@ARTICLE{Omidi, author = {Ahmadi, Khadijeh and Omidi, Heshmat and Amini Dehaghi, Majid and Naghdi Badi, Hassanali and }, title = {A Review on the Botanical, Phytochemical and Pharmacological Characteristics of Kelussia odoratissima Mozaff.}, volume = {18}, number = {72}, abstract ={کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff.) یک گیاه دارویی اندمیک زاگرس مرکزی ایران است. به دلیل برداشت بیش از حد آن در اوایل دوره رویشی و زمان نسبتاً زیاد مورد نیاز برای استقرار و تولید بذر، این گیاه فرصت تجدید حیات و تولید بذر را نداشته و در معرض انقراض می‌باشد. کرفس کوهی دارای دو گروه ترکیبات اسانس و فلاونوئید می‌باشد. فلاونوئیدها بخش مهمی از ترکیبات این گیاه هستند که دارای اثرات ضدالتهابی، ضد‌ویروسی، ضد‌دیابت و ضدسرطان می‌باشند. مهم‌ترین ترکیب موجود در اسانس کرفس کوهی بوتیلیدن ‌دی‌هیدروفتالید و نیز بوتیلیدن فتالید است. فتالیدها به طور عمده در بذر گیاه یافت می‌شوند. همچنین، اسیدهای چرب مهم آن اسید پتروسلینیک، اسید لینولئیک و اسید پالمیتیک می‌باشد. در طب سنتی برای اندام‌های هوایی گیاه کرفس کوهی، خواصی همچون ضدالتهاب، ضددرد، درمان روماتیسم و تصفیه خون ذکر شده است. کرفس کوهی همچنین، دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی و اثر حفاظت از بافت‌ها می‎باشد. در این مقاله، کرفس کوهی از جنبه‌های مختلف از قبیل مشخصات گیاه‌شناسی، کشت و تولید، موارد مصرف در طب سنتی و پژوهش‌های بالینی بررسی می‌شود. }, URL = {http://jmp.ir/article-1-2627-fa.html}, eprint = {http://jmp.ir/article-1-2627-fa.pdf}, journal = {Journal of Medicinal Plants}, doi = {10.29252/jmp.4.72.S12.30}, year = {2019} }