AU - Basti, AA AU - Misaghi, A AU - Moosavy, MH AU - Zahraei Salehi, T AU - Karim, G TI - Effect of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on the Growth of Staphylococcus aureus in a Commercial Barley Soup PT - JOURNAL ARTICLE TA - jmpir JN - jmpir VO - 6 VI - 22 IP - 22 4099 - http://jmp.ir/article-1-620-fa.html 4100 - http://jmp.ir/article-1-620-fa.pdf SO - jmpir 22 AB  - مقدمه: حدود 30 درصد مردم در کشورهای صنعتی حداقل یک‌بار در سال به بیماری‌هایی که از طریق مواد غذایی انتقال می‌یابد مبتلا می‌شوند. بنابراین برای کاهش یا حذف عوامل میکروبی بیماری‌زا و فساد مواد غذایی به روش‌های جدید نیاز است. یکی از این روش‌ها استفاده از اسانس‌های گیاهی به عنوان افزودنی‌های ضدمیکروبی در مواد غذایی است، اما برای کاربردی کردن مصرف اسانس‌های گیاهی به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی، بررسی اثرات ضدمیکروبی آن‌ها به تنهایی و توام با عوامل دیگر موثر در رشد میکروارگانیسم‌های مهم مواد غذایی در مدل‌های آزمایشگاهی و غذایی ضروری است. هدف: هدف از این تحقیق، بررسی اثر اسانس گیاه آویشن شیرازی بر روی رشد باکتری استافیلوکوکوس ارئوس در سوپ جو تجارتی در حضور غلظت‌های مختلف (0، 005/0، 015/0 و 03/0 درصد) اسانس آویشن شیرازی در درجات حرارت 8 و 25 درجه سانتی‌گراد در مدت 21 روز بود. نتایج: تاثیر مقادیر مختلف اسانس بر میزان رشد باکتری از نظر آماری (آنالیز واریانس) معنی‌دار (01/0p <) بود و ضریب همبستگی غلظت اسانس آویشن شیرازی با لگاریتم تعداد باکتری مورد بررسی 588/0 - بود (با افزایش غلظت اسانس میزان رشد باکتری کاهش یافت). اثر مدت نگهداری برروی رشد باکتری نیز از نظر آماری (آنالیز واریانس) معنی‌دار (05/0p <) بود. ضریب همبستگی مدت نگهداری با لگاریتم تعداد باکتری برابر با 200/0 - بود که نشان می‌دهد با افزایش مدت نگهداری میزان رشد باکتری کاهش می‌یابد. همچنین ضریب همبستگی دمای نگهداری با لگاریتم تعداد باکتری برابر با 449/0 بود. به عبارت دیگر با کاهش دمای نگهداری، رشد باکتری هم کاهش می‌یابد و تاثیر دمای نگهداری بر روی رشد باکتری و اثر تداخلی آن با غلظت‌های مختلف اسانس از نظرآماری (آنالیز واریانس) نیز معنی‌دار (01/0p <) بود. نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که اسانس گیاه آویشن شیرازی می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در برخی از مواد غذایی مدنظر قرار گیرد. CP - IRAN IN - University of Tehran, Faculty of Veterinary Medicine P.O.Box: 14155-6453, Tehran, Iran, Tel: (021) 61117047, Fax: (021) 66933222 LG - eng PB - jmpir PG - 91 PT - Research YR - 2007