:</strong> In the last part of November, the amounts of aldehydes, alcohols and esters existed in the fruit peel oil were 1.34, 1.87 and 0.17, respectively. In the last part of February, these amounts were 0.46, 1.06 and 0.04, respectively. <strong>Conclusion: </strong>Oxygenated constituents, especially decanal and linalool, showed remarkable decreased in their relative concentration as the fruit harvested lately, where as the concentration of limonene showed a corresponding increase.</div>
ترکیبات اکسیژندار, روغن پوست میوه, فشار مکانیکی
Oxygenated compounds, Fruit Peel oil, Cold - press
67
77
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-165-1&slc_lang=fa&sid=1
B
Babazadeh Darjazi
بهزاد
بابازاده درجزی
babazadeh.b@gmail.com
100319475328460037543
100319475328460037543
Yes
Department of Plant Production, Faculty of Agriculture, Roudehen Branch, Islamic Azad University (I A U)
واحد رودهن، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی تولیدات گیاهی
A
Rustaiyan
عبدالحسین
روستائیان
100319475328460037544
100319475328460037544
No
Department of Chemistry, Faculty of Chemistry, Science & Research Branch, Islamic Azad University (IAU)
واحد علوم و تحقیقات، دانشکده شیمی، گروه شیمی آلی
R
Taghizad Farid
رحیم
تقیزاد فرید
100319475328460037545
100319475328460037545
No
Iranian Academic Center for Education, Culture & Research (ACECR)-Institute of Medicinal Plants Research
پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
B
Golein
بهروز
گلعین
100319475328460037546
100319475328460037546
No
Citrus Research Station of Ramsar
موسسه تحقیقات مرکبات کشور